Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ ΤΩΝ ΝΙΧΩΡΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός
Σε ξενοδοχείο του Φαλήρου, πραγματοποιήθηκε απόψε εκδήλωση των εν Αθήναις Νεοχωριτών (Βοσπόρου) για την κοπή της Βασιλόπιττας του 2014. 
Η προσέλευση ήταν συγκινητική, καθώς προσήλθαν πολλοί Νιχωρίτες που μένουν στην Αθήνα, αλλά και φίλοι τους. Σημαντική η παρουσία και Κωνσταντινουπολιτών από το εξωτερικό. 
Την Βασιλόπιττα ευλόγησε και έκοψε ο Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Νεοχωρίου, ο οποίος ήλθε από την Κωνσταντινούπολη ειδικά για την εκδήλωση αυτή. Ο π. Αγαθάγγελος μετέφερε στους παρευρισκομένους τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και αναφέρθηκε στην δική του - βαθειά και ουσιαστική πλέον - σχέση με το Νιχώρι, όπου διακονεί εδώ και ένα χρόνο. 
Μίλησε και ο Λάκης Βίγκας, Πρόεδρος της Κοινότητος της Παναγίας της Κουμαριώτισσας Νεοχωρίου και μόνιμος κάτοικος, ο οποίος συγκινημένος από την αύρα του τόπου του δεν είπε πολλά, αλλά εννόησε αρκετά περισσότερα. Ήλθε κι αυτός από την Κωνσταντινούπολη για την εκδήλωση, με το Νιχώρι να τον ακολουθεί... Πώς αλλιώς; Το φέρει μέσα του.
 Ο π. Αγαθάγγελος δώρισε στην κ. Αγγελική Βίγκα, εκ των βασικών συντελεστών της αποψινής εκδήλωσης, μία γκραβούρα του Νιχωριού του 19ου αιώνα. Η Αγγελική Βίγκα διατηρεί μεζεδοπωλείο στο Φάληρο, που είναι τόπος συνάντησης των Νιχωριτών. Άρα εκεί, είπε ο π. Αγαθάγγελος, είναι η θέση της γκραβούρας, για να τη βλέπουν οι Νιχωρίτες και να θυμούνται τον τόπο τους. 
Το φλουρί της Βασιλόπιττας έπεσε στον Σύνδεσμο Μουσικοφίλων των εν Αθήναις Κωνσταντινουπολιτών και το παρέλαβε ο πρόεδρος κ. Σταμάτης - Νικόλαος Κίσσας, ο οποίος τον περασμένο μήνα συνεργάστηκε με την Κοινότητα Νεοχωρία για μια θαυμάσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αυστριακό Προξενείο, με θέμα του εκ Νεοχωρίου πρωτοψάλτες και μελουργούς. 
Όλοι οι Νιχωρίτες της Αθήνας συγκεντρώθηκαν απόψε και μας μετέφεραν κι εμάς νοερά στον Βόσπορο, όπου πνέει ο άνεμος της Ρωμιοσύνης και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 
Καλή χρονιά! 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails