Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Ευαγγελάτος συγχαίρει τον Θεόδωρο Γιαννόπουλο

Ανάμεσα στα φετινά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, που απονεμήθηκαν στην καθιερωμένη ετήσια σχετική τελετή, προχθές 20 Δεκεμβρίου 2013, ήταν και το Λυκούργειο βραβείο, στον κ. Θεόδωρο Γ. Γιαννόπουλο για το βιβλίο του «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;». Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2013). 
Το βραβείο αυτό, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παναγιώτη Γραμματικάκη, απονέμεται για μελέτη με θέμα από την ιστορία του ελληνικού έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων. 
Ο ερευνητής Θεόδωρος Γιαννόπουλος, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, με το βραβευμένο, πλέον, βιβλίο του αυτό, παρουσίασε στο ελληνικό κοινό την πρώτη εκτενή επιστημονική μονογραφία για την προέλευση του ελληνικού πολιτισμού. Στο βιβλίο, εκτός των άλλων, διάφορες δημοφιλείς υπεραπλουστεύσεις, παρανοήσεις ή εκούσιες διαστρεβλώσεις των υπό συζήτησιν φαινομένων, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται στην Ελλάδα σε ένα πλήθος παραεπιστημονικών συγγραφών, ανασκευάζονται μέσω της αντιπαραβολής τους με την υπεύθυνη επιστημονική μεθοδολογία. 
Έτσι, δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο του Θεόδωρου Γ. Γιαννόπουλου έτυχε θερμής υποδοχής από κοινό και κριτικούς, προβλήθηκε επαξίως από διάφορα ΜΜΕ, και - το κυριότερο - προκάλεσε συζητήσεις, προξένησε ζυμώσεις, θα λέγαμε, σε σχέση με τα όσα μέχρι τώρα πιστεύαμε για την προέλευση του ελληνικού πολιτισμού. 
Αξίως, λοιπόν, βραβεύτηκε ο Θ. Γιαννόπουλος από την Ακαδημία Αθηνών. 
Συγχαίρουμε θερμά και προσβλέπουμε στον λαμπρό αυτό νέο επιστήμονα, ο οποίος σίγουρα έχει πολλά να δώσει ακόμα στην διάρκεια της επιστημονικής καριέρας του που μόλις άρχισε δυναμικά. 
Π.Α.Α.

Δείτε και τις σχετικές αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails