Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΠΟΘΕΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ" ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Γ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ


Πόθεν και πότε οι Έλληνες;  
Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης παρουσιάζουν  το βιβλίο του Θεόδωρου Γ. Γιαννόπουλου «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;» 
Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, στις 7 μ.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα).
Για την έκδοση θα μιλήσουν o Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστος Ντούμας, ο δρ. Αρχαίας Ιστορίας κ. Βαγγέλης Πανταζής και ο συγγραφέας, κ. Θεόδωρος Γιαννόπουλος. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.
Νομίζω ότι η Ιδιωτική Οδός παρουσίασε από τους πρώτους το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, του οποίου η σημασία ήδη καταδεικνύεται περίτρανα. Ένα τέτοιο επιστημονικό σύγγραμμα έχει καταστεί σχεδόν ευπώλητο, έχουν γραφτεί εκτενείς κριτικές, έχει αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος.
Γράφαμε σε σχετική ανάρτηση του περασμένου Ιανουαρίου: 
Η χαρά μου είναι μεγάλη διότι η Ιδιωτική Οδός παρουσιάζει άμα τη κυκλοφορία του το σπουδαίο αυτό πόνημα του λαμπρού νέου επιστήμονα – κυριολεκτώ – Θεόδωρου Γιαννόπουλου. Με την ανάρτηση αυτή μόλις αρχίζουμε την ενασχόλησή μας με το εν λόγω βιβλίο. Λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητάς του και της επικαιρότητας που θέλει διάφορους «ελληναράδες» να λένε και να γράφουν ό,τι φτάσει, κατά το κοινώς λεγόμενον, θα ασχοληθούμε εκτενώς και πάλι με τη μελέτη αυτή. Πάντως είναι σημαντικό ότι το βιβλίο αυτό εκδίδεται στη σειρά Νέες προσεγγίσεις στον Αρχαίο κόσμο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, την οποία διευθύνει ο Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Institute for Advanced Study του Princeton. 
Επειδή γνωρίζω προσωπικά τον συγγραφέα και τους εκλεκτούς φίλους γονείς του, αγαπημένους, άλλωστε, της Ιδιωτικής Οδού, τον έγκριτο νομικό και συγγραφέα κ. Γεώργιο Θ. Γιαννόπουλο και την αρχιτέκτονα – πολεοδόμο κ. Χαρά Παπαδάτου, χαίρω διπλά γι’ αυτή την σπουδαία έκδοση, η οποία προμηνύει μια ανάλογη ακαδημαϊκή καριέρα για τον Θεόδωρο Γιαννόπουλο, που την αξίζει και του την εύχομαι ολόψυχα. 
Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι σε πέντε Κυριακάτικες εκπομπές της σειράς «Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Πόθεν και πότε οι Έλληνες;» στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε συζήτησε με τον αρχαιολόγο Θεόδωρο Γιαννόπουλο για την προέλευση των Ελλήνων και τις απαρχές του ελληνικού πολιτισμού. Τον άξονα της συζήτησης αποτέλεσε το πρόσφατο βιβλίο του Θ. Γιαννόπουλου με τίτλο «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;». Τις εκπομπές αυτές μπορείτε να ακούσετε εδώ.

1 σχόλιο:

ΔΙΟΓΕΝΗΣ # Ε.Μ. είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη, σε παρακαλούμε θερμότατα να φροντίσεις να ανεβάσεις τις ομιλίες της παρουσίασης του βιβλίου, γιατί μάς ενδιαφέρουν πάρα πολύ!!!

ΔΙΟΓΕΝΗΣ _Ε.Μ.

Related Posts with Thumbnails