Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΒΕΒΑΙΕΣ ΚΑΙ ...ΑΥΤΟΔΙΑΨΕΥΔΟΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ ΣΥΡΙΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ζει το Πατριαρχείο Αντιοχείας τον τελευταίο καιρό μια μεγάλη αγωνία για την τύχη του απαχθέντος μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου
Ο μητροπολίτης Παύλος είναι, ως γνωστόν, κατά σάρκα αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, και είναι δυναμικό στέλεχος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου του, με παγκόσμια φήμη για τις θεολογικές του τοποθετήσεις σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν την Ορθοδοξία σήμερα. 
Ο μητροπολίτης Χαλεπίου απήχθη στις 22 Απριλίου (λέγεται από ομάδα ανταρτών) μαζί με τον ομόλογό του Μητροπολίτη Χαλεπίου Ιωάννη των Ορθοδόξων Συροϊακωβιτών. Από τότε άρχισαν τα δημοσιογραφικά δημοσιεύματα να αναπαράγουν βιαστικά οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το θλιβερό γεγονός. 
Θα εστιάσουμε σε δημοσιεύματα που αναπαράγουν την λιβανέζικη, αγγλική εφημερίδα The Daily Star. Αφορμή παίρνουμε από το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται ότι «οι απαχθέντες από τους αντάρτες σύριους μητροπολίτες είναι καλά στην υγεία τους». Ελληνικά πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων αναπαρήγαγαν την είδηση, κάποια με παραπομπή στο πρωτότυπο άρθρο και άλλα χωρίς παραπομπή. Φαίνεται, όμως, ότι στην ελληνική απόδοση της είδησης θεωρήθηκε περιττή λεπτομέρεια η πληροφορία που αναφέρεται στο αγγλικό πρωτότυπο και που λέει ότι ο George Sabra πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία που τον θέλει να επιβεβαιώνει στον πρώην πρόεδρο του Λιβάνου ότι οι δυο μητροπολίτες είναι καλά στην υγεία τους. Αυτό μας φέρνει στην μνήμη ένα άλλο πρόσφατο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, στο οποίο αναφέρθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ μίλησε προσωπικά στον συροϊακωβίτη μητροπολίτη Χαλεπίου! 
Στα δυο αυτά δημοσιεύματα, λοιπόν,  η εν λόγω εφημερίδα τεχνηέντως (;) αμφισβητεί την ίδια την βασική πληροφορία που προσφέρει, αφήνοντας να πέσουν στην παγίδα της υψηλής αναγνωσιμότητας όσοι θα την αναδημοσιεύουν. 
Έτσι λοιπόν στο πρώτο άρθρο που θέλει τον Γκιούλ να έχει μιλήσει με τον απαχθέντα συροϊακωβίτη στην έβδομη, και τελευταία, παράγραφο αναφέρεται η διόρθωση (sic) της πληροφορίας: ο πρόεδρος Γκιούλ επικοινώνησε με ένα συροϊακωβίτη μητροπολίτη της Τουρκίας και όχι με τον απαχθέντα! Με παρόμοιο τέχνασμα δυναμιτίζει η εφημερίδα την είδηση ότι ο George Sabra σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο του Λιβάνου ανέφερε ότι οι απαχθέντες μητροπολίτες είναι καλά στην υγεία τους, και παραθέτει στην έβδομη παράγραφο ότι ο Sabra αρνήθηκε να σχολιάσει στην εφημερίδα αυτή την είδηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας. 
Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα Alexa διαπιστώνει ότι η εφημερίδα The Daily Star κατέχει την 153η θέση μέσα στον μικρό Λίβανο σε διαδικτυακή αναγνωσιμότητα. Τονίζουμε την διαδικτυακή αναγνωσιμότητα γιατί η τελευταία είδηση της εφημερίδας κυκλοφόρησε μόνο διαδικτυακά. 
Αυτές οι γρήγορες επισημάνσεις εγείρουν ερωτηματικά για τον ρόλο της δημοσιογραφίας και για την φιλαλήθεια της. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε ζωές- εν προκειμένω δυο μητροπολιτών- και θα περίμενε κανείς, αν όχι από την ίδια εφημερίδα, τουλάχιστον από τα εν Ελλάδι «εκκλησιαστικά» πρακτορεία ειδήσεων μια αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στην αναπαραγωγή σχετικών δημοσιευμάτων, που συνιστούν ολότελα αβέβαιες ειδήσεις και - φευ - αυτοδιαψευδόμενες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails