Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΟΤΑΝ Ο …ΟΥΡΑΝΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ

Σήμερα στη Νέα Υόρκη θα γινόταν η απονομή του πρώτου βραβείου στην κατηγορία «σχεδιασμός καταστήματος» στο φετινό παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «T+ L design awards», στην ομάδα του ταλαντούχου αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη «Kois Associates Architects», για το πρωτοποριακό design που σχεδίασε για το κατάστημα «Γλυκές Aλχημείες» (Sweet Alchemy) του φημισμένου ζαχαροπλάστη Στέλιου Παρλιάρου στην Κηφισιά. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα διεθνή αυτά βραβεία περιλαμβάνουν 10 διαφορετικές κατηγορίες για τις οποίες αποφασίζουν τα πιο μεγάλα ονόματα από το χώρο του design (Deborah Berke, Rebecca Minkoff, Fine Collins κ.ά.) και είναι η πρώτη φορά που ένα ελληνικό κατάστημα λαμβάνει την πρώτη θέση σε αυτή την κατηγορία! 
Στο Κ της Καθημερινής (3.3.2013) διάβασα κάποια πράγματα για την περίπτωση αυτού του 34χρονου αρχιτέκτονα, ο οποίος γεννήθηκε στον Ουρανούπολη και οι γονείς του δεν είχαν καμία σχέση με την αρχιτεκτονική. Ο πατέρας του ασχολούνταν με την οινολογία και είχε αμπελώνες στους πρόποδες του Αγίου Όρους. Ο Στέλιος από μικρός καταπιανόταν με την αγιογραφία. Τον κέρδισε το σχέδιο και δη το αρχιτεκτονικό. 
Δηλώνει για την τέχνη του: «Οτιδήποτε φτιάχνω είναι για τον άλλον. Προσπαθώ να βγαίνω από το εγώ μου, να επεξεργάζομαι τα ερεθίσματα που μου δίνονται και να βρίσκω την ιδανική λύση για εκείνον που θα ζήσει μέσα στο κτίσμα, λαμβάνοντας υπόψη κάποιες σταθερές, όπως το χώρο που έχω στη διάθεσή μου, τις ανάγκες που προκύπτουν από τον τόπο, το κλίμα, την κλίμακα». 
Στο ζαχαροπλαστείο του Κωνσταντινουπολίτη Στέλιου Παρλιάρου, κατορθώθηκε, χάρη και στην ανοιχτοσύνη του Παρλιάρου, να αποδομηθεί η εδραιωμένη άποψη για το πώς είναι ένα ζαχαροπλαστείο. 
Ο χώρος: Εμφανές μπετόν, μπρούντζος και πάτωμα που …τρίζει (δεν ξέρω αν ο Στέλιος Κόης είχε την εμπειρία των παλιών αγιορείτικων πατωμάτων που έτριζαν απ’ τους αιώνες…) υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του καταστήματος. Οι γυάλες με τα πολύχρωμα σύνεργα ζαχαροπλαστικής, τα ράφια των ψυγείων που μοιάζουν με προθήκες κοσμηματοπωλείου και οι πρωτοποριακές λεπτομέρειες, δημιούργησαν το φουτουριστικό αλλά ταυτόχρονα και ζεστό κατάστημα. 
Η Ελλάς δημιουργεί και πρωτοπορεί με δημιουργούς σαν τον Στέλιο Κόη. Μόνο που στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες βιώνουν πέρα από την κρίση και μια επικίνδυνη ενδοστρέφεια και στροφή σ’ έναν επίσης επικίνδυνο συντηρητισμό. Γι’ αυτό γράφω αυτό το σημείωμα, για να εξάρω την δημιουργική πνοή – παράθυρο στον κόσμο, νέων ελλήνων που αρνούνται να περιχαρακωθούν σε σχήματα και ιδεολογήματα. Μακάρι να αποτελέσουν τη μαγιά για την ποθούμενη αφύπνιση! 
Π.Α.Α.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρόκειται για επικίνδυνο συντηρητισμό. Απλώς σε περιόδους θλίψης και στενοχώριας, ατομικής ή συλλογικής, ο άνθρωπος στρέφεται στόν εαυτό του, στις οικογενειακές και εθνικές παραδόσεις, στις ρίζες του, για να αντλήσει δύναμη και ιδέες για την υπέρβαση των κρίσεων.

Related Posts with Thumbnails