Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΣΤΟΝ "ΠΑΡΝΑΣΣΟ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΤΡΟ ΒΡΑΪΛΑ - ΑΡΜΕΝΗ


Κείμενο - φωτογραφίες: Ιδιωτική Οδός 
Μια ξεχωριστή διάλεξη χθες βράδυ στην ιστορική Αίθουσα "Παρνασσός" στο κέντρο της Αθήνας. 
Ο Κερκυραίος Δρ. Φιλοσοφίας και συνθέτης Αντώνης Βασιλάκης, ο μαέστρος μας στην Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών στα φοιτητικά μας χρόνια, μίλησε για τον Κερκυραίο φιλόσοφο και πολιτικό του 19ου αιώνα Πέτρο Βράϊλα - Αρμένη, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (Κέρκυρα 1812 -πέθανε στο Λονδίνο το 1884). 
Ο Αντώνης Βασιλάκης έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον σπουδαίο αυτό φιλόσοφο και το 2009 κυκλοφορήθηκε η μελέτη του για την Οντολογία του Ωραίου στο έργο του Πέτρου Βράϊλα - Αρμένη. Μια παρουσίαση αυτού του βιβλίου στην Ιδιωτική Οδό μπορείτε να δείτε εδώ.

Στη διάλεξή του ο Α. Βασιλάκης σκιαγράφησε τον Π. Βράϊλα - Αρμένη, ως φιλόσοφο που αφουγκραζόταν τους κραδασμούς της εποχής του και ήταν σε συνεχή διάλογο με τα ιδεολογικά ρεύματα που αφορούσαν στη γλώσσα, τη τέχνη, τη θρησκεία, τις ιδέες γενικότερα. Δεν ήταν ένας φιλόσοφος που απλώς έγραφε ή φιλοσοφούσε σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά παρενέβαινε στο δημόσιο βίο, γι' αυτό και ασχολήθηκε με την πολιτική. 
Έλεγε ο ίδιος: "Τα πλήθη διατηρούν, εν αγνοία αυτών, αγνόν και παρθενικόν το αίσθημα του αληθινού, του αγαθού, του καλού, τα σπέρματα πάσης επιστήμης και πάσης καλλιτεχνίας... Οι λόγιοι είναι απανταχού εν μειοψηφία. Τι ωφελούν όταν δεν γίνωνται διδάσκαλοι και οδηγοί του λαού;" 
Έτσι, ο Π. Βράϊλας - Αρμένης έγινε βουλευτής στα Επτάνησα και μετά την Ένωση με την Ελλάδα τον έστειλαν πληρεξούσιο στην Εθνοσυνέλευση στην Αθήνα. Στην Αθήνα έγινε Υπουργός των Εξωτερικών και σύντομα διετέλεσε Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Πετρούπολη στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Τέλη του έτους 1878 και αρχές του 1879 έγινε πληρεξούσιος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη για να διαπραγματευτεί τον καθορισμό της νέας μεθοριακής γραμμής. 


Παρ' όλη την διπλωματική του δραστηριότητα ο Πέτρος Βράϊλας - Αρμένης δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την τέχνη και τις ποικίλες εκφάνσεις της. 
Διαβάστε εδώ ένα άγνωστο κείμενό του για τη Μουσική. 
Τη χθεσινή διάλεξη του Αντώνη Βασιλάκη, που ήταν μια ευκαιρία γνωριμίας ενός ευρύτερου κοινού με τον Κερκυραίο λόγιο, έκλεισε με εύφημα σχόλια και ευχές για τις γιορτές ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" καθηγητής Ιωάννης Μαρκαντώνης.

Ο πρόεδρος του "Παρνασσού" καθηγητής Ιωάννης Μαρκαντώνης με τον ομιλητή Αντώνη Βασιλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails