Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η ANAPARASTASIS ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΖΟΥΛΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ


Χτες το βράδυ, Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα κινηματογραφικό και μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Χρήστου (1926-1970).
Στο πρώτο μέρος ο νέος μουσικός και σκηνοθέτης Κωστής Ζουλιάτης, ο δημιουργός της ταινίας ANAPARASTASIS, που προκάλεσε και την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην αναζήτησή του γύρω από τον Γιάννη Χρήστου, που τελικά τον οδήγησε στην ταινία.
Πολύ παρήγορο ότι ένας νέος άνθρωπος καταπιάστηκε μ' ένα τόσο δύσκολο και υψηλού επιπέδου θέμα, όπως είναι η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου, ενός φιλοσόφου όχι μόνο της μουσικής αλλά της ίδιας της ζωής. Το γεγονός, επίσης, ότι ο Ζουλιάτης κάνει τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη φιλοσοφική σκέψη του Γ. Χρήστου όπως αυτή προκύπτει από τα χειρόγραφα του συνθέτη, τον καθιστά ακόμα πιο σπουδαίο.Τον άκουσα και μετρημένο και αληθινό στην ομιλία του και του εύχομαι από καρδιάς ευόδωση των ευγενών στόχων του.


Μετά τον Κ. Ζουλιάτη η μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου και η πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο –η οποία υπήρξε στενή συνεργάτης και φίλη του Χρήστου– ερμήνευσαν για άλλη μια φορά τα «Έξι τραγούδια σε ποίηση T. Σ. Έλιοτ».  Όσες φορές κι αν τ' ακούσω δεν τα χορταίνω. Έχουν δίκιο όσοι λένε ότι είναι ίσως από τους καλύτερους κύκλους τραγουδιών του 20ου αιώνα. Οι δύο κυρίες, Σεμιτέκολο και Συγγενιώτου, έχουν μακρά θητεία στον κύκλο αυτό. Τις ζηλεύω γι' αυτή τη σπουδή... Παραθέτω εδώ βίντεο με μια παλαιότερη ερμηνεία τους.

 

Tο ντοκιμαντέρ «Αναπαράστασις: η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου» (συμπαραγωγή Κωστή Ζουλιάτη με την G.A.L.P. Pictures), που προβλήθηκε επίσημα στο δεύτερο μέρος της βραδιάς - γιατί ανεπίσημα έχει παρουσιαστεί στο πρόσφατο παρελθόν- γυρίστηκε με τη στήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το φιλμ περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό για τον Γ. Χρήστου, πέρα από συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν ή αναφέρονται στο έργο του.
Δείτε το επίσημο site της ταινίας εδώ.
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα απόσπασμα από την ταινία.
Π.Α.Α.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails