Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Ωραίος ως Έλλην"!


Ο κ. Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος ανήκει στους παλιούς, ολίγους πλέον, αριστοκράτες Πατρινούς. Αριστοκράτης του πνεύματος, φυσικά, κι όχι ψευτοαριστοκράτης. Ο κ. Γιαννόπουλος ανήκει στην αληθινή αριστοκρατία κι όχι σ' αυτήν που θαυμάσια περιγράφει ο Παπαδιαμάντης: Αλλ' η παρ' ημίν αριστοκρατία, την μεν απλότητα δυστυχώς απώλεσε προ πολλού, εις βαθμόν δε τινα λεπτότητος ουδέποτε κατώρθωσε να φθάση. 
Ο κ. Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος,  ανήκει φυσικά στην άλλη Ελλάδα. Εγκρατής νομικός, δεινός φιλόλογος (όχι απ’ αυτούς με το πτυχίο) φημιζόμενος για την αρχαιομάθειά του, ακέραιος άνθρωπος και δημόσιος ανήρ (η θητεία του ως νομάρχη την περίοδο 1974 –1982 άφησε εποχή στις πόλεις όπου υπηρέτησε), αλλά και συγγραφεύς σπουδαίων πονημάτων και εκδότης της εφημερίδος Πολιτική Φιλολογική των Πατρών
Τα κυριότερα βιβλία του: Από τον Νέστο ως τον Σαγγάριο, Αθήναι (Ευρωεκδοτική) 1988, Η εις Άδου Κάθοδος, Από τον Σαγγάριο ως την Λωζάννη, Αθήναι (Ευρωεκδοτική) 1996, Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης ο εκ Πατρών διδάσκαλος του Γένους, Πάτραι 1992. 
Τα δύο από τα παραπάνω βιβλία - απολύτως εθνικού περιεχομένου - τα παρουσιάσαμε με τον κ. Γιαννόπουλο στον τηλεοπτικό σταθμό Λύχνος της Ι. Μητροπόλεως Πατρών, όταν ήμουν εκεί ως διευθυντής προγράμματος και διατηρούσα και μια εκπομπή για το βιβλίο (Μυρίσαι το Άριστον): Την Εις Άδου Κάθοδο το 1997 - πέρασαν κιόλας 15 χρόνια! - και τον Νεόφυτο Καυσοκαλυβίτη το 1998. Το βιβλίο Από τον Νέστο ως τον Σαγγάριο δεν το είχαμε παρουσιάσει, αλλά είχαμε αναφερθεί σ' αυτό, αφού αποτελεί το πρώτο βιβλίο του κ. Γιαννόπουλου για όσα προηγήθηκαν της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία αναλύεται στην Εις Άδου Κάθοδο
Αποτέλεσε για μένα ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι η πατρινή εφημερίδα Πελοπόννησος, μαζί με το φύλλο της Κυριακής 17 Ιουνίου διένειμε το Από τον Νέστο ως τον Σαγγάριο, που στο μεταξύ επανεξεδόθη (2001) από τον πατρινό εκδοτικό οίκο περί τεχνών


Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης σημειώνει σε σχετικό κείμενό του πως "το βιβλίο του Γεωργίου Θ. Γιαννόπουλου «Από το Νέστο ως το Σαγγάριο» που θα διατίθεται αυτήν την Κυριακή 17 Ιουνίου μαζί με την «Πελοπόννησο», αποτελεί μια εξαιρετική ψηλάφηση αυτής της περιόδου (1912-1922). 
Είναι η περίοδος στην οποία οφείλεται ο φετινός εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και είναι η περίοδος που θα μας οδηγήσει, το 2022, να ξαναμιλήσουμε για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. 
Τι ακριβώς συνέβη τότε και ποιος φταίει αποτελούν ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν. Ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει: «Τι έφταιξε; Ο διχασμός, ο ξένος παράγων, οι "τυχοδιωκτικοί χειρισμοί" του Ελευθερίου Βενιζέλου ή η "πολιτική ανεξαρτησία" των αντιπάλων του; Τι από όλα; Ή όλα αυτά μαζί; Πάθη, προκαταλήψεις, ανεκρίζωτα βιώματα, εδραιωμένες πλάνες και παραταξιακές ενοχές, που προσπαθούν ακόμη και σήμερα να δικαιωθούν με την απλοποίηση ή την διαστροφή των γεγονότων, θολώνουν την ιστορική όραση και δυσχεραίνουν την έρευνα». Πρόκειται για διαπιστώσεις εξαιρετικής ακρίβειας, που καθώς προκύπτει από την ανάγνωση του βιβλίου, καθοδήγησαν το συγγραφέα, σε μια επίπονη προσπάθεια τεκμηρίωσης αλλά και αναζήτησης απροκατάληπτων απαντήσεων. 
Σε ένα πεδίο όπου η βιβλιογραφία είναι εκτενής, ο Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος, εισφέρει τη δική του κριτική ματιά διατηρώντας μια αμερόληπτη και ψύχραιμη στάση με αποτέλεσμα να παράγει όχι μόνο ένα ιστορικό έργο αλλά και μια συμβολή στη συλλογική αυτογνωσία". 
Φέτος είναι και η επέτειος των 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και τα δύο σχετικά βιβλία του κ. Γιαννόπουλου επανέρχονται στην επικαιρότητα με ...δριμύτητα, θα έλεγα, για όποιον θέλει να μάθει, να στοχαστεί, να επανατοποθετηθεί. 
Ο κ. Γεώργιος Θ. Γιαννόπουλος είναι "ωραίος ως έλλην"! Του εύχομαι απο καρδιάς Έτη Πολλά!
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails