Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ


Την ώρα που άλλους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας τούς απασχολούν πολύ οι ομοφυλόφιλοι (!), ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος επέλεξε να εστιάσει σ' ένα μείζον πρόβλημα του καιρού μας, αυτό των κατά συρροήν αυτοκτονιών, ανθρώπων που απελπίστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την απόγνωσή τους. Το ζήτημα αυτό δεν είναι φυσικά αντικείμενο ευχολογίων, ούτε μεγαλοστομιών, στις οποίες αρέσκονται κάποιοι ιεροκήρυκες της δεκάρας. Στο θέμα η Εκκλησία βρέθηκε ανέτοιμη. Το τι θα μπορούσε να κάνει επιδέχεται μία απάντηση: Πολλά και ποικίλα! 
Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος εξέδωσε μια σχετική ποιμαντορική εγκύκλιο και αμέσως προέβη (την περασμένη Τετάρτη 20 Ιουνίου) στη διοργάνωση μιας ανοικτής εκδηλώσεως με θέμα: «Ψυχική Υγεία και Οικονομική Κρίση: αναγνωρίζοντας και προλαμβάνοντας την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά».  
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «Η ΚΛΙΜΑΚΑ», η οποία έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στον τομέα πρόληψης των αυτοκτονιών, με εισηγητές τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο, τον Κυριάκο Κατσαδώρο, Ψυχίατρο, Πρόεδρο του Δ.Σ. και Επιστημονικά Υπεύθυνο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΚΛΙΜΑΚΑ – Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου και την Ελένη Μπεκιάρη, ειδικευόμενη Ψυχίατρο και συνεργάτιδα της ΚΛΙΜΑΚΑΣ. 


Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Χαλκίδος ανακοίνωσε ότι προχωρά και στην προσπάθεια για την δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού, όπου θα μπορούν να προστρέχουν οι άνθρωποι που δυσκολεύονται και ζητούν βοήθεια την ώρα της απελπισίας.  Ο Σταθμός αυτός θα στελεχωθεί με εθελοντές ειδικούς (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. αρκετοί εκ των οποίων ήδη έχουν εκφράσει επιθυμία προτίθενται να βοηθήσουν) και με τη συνεργασία φορέων της πόλης και του Νομού (Δήμους, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.λπ.), αφού η κάθε εκκλησιαστική προσπάθεια πρέπει να στοχεύει στην ενεργοποίηση και συνεργασία όλων. Προς τον σκοπό αυτό, όπως είπε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, άρχισε η συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «ΚΛΙΜΑΚΑ», οι άνθρωποι της οποίας έχουν εξειδίκευση στο ζήτημα της αυτοκτονίας και θα λειτουργήσουν ειδικά σεμινάρια που θα απευθύνονται στους ιερείς, στους κατηχητές, αλλά και τους εθελοντές ειδικούς, ώστε να είναι όλοι κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ετοιμότεροι στη διαχείριση ενός περιστατικού αυτοκαταστροφικού ανθρώπου. Ακόμη, πρόθεση υπάρχει και για την συνεργασία με την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 1018, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι σκέπτονται με οποιονδήποτε τρόπο να βλάψουν τον εαυτό τους. 
Εύχομαι ο Μητροπολίτης Χαλκίδος να βρει τη δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε. Το θέμα είναι και βαθειά θεολογικό. Δεν έχουν άραγε ευθύνη οι ποιμένες για την αυτοκαταστροφική τάση του ποιμνίου τους; Η απουσία τους μπορεί να στοιχίζει ζωές... 
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails