Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΡΩΜΗΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 
Την Πέμπτη, 24 Μαΐου το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στους Ρωμηούς συνθέτες της Πόλης (17ος-20ος αι.) οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην οθωμανική κλασική μουσική (Sanat Müzigi). 
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο και γι' αυτή την πρωτοβουλία μίλησε πριν την έναρξη της συναυλίας στο πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης. 

Ο Γενικός Πρόξενος Νίκος Ματθιουδάκης προλογίζει την εκδήλωση

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, οι Πρόξενοι Βίκτωρ Μαλιγκούδης και Αθανάσιος Αστρακάς, η Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη Αικατερίνη Βαρβαρήγου, ο Άρχων της Μ.τ..Χ.Ε. Δημήτριος Φραγκόπουλος και δεκάδες φιλόμουσοι Ρωμιοί. 
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Μουσικόφιλων του Πέρα και την ουσιαστική συμπαράσταση του Μ. Αρχιδιακόνου Μαξίμου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του Συνδέσμου Μουσικοφίλων από πλευράς Πατριαρχείου. 


Η συμβολή των Ρωμηών συνθετών της Πόλης σε αυτό που σήμερα στην Τουρκία αποκαλείται Sanat Müzigi υπήρξε πραγματικά ανεκτίμητη. Από τον Ζαχαρία τον Χανεντέ (1680-1750) και τον Πέτρο Πελοποννήσιο  (1730-1778) μέχρι τους αδελφούς Αλέκο (1888-1950) και Γιώργο Μπατζανό (1900-1977), οι Ρωμηοί διέπρεψαν ως δεξιοτέχνες, ερμηνευτές και συνθέτες τόσο της εκκλησιαστικής όσο και της κοσμικής μουσικής. Έργα αυτών των σπουδαίων Ρωμηών ερμήνευσε το μουσικό σύνολο με την καλλιτεχνική επιμέλεια του ταλαντούχου νέου μουσικού Γεωργίου Μαρινάκη, ο οποίος παίζει ούτι, σπουδάζει μουσική στην Πόλη και ψάλλει στον Πατριαρχικό Ναό κοντά στον Λαμπαδάριο Ιωάννη Χαριατίδη. 


Οι μουσικοί που συμμετείχαν ήσαν οι εξής:
Αναστασία Ζαχαριάδου: κανονάκι 
Αχιλλέας Τίγκας: νέι 
Γεώργιος Καλαμάκης: ούτι 
Ηλίας Παπαντωνίου: κρουστά 
Νίκος Βαρελάς: κρουστά 
Φωτεινή Κοκκάλα: βιολοντσέλο 
Χρήστος Ψωμιάδης: πολίτικη λύρα 
Στο τέλος της συναυλίας οι μουσικοί κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού και ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη και ευλόγησε τους νέους μουσικούς. 

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός της ευτυχούς συνύπαρξης - κατά συγκυρίαν - των ήχων των Ρωμηών συνθετών με τις εικόνες μιας νοσταλγικής Πόλης, αυτής του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως αποτυπώνονται στην Έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο των Αχιλλέα Σαμαντζή και Ευγενίου Δαλέζιου, που φιλοξενείται εδώ και 20 μέρες στο Σισμανόγλειο. 



Φωτογραφίες από την εκδήλωση δείτε και στο Φως Φαναρίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεταξύ των άλλων μουσικών και μουσικοφίλων εραστών της εν τη Πόλει μοναδικώς και αυθεντικώς διδασκομένης, και βεβαίως εκτελουμένης, πατρώας ημών Εκκλησιαστικής Μουσικής, διακρίνεται εις το "νέι" ο κ. Αχιλλέας Τίγκας, εξ' αυταδέλφης (μακαριστής πλέον) εγγονός του επίσης μακαριστού Μεγάλου των Πατρών Μητροπολίτου +Νικοδήμου, του Βαλληνδρά, πάνυ Μουσικολογιωτάτου! Η μουσικολογιωτάτη παράδοσις της οικογενείας Βαλληνδρά ανθεί και φέρει κι'άλλο!

Related Posts with Thumbnails