Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η ΔΕΙΣΙ-ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΡΟΝΤΩΝ


Σε παλαιότερη ανάρτησή μας είχαμε επισημάνει το νοσηρό φαινόμενο της διαστροφής σύγχρονων οσιακών μορφών υπό "ευσεβών χριστιανών". Και είχαμε τονίσει και την εμπορική - φευ! - εκμετάλλευσή τους, με πολλούς και απίθανους τρόπους.
Γράφαμε τότε:
Οι γέροντες Παϊσιος, Πορφύριος και λιγότερο ο Ιάκωβος, είναι στην ημερήσια διάταξη. Για ό,τι και να συμβαίνει στον εκκλησιαστικό ή κοινωνικό χώρο, οι “ευσεβείς” ανασύρουν από τα τεράστια σεντούκια τους κι από ένα τσιτάτο “του γέροντα” για την περίσταση. Θαρρεί κανείς πως αυτοί οι ασκητές δεν έκαναν τίποτε άλλο στη ζωή τους παρά να ομιλούν περί παντός επιστητού και ...ανεπαισθήτου. Μίλησαν ακόμη και για την “μεταπατερική και συναφειακή” θεολογία και την κατακεραύνωσαν (!!!) ή ακόμη για το ότι ο καθαιρεθείς επίσκοπος Αρτέμιος της Σερβικής Εκκλησίας ήταν ο καλύτερος απ' όλους τους Σέρβους ιεράρχες και άλλα παρόμοια απίθανα και παρανοϊκά. Εννοείται, επίσης, πως έχουν προφητεύσει όλα τα μελλούμενα κακά. Σκέπτομαι πραγματικά αυτούς τους σύγχρονους ...μάρτυρες. Τι τραβάνε στα χέρια των αδηφάγων “ευσεβών χριστιανών”, οι οποίοι τους κραδαίνουν ως δαμόκλειο σπάθη επί τας κεφαλάς πάντων και πασών!
Ανάλογα έγραψε και ο π. Μωϋσής αγιορείτης σε άρθρο του στην εφημερίδα Μακεδονία, συμπεριλαμβάνοντας και τους σύγχρονους "γέροντες":
Μερικές φορές δημιουργείται ένας μύθος και μία υπερβολή από κάποιους για ορισμένους γέροντες. Αυτό είναι λάθος σοβαρό σε βάρος των τιμίων αυτών προσώπων. Θεωρούν ότι μεγεθύνοντας τους γεροντάδες τους ανεβαίνουν και των δικών τους πνευματικών μετοχών τα ποσοστά... Όλοι οι γέροντες δεν είναι όσιοι. Δεν είναι ορθό επίμονα και βιαστικά να θέλουμε να τους θέσουμε τα φωτοστέφανο της αγιότητας. Για να δοξαστούμε κι εμείς.
Σημειώνω, επίσης, ότι πολλά βιβλία - από τα εκατοντάδες πια! - που κυκλοφορούν για τον γέροντα Παϊσιο τον αγιορείτη, δίνονται μαζί με εφημερίδες δεξιού και κυρίως ακροδεξιού περιεχομένου. Οι δε "προφητείες" αγιορειτών για το ότι θα ξαναπάρουμε την Πόλη (!!!) ή για το  τέλος του κόσμου ή για την οικονομική κρίση, δίνουν και παίρνουν ανεξέλεγκτα. 
Η Διοικούσα Εκκλησία, ταπεινώς φρονώ, πως θα έπρεπε να τοποθετηθεί απέναντι σ'  αυτή τη δεισι-δαιμονική κατάσταση. Αλλά...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ...
ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΟΝΤΟΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΞΙΑ!
ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΙ ΤΑΛΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ;
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΡΑ ΛΑ ΛΑ, ΤΡΑ ΛΑ ΛΑ, ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΑ ΤΡΑΒΑΝΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ... ΚΑΙ ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ...

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ με το κείμενo, όχι τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο ως προς το ύφος και τη γνωστή καραμέλα... να λάβει η διοικούσα Εκκλησία μέτρα... Τι μέτρα; Να απαγορεύσει τη γεροντολατρία ή τη δημοσίευση βιβλίων; Μου φαίνεται ότι είσαι επηρεασμένος από τους δεσποτάδες που δε θέλουν να ακούνε για γέροντες κι ερημίτες...

Ανώνυμος είπε...

Πάντα είχα την απορία γιατί αυτοί οι γέροντες είναι τα ινδάλματα των κάθε λογής ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων. Τι σχέση έχουν αυτοί οι γέροντες με αυτούς που η ιδεολογία τους βασίζεται στο μίσος για κάθε τι διαφορετικό που δεν αρέσει σ' αυτούς; Τι λάθος έχουν κάνει αυτοί οι γέροντες;

Ανώνυμος είπε...

@ 2 Ιουνίου 2012 10:26 μ.μ.

Να ξεκαθαρίσουν στο ποίμνιο τους τι σημαίνει ασκητισμός, γεροντισμός, αγιότητα, εκκλησία, κανονικότητα, επίσκοπος, ποίμνιο, ενορία, ανάσταση, σωτηρία, Θεός, κόλαση και ένα σωρό άλλα στοιχειώδους κατήχησης θέματα.
Παρατηρώντας την Εκκλησία του Γρεκιστάν πάντως δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως πολλοί ποιμένες της πελαγοδρομούν, αν δεν έχουν πνιγεί, στα παραπάνω.
Έτσι δεν μας ξενίζουν πια οι οπαδοί ιερέων και μοναχών, οι ομολογίες πίστεως, τα κηρύγματα και οι κοινωνίες αφορισμένων, ο εξευτελισμός γερόντων και ασκητών από ηλιθιοφαντασιοπληξία, οι σαχλές προφητολογίες, οι αυτοσχέδιοι αναθεματισμοί και στον αντίποδά τους οι προσωπολατρείες "διωκόμενων" πάντα αγωνιστών, τα κυριακάτικα κηρύγματα της οκάς, τα προεκλογικά κηρύγματα κατά προτίμηση δεξιάς έως ακροδεξιάς έμπνευσης, ο φανατισμός και η μισσαλλοδοξία, οι "αγώνες" για τη σωτηρία της πίστης από οικουμενιστές αρχιερείς, η έλλειψη αγάπης και άλλα πολλά απείρου τουλάχιστον φαιδρότητος ων ουκ έστι αριθμός ...

Ανώνυμος είπε...

Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει. Αυτή η παροιμία δυστυχώς εκφράζει με γλαφυρό τρόπο το απόλυτο χάος που επικρατεί σήμερα στην Ορθοδοξία.
Τελικά τί είναι Ορθοδοξία? Η Ορθοδοξία του κ. Ανδριόπουλου? η Ορθοδοξία των οκτώ Οικουμενικών Συνόδων του "Ορθόδοξου Τύπου"? Η Ορθοδοξία των εννέα Οικουμενικών Συνόδών και των αναθεματισμών του Πειραιώς Σεραφείμ? Η Ορθοδοξία του τάδε Γέροντα ή του τάδε Στάρετς? Η Ορθοδοξία του Πατριαρχείου Μόσχας ή του Οικουμενικού Πατριαρχείου? Η Ορθοδοξία των Αποτειχιστών ή των ΓΟΧ των οποίων παρά το γεγονός οτι θεωρούνται σχισματικοί, οι δοξασίες τους γίνονται ευρέως αποδεκτές ως ορθόδοξες?
Εμένα όλη αυτή η κατάσταση μου θυμίζει Πύργο της Βαβέλ. Η "δημοκρατική" Πενταρχία απέτυχε, επειδή οδήγησε στην Χιλιαρχία, όπου κάθε Μητροπολίτης και κάθε Γέροντας είναι Πάπες.
Το Άγιο Πνεύμα το ακούει άραγε κανείς? C.L.

Ανώνυμος είπε...

Ο πύργός της Βαβέλ προκύπτει εκεί που δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα για εκκλησιολογική συνοχή, ενότητα και ακρίβεια. Βλέπε π.χ. Εκκλησία Γρεκιστάν. Εκεί η ορθοδοξία είναι γίνεται και γηπεδικό σύνθημα. Εκεί υπάρχουν οι ορθόδοξοι Δον Κιχώτες που πολεμούν τα φαντάσματά τους και σέρνουν τους κακόμοιρους υπηρέτες τους στην ψυχοπαθολογία τους κ.ο.κ. Άλλως η ορθοδοξία μία είναι.

Related Posts with Thumbnails