Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ 18ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ


Στο BHmagazino της περασμένης Κυριακής 10 Ιουνίου 2012, ο Άρης Δαβαράκης έγραψε ένα καρδιακό κείμενο για τον Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή την ...ενηλικίωση του "λαχειοπώλη τ' ουρανού". Στις 15 Ιουνίου ο Μάνος γίνεται 18χρονος στον ουρανό!
Ο Δαβαράκης αφηγείται με το δικό του μοναδικό τρόπο ιστορίες από τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι, ιστορίες θάρρους, ήθους και αληθινού έρωτα.
Το κείμενο του Άρη Δαβαράκη έχει και προσωπικό χαρακτήρα, αφού διηγείται τη γνωριμία του και τη μετέπειτα γόνιμη συνεργασία του με τον Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα και στη δισκογραφία, ως στιχουργός.
Σταχυολογώ άκρως ενδεικτικά κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από όσα γράφει ο Δαβαράκης για τον Μάνο Χατζιδάκι:
"Τον ενδιέφεραν το ήθος και η ποιότητα των ανθρώπων, η ευθύβολη ματιά όσων κοιτούν κατάματα τον συνομιλητή τους, το χιούμορ και η τόλμη τους στον έρωτα".
"Δεν ήτανε του κόσμου τούτου ο Χατζιδάκις, και ας έζησε τα χρόνια του στον πλανήτη σεβόμενος τους όρους του παιχνιδιού απολύτως. Ήταν ένας πολίτης που ήθελε να παρεμβαίνει και να εκφράζεται - γι' αυτό και η αντιπαλότητά του με τους "Αυριανιστές" πασοκτζήδες ήταν δριμύτατη και ακραία. Δεν πίστεψε ποτέ στις "καλές προθέσεις" αυτής της μερίδας του ΠαΣοΚ και ο ίδιος τοποθετούσε τον εαυτό του στην αστική Κεντροδεξιά, ασχέτως αν πήγαινε και έκανε δωρεάν συναυλίες στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Ρήγα - επειδή είχε μεγάλη αγάπη και εκτίμηση σε κάποιους ανθρώπους της Αριστεράς, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος ή ο Χαρίλαος Φλωράκης - και για τις νεολαίες αυτών των κομμάτων, οι οποίες είχαν ακόμη τότε έναν ενθουσιασμό και μια ενέργεια δημιουργική που τον συγκινούσε".
Επιτρέψτε μου, αγαπητοί συνοδίτες, ένα σχολιασμό στα όσα ολόσωστα γράφει ο Άρης Δαβαράκης. Αυτοί που σήμερα αναθεματίζουν το ΠαΣοΚ είναι εκείνοι που πριν εικοσιπέντε χρόνια αναθεμάτιζαν τον Χατζιδάκι επειδή μιλούσε με πάθος εναντίον του Αυριανισμού, ο οποίος τελικά εξήλθε εκτός των ορίων του ΠαΣοΚ και διαπότισε την κοινωνία ολάκερη. Ο Χατζιδάκις τα είχε πει για την κατάσταση της χώρας από τότε. Δυστυχώς η κοινωνία κοιμόταν - ή ...συμφεροντολογούσε...- και δεν άκουγε την προφητική φωνή του. Τώρα ας πληρώσει το ότι έκλεισε τ' αυτιά της για να μην ακούει την αλήθεια... Ο Χατζιδάκις τότε φάνταζε γραφικός, αλλά ήταν πέρα για πέρα αληθινός!
Ακούστε τον στο βιντεάκι που ακολουθεί



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως το απόσπασμα αυτό πρέπει να το ακούσουν αυτοί που αποφάσισαν την ανέγερση Συνοδικού Μεγάρου και μεγαλοπρεπούς βυζαντινού ναού...
ο σάλος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ, σάλε, ήδη εδόθη η προσήκουσα απάντηση σε όλους αυτούς, διά της γραφίδος του Άρχοντος Α.Πανώτη, στο Amen.gr. Και μάλιστα με ακλόνητα ιστορικά αλλά και θεολογικά επιχειρήματα! Συμπέρασμα: Να επανακάμψουν οι "Αγιοι..Συνοδικοί..." στα θρανία και δη από προνηπίου αρξόμενοι ώστε να δυνηθούν να κατανοήσουν την Ελληνική, τουλάχιστον, Εκκλησιαστική ιστορία!

Related Posts with Thumbnails