Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Βέλγιο, του π. Σπυρίδωνος Τσεκούρα
Με την τρίτη συναυλία στο Αββαείο Σαντ - Ρεμύ (Abbaye Notre – Dame de Saint –Remy à Rochefort) ολοκλήρωσε τις συναυλιακές εμφανίσεις της η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με απόλυτη επιτυχία, στην κεντρική Ευρώπη, αποδεχόμενη πρόσκληση που έλαβε από το εν λόγω Αββαείο. Το καθολικό της Ιεράς Μονής γέμισε από Βυζαντινούς ήχους, ερμηνευμένους με την γνωστή ακρίβεια και την άριστη τεχνική που χαρακτηρίζει την ΕΛ. ΒΥ. Χ. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Αλέξιος Πλάτων Χατζημιχάλης, ο κ. Νικόλαος Κουνινιώτης, πρώην πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο, ο Διοικητής των ελληνικών δυνάμεων στο Νατοϊκό στρατηγείο του Shape πτέραρχος κ. Παναγιώτης Μαμώλης, ο έλλην Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Χατζηδήμας που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην υπηρεσία Διευθύνσεως Διοικητικής Μέριμνας, ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου π. Σταύρος Τριανταφύλλου, στελέχη της Ελληνικής Πρεσβείας και του Προξενικού γραφείου στο Βέλγιο και πλήθος κόσμου. Ας σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που το Αββαείο άνοιξε τις πύλες της Ι. Μονής για μουσική εκδήλωση στον χώρο του και η εξαίρεση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του Ηγουμένου και των αδελφών της Μονής προκειμένου να τιμήσουν την γνωστή στον μουσικολογικό χώρο της Ευρώπης ΕΛ.ΒΥ. Χ. 
Περιοδεία της ΕΛ.ΒΥ.Χ. στην κεντρική Ευρώπη 
Την πρώτη συναυλία της περιοδείας της στην καρδιά της Ευρώπης έδωσε την Πέμπτη 19/04 η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛ.ΒΥ.Χ.) στο κατάμεστο από το φιλόμουσο ακροατήριο μουσικολογικό κέντρο De Bijloke της πόλης της Γάνδης (Gand), μετά από πρόσκλησή του. Η 20μελής χορωδία υπό την διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου, ερμήνευσε ύμνους του Πεντηκοσταρίου, συνθέσεις του Βυζαντινού Μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη και μέλη από την Αγιορείτικη παράδοση. Το ακροατήριο που στην πλειοψηφία του ήταν κάτοικοι της Γάνδης, εξέφρασε τα θερμά του αισθήματα τόσο δια της πολυπληθούς παρουσίας του, όσο και με τα παρατεταμένα χειροκροτήματα που χάρισε στην χορωδία. Εξάλλου είναι γνώριμη η ΕΛ.ΒΥ.Χ στο φιλόμουσο ακροατήριο της Γάνδης καθότι είναι η πέμπτη συναυλιακή παρουσία της στην πόλη. 
 "Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά η σημερινή βραδιά δεν μας θυμίζει τίποτα από την τρέχουσα ειδησεογραφία. Μάλλον μας ταξιδεύει στην καρδιά της Ελλάδας που είναι ο πολιτισμός " δήλωσαν οι διοργανωτές. 

Η ΕΛΒΥΧ στο Άαχεν 
Στον κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Άαχεν (Aachen) έδωσε την δεύτερη συναυλία η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην κεντρική Ευρώπη, αποδεχόμενη την πρόσκληση του εν λόγω Ιερού Ναού. Στην πενηντάχρονη ιστορία της ενορίας, ο Ελληνισμός της περιοχής έχει μια σταθερή παρουσία στην πόλη, έχοντας ενταχθεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στην παρουσία πολλών Γερμανών στο ακροατήριο. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Λεύκης κ. Ευμένιος και Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας π. Αμβρόσιος Κουτσουρίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κολωνία κ. Νικόλαος Πλεξίδας. Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους οι ρωμαιοκαθολικοί βοηθοί Επίσκοποι Dr. Gerd Dicke, Karl Reger και Karl Borsch καθώς και ο Πρωτοσύγκελλος της Καθολικής Μητροπόλεως του Άαχεν, Manfred von Holtum. Τέλος, παρευρέθηκαν ο Dompropst Helmut Poqué προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Άαχεν και ο πρώην Dοmpropst. Dr. Herbert Hammans υπεύθυνος για τα θέματα διαχριστιανικών σχέσεων.
Ο Ηγούμενος του Αββαείου Glbert Degros
Ο Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως Βελγίου π. Σταύρος Τριανταφύλλου
Οι φωτογραφίες είναι από την συναυλία της ΕΛ.ΒΥ.Χ. στο Αββαείο του Rochefort

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails