Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

"ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ ΣΕ ΔΩΔΕΚΑ ΓΛΩΣΣΕΣ


Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει σε συνεργασία με το Σωματείο «Ελληνικές Ρίζες», αφιέρωμα στον Έλληνα ποιητή και νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996), το οποίο περιλαμβάνει την ανάγνωση αποσπάσματος από το έργο του «Το Μονόγραμμα» στα ελληνικά και σε έντεκα ξένες γλώσσες.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Το Αφιέρωμα αυτό έχει στόχο να τιμήσει το μεγάλο Έλληνα ποιητή, όπως επίσης και να παρουσιάσει την οικουμενικότητα του έργου του, όπως αυτό εκτυλίσσεται μέσα από τις διαφορετικές μεταφράσεις. Η μετάφραση ποιημάτων αποτελούσε πάντα πρόκληση για τους μεταφραστές και είναι τολμηρό εγχείρημα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον Οδυσσέα Ελύτη. Το απόσπασμα θα διαβαστεί αρχικά στα ελληνικά κι έπειτα θα αποδοθεί στα αγγλικά, αραβικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, ιαπωνικά, ισπανικά, ιταλικά, ρουμανικά, ρώσικα και σουηδικά. Κατόπιν, και κλείνοντας έτσι την εκδήλωση, θα ακουστεί ηχογραφημένο ολόκληρο το «Μονόγραμμα», από την Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον Μίκη Θεοδωράκη.
“Εάν η Γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δε θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν' αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις. Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα.”
Οδ. Ελύτης, ΕΝ ΛΕΥΚΩ, Ίκαρος, Αθήνα, 1992

Συμμετέχουν οι:
Ιουλίτα Ηλιοπούλου – ελληνικά, ποιήτρια
Sigrid Willer – ανάγνωση στα γερμανικά
Noriko Monembasioti – ανάγνωση στα ιαπωνικά
Οvidiu Palcu – ανάγνωση στα ρουμανικά
Tatiana Deyeva – ανάγνωση στα ρώσικα
Εύη Τζαβέλλα – ανάγνωση στα σουηδικά
Και οι μεταφραστές:
Νίνα Αγγελίδου – ισπανικά 
Αντιγόνη Καζολέα – γερμανικά
Jeffrey Carson – αγγλικά 
Ingemar Rhedin – σουηδικά
Βéatrice Stellio-Connolly – γαλλικά 
Irina Kovaleva – ρώσικα 
Roni Bou Saba – αραβικά 
Paola Maria Minucci – ιταλικά
Zdravka Michailova – βουλγαρικά 
Victor Ivanovici – ρουμάνικα
Asako Shimura – ιαπωνικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails