Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΣΟΝ ΑΙΩΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ


«Αλλά, αδελφοί και φίλοι και συμπατριώται, αυτή τη φορά ήλθα εδώ και για ένα άλλο λόγο. Πολύ σπουδαίο! Για να μοιραστώ μαζί σας τη μεγάλη χαρά της ειδήσεως ότι θα έχουμε και πάλι Σχολείο. Έστω και ένα. Έστω και με λίγα παιδιά. Λίγα σήμερα, πολλά αύριο, καθ’ότι ο Θεός «δύναται και εκ των λίθων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ». Εκείνος γνωρίζει το αύριον του κόσμου και σ’ Εκείνον εμείς εμπιστευόμεθα το αύριον της Ίμβρου».
Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χθες στην γενέτειρά του Ίμβρο, κατά την Θ. Λειτουργία για τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχη της νήσου Μητροπολίτου Κυρίλλου.
Και προέτρεψε τους γονείς «να σπεύσουν, να έλθουν και να εγγράψουν τα παιδιά στο καινούργιο Σχολείο μας –τα παιδιά τους θα έχουν την ευλογία και το προνόμιο, όπως τότε εμείς, να μάθουν τα πρώτα τους γράμματα αναπνέοντας τον καθαρό αέρα του Αιγαίου, απολαμβάνοντας το ανεπανάληπτο τοπίο της Ίμβρου, ζώντας την αγνή ζωή του χωριού, συνεχίζοντας την ιστορία του τόπου μας και την παράδοση της παιδείας και του πολιτισμού του, και όχι μέσα στις απρόσωπες μεγαλουπόλεις».
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια ακόμα δικαίωση του ανυποχώρητου Πατριάρχη. Από την 27η Μαρτίου 1964, ημερομηνία απαγόρευσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Ίμβρο, φθάσαμε στην ημέρα Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012, οπότε ενεκρίθη το αίτημα αδειοδότησης ελληνικού μειονοτικού σχολείου στην Ίμβρο. Μετά από σχεδόν μισό αιώνα!... Και δεν πρέπει να παραλείψουμε τις ακάματες προσπάθειες του εκπροσώπου των Μειονοτήτων στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στην Άγκυρα Λάκη Βίγκα, για την τελική επίτευξη του στόχου αυτού.
Η φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα που δημοσιεύουμε εδώ είναι λίαν εύγλωττη! Ο Πατριάρχης μέσα στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του, στους Αγίους Θεοδώρους, στο οποίο μαθήτευσε. Το κτήριο κάηκε, η φθορά του χρόνου το στιγμάτισε, αλλά κι ο χρόνος δεν υπολόγισε τον Βαρθολομαίο... Ο οποίος τον νικάει στα σημεία...Το σχολείο θα ανακαινιστεί και θα ξαναλειτουργήσει!
Διαβάστε τα σχετικά στο Φως Φαναρίου και στο Rumvader.
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails