Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

"Μ' έναν τρόπο μυστικό...": Μια ξεχωριστή εικαστική - μουσική έκδοση

φωτογραφίες: Αίγλη Ανδριτσοπούλου & Ιδιωτική Οδός
Η πιο πρόσφατη ζωγραφική δουλειά του Χρήστου Κεχαγιόγλου συναντά τα καινούργια τραγούδια της Τατιάνας Ζωγράφου. Τραγούδια ευαίσθητα, αλλά και λαϊκά, υπέροχα τραγουδισμένα και παιγμένα από μουσικούς μάστορες μεγάλους και ταξιδιώτες. Μια συνάντηση που δίνει εικόνα στη μουσική και ήχο στη ζωγραφική, πάνω σε 17 ποιήματα-στίχους ποιητών της εποχής μας, που έχουν γευτεί το άρωμα της ζωής, το νοσταλγούν και το τραγουδούν.
Εκλεκτοί ερμηνευτές, όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Τάσος Αποστόλου και άλλοι, τραγουδούν αυτές τις συνθέσεις.
Η κομψή θήκη-αναλόγιο περιέχει 17 έργα του Χρήστου Κεχαγιόγλου τυπωμένα σε ειδικό χαρτί, το CD με τα τραγούδια της Τατιάνας Ζωγράφου, ένα βιβλίο με τα ποιήματα που μελοποιήθηκαν, συνοδευτικά κείμενα και φωτογραφικό υλικό από τις ηχογραφήσεις.
Η νέα καλλιτεχνική συνάντηση του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου και της συνθέτιδος Τατιάνας Ζωγράφου δανείζεται τον τίτλο της από «Το άρωμα», ένα ποίημα του Χρήστου Κεχαγιόγλου. Είναι ένα άρωμα πνευματικό, ερωτικό, που μένει στη σκέψη και τη ζωή μας σαν απόηχος εκείνων των ξαφνικών καθρεφτισμάτων της αλήθειας μέσα μας. Με τρόπο μυστικό συμβαίνουν τα πράγματα, κι εμείς για να μπορέσουμε ασταμάτητα να είμαστε ερωτικοί, όπως μας το ζητά η ζωή, πρέπει να αναπλάθουμε στη μνήμη και στη φαντασία μας εκείνο το άρωμα που άφησε πίσω της η συνάντηση μας με την φύση, τον έρωτα, την χαρά της ζωής.
Οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο δημιούργησαν μια έκδοση αληθινά ιδιαίτερη και γοητευτική που λειτουργεί σαν κιβωτός ερωτική, για να διαφυλάξει το μυστικό. Για να μπορέσει η τέχνη να γίνει σημαία και καράβι και όλοι να την εμπιστευτούμε στις παράξενες θάλασσες των καιρών…
Τραγούδια από την καινούρια αυτή δουλειά της Τατιάνας Ζωγράφου παρουσιάστηκαν στην περίφημη Οικία Κατακουζηνού στις 26 Νοεμβρίου (απ' όπου και οι φωτογραφίες). Στο πρώτο μέρος οι Τατιάνα Ζωγράφου, η Δάφνη Πανουργιά, η Ειρήνη Δερέμπεη και ο Λευτέρης Τουμαράς ερμήνευσαν τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος είχε πρωτοπαίξει το μεγάλο αυτό έργο του στο πιάνο της Οικίας Κατακουζηνού. Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν σε πρώτη "ζωντανή μετάδοση" έξι τραγούδια από το νέο δίσκο της Τατιάνας Ζωγράφου. Στο χώρο υπήρχαν τα έργα του Χρήστου Κεχαγιόγλου. 
Η έκθεση «Κιβωτός του Νου» (διάρκεια: 3 Νοεμβρίου-4 Δεκεμβρίου) αποτελεί μια εικαστική εγκατάσταση, έναν μικρόκοσμο, που αναπτύσσεται μέσα στους χώρους της ιστορικής Οικίας Κατακουζηνού. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα τοπία-ταξίδια, οι φανταστικές-ονειρικές πόλεις, τα πορτραίτα, οι σκηνοθετημένες από τον καλλιτέχνη φωτογραφίες σημαντικών μορφών της γενιάς του ’30 που έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία της οικίας, οι ακουαρέλες-στοιχεία μνήμης του δημιουργού, οι νεκρές φύσεις από αντικείμενα (παλέτες, πινέλα), εργαλεία της ζωγραφικής διαδικασίας και της καθημερινότητας του ζωγράφου αλλά και video εγκατάσταση που αντιπαραβάλει την camera obscura με το νου.
Ο Χρήστος Κεχαγιόγλου μας προσκαλεί στην «Κιβωτό του Νου» για μια ποιητική αναπόληση της ίδιας της τέχνης, σ’ ένα δημιουργικό παιχνίδι – ταξίδι της μνήμης. Μας ξεναγεί στον εσωτερικό τόπο όπου με την μορφή αινίγματος προβάλλεται μέσα μας ο κόσμος. 
Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου «(…) ο Χρήστος Κεχαγιόγλου συνδυάζει την μεγάλη επιρροή της ζωγραφικής των νέο αναγεννησιακών καλλιτεχνών με την βυζαντινή ζωγραφική. Ξαναδίνει νόμους όπως οι Ιταλοί καλλιτέχνες, γιατί πιστεύει ότι το έργο τέχνης αποτελεί έκφραση των αιώνιων αρμονιών της φύσης και γι’ αυτό δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη. (…) Περιγράφει μια μαθηματική θεωρία της φόρμας που την έχει συλλάβει σαν ένα ρεπερτόριο των δυνατών γεωμετρικών μορφών, για να οδηγήσει στη συγκριτική μελέτη των συμμετριών και των μορφολογικών τύπων που χαρακτηρίζουν τις φυσικές φόρμες. Ανακεφαλαιώνει την εξέλιξη των θεωριών περί αναλογίας, αρμονίας, και γεωμετρικών κανόνων που εξυπηρετούν τη σύνθεση αρχιτεκτονικών σχεδιασμών και διακηρύσσει την πίστη του στην αποκρυφιστική εσωτερική δύναμη – των αριθμών, των αρμονικών χαράξεων και των μαθηματικών – πάνω στο έργο τέχνης (…)»
Ο Αργύρης Μπακιρτζής παραλαμβάνει το νέο δίσκο στον οποίο συμμετέχει
Τα περιεχόμενα του ...εικαστικού ψηφιακού δίσκου που παρουσιάστηκε μέσα στα έργα του ζωγράφου έχουν ως εξής:
Μ’ έναν τρόπο μυστικό
Μουσική: Τατιάνα Ζωγράφου
Ζωγραφική – Φωτογραφίες: Χρήστος Κεχαγιόγλου
1. Δυο γκαρσόνια (Γιώργος Χρονάς) Αλκίνοος Ιωαννίδης
2. Είσαι (Γιώργος Χρονάς) Δάφνη Πανουργιά
3. Η Χιονάτη (Ιουλίτα Ηλιοπούλου) Δάφνη Πανουργιά
4. Για πάντα (Κώστας Καρτελιάς) Σοφία Παπάζογλου
5. Πρόσωπα (Μαργαρίτα Μπακοπούλου) Τατιάνα Ζωγράφου
6. Οι λέξεις που δεν είπες (Σπύρος Βλέτσας) Τάσος Αποστόλου
7. Λολίτα (Τατιάνα Ζωγράφου) Τατιάνα Ζωγράφου
8. Άσε τη σκόνη (Τατιάνα Ζωγράφου) Ειρήνη Δερέμπεη
9. Θηβών και Πέτρου Ράλλη (Κώστας Καρτελιάς) Τατιάνα Ζωγράφου
10. Ψευτιές κι αλήθειες (Τατιάνα Ζωγράφου) Ειρήνη Δερέμπεη
11. Ημίφθορον (Δημήτρης Κοσμόπουλος) Τατιάνα Ζωγράφου
12. Γυρνάς (Γιώργος Χρονάς) Σοφία Παπάζογλου
13. Σαν παλιό λαϊκό (Σταμάτης Δαγδελένης) Αργύρης Μπακιρτζής
14. Το τραγούδι του ληστή (Δημήτρης Κοσμόπουλος) Τατιάνα Ζωγράφου
15. Για του ανέμου το χατίρι (Ιουλίτα Ηλιοπούλου) Δάφνη Πανουργιά
16. Άρωμα (Χρήστος Κεχαγιόγλου) Τάσος Αποστόλου
17. It is always August (Γιώργος Χρονάς) Κώστας Βόμβολος
Ο Αργύρης Μπακιρτζής με την Ελένη Σταμπόγλη των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο
Στίχοι:
Σπύρος Βλέτσας, Σταμάτης Δαγδελένης, Τατιάνα Ζωγράφου, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Κώστας Καρτελιάς, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Μαργαρίτα Μπακοπούλου, Γιώργος Χρονάς
Τραγουδούν οι:
Τάσος Αποστόλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Αργύρης Μπακιρτζής, Σοφία Παπάζογλου καθώς και οι:
Κώστας Βόμβολος, Ειρήνη Δερέμπεη, Τατιάνα Ζωγράφου, Δάφνη Πανουργιά
Συμμετέχει ο Χρήστος Νικολόπουλος με το μπουζούκι του
Η Τατιάνα Ζωγράφου με τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails