Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η ΖΕΤΤΑ ΖΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑ

Με αφορμή την αποψινή, πρωτότυπη παρουσίαση (στο μπιστρό Σάκης -Ρ. Φεραίου 39, Πάτρα) της νέας ποιητικής συλλογής του Διονύση Καρατζά Χωρίς εδώ (εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ), παραθέτουμε κείμενο της συμπρωταγωνίστριας του ποιητή στην παρουσίαση Ζέττας Ζάχου. Σκέψεις με αφορμή τα νέα ποιήματα-πονήματα του Δ.Κ.

Ο Διονύσης Καρατζάς χρόνια τώρα, κάνει βουτιές μέσα στο χρόνο και ανασύρει εικόνες, σκοτεινά κοράλλια του βυθού, σπασμένα παιδικά παιχνίδια και σκιές από δωμάτια διπλοκλειδωμένα.
Άλλοτε ανασύρει πρόσωπα - προσωπεία για ρόλους που δεν ευοδώθηκαν.
Είναι τότε που βαθιά τρομαγμένος, έχοντας ψηλαφίσει τα όρια του φόβου, δίνει με μιας ένα σάλτο και νάτον βρίσκεται στον ουρανό κρατώντας τις λέξεις του για φτερά.
Αν Τέχνη, Ποίηση θα πει να ψιθυρίσουμε την προσωπική μας ιστορία στο αφτί της Αιωνιότητας, τότε ο Δ.Κ και με τη νέα του συλλογή δημιουργεί Ποίηση και κάνει Τέχνη.
Και ευτυχώς δεν χρειάζεται να είμαστε επιφυλακτικοί μαζί του, όπως ίσως για την τέχνη εκείνη που απευθύνεται στο συναίσθημα και όχι στη νόηση, που επιδιώκει περισσότερο να συγκινήσει παρά να μας διαφοροποιήσει την άποψη που έχουμε για τον κόσμο. Γιατί ο Δ.Κ μας προφυλάσσει και μας δωρίζει καθαρή μουσική και την αρχετυπική έννοια των λέξεων και κάνει τέχνη, κάνει επικοινωνία αλλά όχι δημοσιότητα, και επίσης μας ελεεί με δώρα χωρίς κοσμική φιλανθρωπία.
Για τον Δ.Κ το έργο τέχνης είναι δημόσιο αγαθό και κατά παράβαση ή συγκυριακά «ιδιωτικό».
Αν η καλύτερη θέση για ένα ποίημα βρίσκεται στην καρδιά, με τον Διονύση δεν κινδυνεύουμε ως νεοβάρβαροι της εικόνας, να εκπέσουμε.
Αν δεχθούμε ότι η τέχνη δεν συνιστά έκπληξη αλλά αποκάλυψη, αν δεχθούμε ότι η τέχνη είναι σαν τους έρωτες, τότε ήρθε η ώρα να ερωτευθούμε. Σ αυτό μας παροτρύνει ο Διονύσης… γιατί μόνο έτσι δεν θα νεκρωθούμε μας διαβεβαιώνει…
Και μας αθωώνει απ΄την αρχή!
Το να ζεις συνειδητά την καθημερινότητά σου συνιστά μια μορφή τέχνης.
Τέχνη, τελικώς, είναι ο τρόπος για να ζήσουμε κάπως ευτυχισμένοι τη μελαγχολία μας..., μας προτείνει ο ποιητής
Έλεγε ο Στανισλάβσκι: «Ν' αγαπάτε την τέχνη μέσα σας. Κι όχι τον εαυτό σας μέσα από την τέχνη...». ΄΄Χωρίς εδώ΄΄ το πραγματώνει, το βιώνει ο Διονύσης Καρατζάς.
Και τον ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails