Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Θ.Ο.Κ.


Συμπόσιο: «Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος»- Έκθεση αφίσας παραστάσεων αρχαίου δράματος του ΘΟΚ
Tου Αριστείδη Βικέτου
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου( ΘΟΚ) διοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο συμπόσιο με τον τίτλο «Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος», στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.
Το Συμπόσιο στήριξαν η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Σκάλα και το Σατιρικό Θέατρο.
Το συμπόσιο, προϊόν ευρείας σύμπραξης ακαδημαϊκών και πολιτιστικών οργανισμών που στηρίζουν τη σπουδή και την πρακτική του θεάτρου στην Κύπρο, αποτελεί μια από τις πλέον συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν για να μελετηθούν πτυχές της θεατρικής δραστηριότητας στην αρχαία Κύπρο αλλά και της πρόσληψης του αρχαίου θεάτρου στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία.
Ανάμεσα στους συνέδρους συγκαταλέγονταν διακεκριμένοι ειδικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά και άνθρωποι του θεάτρου, οι οποίοι καταπιάστηκαν με ζητήματα θεατρικής αρχαιολογίας, φιλολογίας και θεατρολογίας. Πιο συγκεκριμένα οι ομιλητές εξέτασαν θέματα σχετικά με τους Κύπριους δραματικούς συγγραφείς της αρχαιότητας και άλλους Διονυσιακούς τεχνίτες και την χρήση και κατασκευή των αρχαίων θεάτρων στην Κύπρο καθώς και με ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη πρόσληψη του αρχαίου θεάτρου στο νησί: ζητήματα παρουσίασης των έργων για ένα σύγχρονο κοινό, η συμβολή της Κύπρου στην παρουσίαση των έργων και η ανάδειξη των λιγότερο γνωστών έργων, αναγνώσεις και παρουσιάσεις των έργων επηρεασμένες από τη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία και άλλα. 
Την τιμητική εναρκτήρια ανακοίνωση (keynote address)  εκφώνησε ο Καθηγητής Richard Green, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Sydney, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολόγους του αρχαιοελληνικού θεάτρου τα τελευταία πενήντα χρόνια. Μεταξύ των λοιπών δραστηριοτήτων του ο Καθηγητής Green ηγείται της αρχαιολογικής αποστολής που ανασκάπτει το θέατρο της Πάφου (The University of Sydney Archaeological Excavations of the Paphos Theatre Site). Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου έγινα δύο βιωματικά εργαστήρια με θέμα το αρχαίο δράμα, από την Ομάδα Μίτος (α) με τίτλο «Λόγος και χειρονομία» και από τον ηθοποιό Μάριο Ιωάννου με τίτλο «Γυναικείες φιγούρες στον Ευριπίδη» (β) συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Η συμβολή των κυπριακών παραστάσεων στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος” και συνομιλητές τους Βαρνάβα Κυριαζή, Νεόφυτο Νεοφύτου, Νίκο Χαραλάμπους και Άντη Παρτζίλη.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του συμποσίου άνοιξε για πρώτη φορά έκθεση θεατρικής αφίσας από παραστάσεις αρχαίου δράματος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου μαζί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο οποίος προχθές έκλεισε 40 χρόνια ζωής και δράσης.
Η έκθεση αποτελεί μια συγκινητική διαδρομή στην πορεία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στο αρχαίο δράμα με αφίσες από παραστάσεις του 1972 μέχρι την τελευταία του 2011. Πρόκειται για παραστάσεις τραγωδίας και κωμωδίας που δόθηκαν στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, στο Κούριο, στην Επίδαυρο κ.ά. και άφησαν την σφραγίδα μιας μικρής αλλά δραστήριας Κύπρου στην πρόσληψη του αρχαίου δράματος. Όπως σημειώνει η θεατρολόγος Άντρη Χ. Κωνσταντίνου: «Οι πρώτες απόπειρες του ΘΟΚ στο αρχαίο δράμα (Αγαμέμνων, Αίας) είχαν ακαδημαϊκή διάθεση, αλλά η καθιέρωση του Οργανισμού στο χώρο του αρχαίου δράματος, τη δεκαετία του 1980, με τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ Επιδαύρου, χαρακτηρίζεται από πειραματισμό και ευρύτητα αναζητήσεων. Έτσι, παραδόξως, από την μικρή Κύπρο – γεωγραφικά απομακρυσμένη από τα πνευματικά κέντρα του ελληνικού χώρου αλλά και της Ευρώπης – φθάνουν στο φεστιβάλ Επιδαύρου τολμηρές προτάσεις. Ίσως ακριβώς αυτή η απόσταση να κράτησε τους καλλιτέχνες του νησιού μακριά από τον ακαδημαϊσμό. Προς την ίδια κατεύθυνση, συνέβαλε και η θητεία πολλών απ’ αυτούς στο Θέατρο Τέχνης.»
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 19 - 27 Νοεμβρίου 2011 και είναι ανοικτή για το κοινό Δευτέρα μέχρι Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails