Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ


Επιστημονικό συμπόσιο με τη συμμετοχή ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών θα πραγματοποιηθεί για το νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στην πόλη που γεννήθηκε και τον τίμησε, το Ηράκλειο Κρήτης.
Το συμπόσιο, με θέμα «Επιρροές του Ελύτη», διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και την Εταιρεία Κρητικών Μελετών στις 11-13 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου.
Η διοργάνωση γίνεται σε συνδυασμό με την τρέχουσα Εκθεση Οδυσσέας Ελύτης «Φρόντισε να τυπωθεί πανομοιότυπο», η οποία παρουσιάζεται στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη.
Στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνουν τα εγκαίνια μιας μικρότερης έκθεσης φωτογραφικής, «Ο Ελύτης στο φακό του Μάριο Βίτι», στην αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, φωτογραφίες της περιόδου 1948-1981, από το βιβλίο του Μάριο Βίτι «Γραφείο με θέα» που εξέδωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
Εξάλλου, το Σάββατο το βράδυ, στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου θα πραγματοποιηθεί βραδιά ποίησης και μουσικής με τίτλο: «Με μια ανάσα μουσικής», μια μουσική δημιουργία του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Απαγγέλλει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ερμηνεύουν οι Τάσος Αποστόλου, Δάφνη Πανουργιά στο τραγούδι και ο Γιώργος Κουρουπός στο πιάνο.
Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο είναι οι: Δημήτρης Μαρωνίτης, Μάριο Βίτι, Δημήτρης Καλοκύρης, Αλέξης Καλοκαιρινός, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Μιχάλης Κοπιδάκης, Μιχάλης Λασηθιωτάκης, Μιχαήλ Πασχάλης, Χριστίνα Ντουνιά, Γιώργος Κοροπούλης, Διονύσης Καψάλης, Μαριλίζα Μητσού, Δαβίδ Κόννολι, Δημήτρης Ε. Περοδασκαλάκης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Αγγέλα Γιώτη, Αρης Μπερλής, Μίλτος Φραγκόπουλος και Αντώνης Καρτσάκης.
Π. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails