Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Σε παλαιότερες αναρτήσεις μας όπως, Ο θρησκευτικός τουρισμός σε άνθηση (πλην Πατρών) και επίσης Έπεα πτερόεντα περί θρησκευτικού τουρισμού, πριν δύο και τρία χρόνια, αγαπητοί συνοδίτες, είχαμε επισημάνει το αυτονόητο, ότι δηλ. δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού στην πόλη του Πρωτοκλήτου, παρά τα παχιά λόγια που ακούγονται κατά καιρούς. Τότε δεν ήσαν λίγοι αυτοί που μας επέκριναν με τη γνωστή προπέτεια.
Σήμερα έρχεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Μπέλλας, με άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Εξπρές, να πει τα πράγματα με το όνομά τους, ώστε να μην τρέφονται αυταπάτες και κυρίως να πάψουν την ακατάσχετη φλυαρία περί του θέματος οι απράγμονες. Γράφει μεταξύ άλλων ο καθηγητής:
Η Πάτρα θα μπορούσε να ωφεληθεί ιδιαίτερα λόγω του μοναδικού προνομίου της σχέσης της με τον Αγ. Ανδρέα και του γεγονότος ότι εδώ βρίσκεται η κάρα του Αγίου και άλλα σημαντικά λείψανα. Ειδικά στην Πάτρα, την πόλη του Πρωτόκλητου Ανδρέα, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες στο θέμα αυτό. Ατυχώς, παρά το μοναδικό, σε παγκόσμιο επίπεδο, προνόμιο της πόλης, να είναι ο τόπος όπου δίδαξε και μαρτύρησε ένας από τους δώδεκα μαθητές του Χριστού και να κατέχει ιερά λείψανα του Αποστόλου, η περιοχή ελάχιστα το έχει αξιοποιήσει, σε σύγκριση με άλλους ανάλογους θρησκευτικούς προορισμούς. Οσο η μοναδική αυτή φυσιογνωμία της περιοχής δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή στο εξωτερικό με ανάλογη διαφήμιση και προβολή, είναι φυσιολογικό το ρεύμα του προσκυνηματικού τουρισμού από τα άλλα κράτη να βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι ολόκληρη η ευρεία περιοχή διαθέτει μεγάλο πλούτο θρησκευτικών θησαυρών (βυζαντινές εκκλησίες, μονές, σκήτες, σκηνώματα αγίων), όπως για παράδειγμα οι Μονές Μεγ. Σπηλαίου, Αγίας Λαύρας και άλλες ιστορικές μονές και ναοί, θα διαπιστώσουμε ότι πραγματικά η σημερινή κατάσταση δεν είναι διόλου ικανοποιητική.
Η ευθύνη γι'αυτό βαρύνει όλους μας, ιδιαίτερα όμως όσους είχαν στις προηγούμενες δεκαετίες τις τύχες της πόλης στα χέρια τους και δεν φρόντισαν να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού.
Και ο καθηγητής Αθ. Μπέλλας αναφέρεται, στη συνέχεια του άρθρου του, στις σχέσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ Πατρών και Αγίας Πετρούπολης, πάντοτε λόγω Αγίου Ανδρέου, τον οποίο τιμούν ιδιαίτερα και οι Ρώσοι ως φωτιστή τους.
Είδα ότι το θέμα θα ανέλυαν στην ενότητα «Θρησκευτικός τουρισμός», σε επιχειρηματικό διήμερο που θα γινόταν αυτές τις μέρες στην Πάτρα, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθανάσιος Μπέλλας και εκπρόσωπος του Ρωσικού Οργανισμού Θρησκευτικού Τουρισμού Αγίας Πετρούπολης.
Τα καταγράφω για την ιστορία χωρίς να περιμένω πως θα συμβεί κάτι το σημαντικό, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αυτό που ο καθηγητής επεσήμανε: "στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης". 

1 σχόλιο:

Catholicus Laicus είπε...

κρίμα...ειδικά αν αναλογιστούμε οτι δεκάδες χιλιάδες δυτικοί χριστιανοί καταφτάνουν οργνανωμένα με πούλμαν στην Πάτρα από Ιταλία ως προσκυνητές στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και δεν σταματούν ούτε 5 λεπτά στο λαμπρό Ναό του Αγίου Ανδρέα, επειδή προφανώς δεν ξέρουν....

Related Posts with Thumbnails