Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

"Φύγε φύγε" σε μια ...διονυσιακή ερμηνεία από την Φλέρυ Νταντωνάκη


Ο παρθενικός δίσκος της Φλέρυς Νταντωνάκη έφερε τον τίτλο Flery - The isles of Greece και κυκλοφόρησε στην Αμερική, όπου διέμενε τότε η Φλέρυ, στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Στην Ελλάδα δεν κυκλοφόρησε ποτέ επισήμως. Πέντε τραγούδια από τον δίσκο αυτό περιελήφθησαν στο συλλεκτικό cd Φλέρυ Νταντωνάκη - Μια φωνή, ένας μύθος, που εξέδωσε το 2006 το μουσικό περιοδικό δίφωνο, σε επιμέλεια Αντώνη Μποσκοϊτη.
Ο δίσκος εκείνος, του 1965, περιελάμβανε παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, αλλά και το Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη του Τάκη Μωράκη, όπως και το Manha de Carnaval του Βραζιλιάνου Luis Bonfa.
Οι διασκευές των τραγουδιών και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Gershon Kingsley.
Σε όλα τα κομμάτια δέσποζε το κλαρίνο του Ελληνοαμερικανού δεξιοτέχνη Γκας Βάλι. Ειδικά σ' αυτό το τραγούδι, που σας προτείνω εδώ με το βιντεάκι, αγαπητοί συνοδίτες, το Φύγε φύγε των Στράτου Ατταλίδη και Κώστα Βίρβου, το κλαρίνο του Γκας Βάλι ακούγεται κυριολεκτικά σαν ένα διονυσιακό γαϊτανάκι. Η μεγάλη αυτή λαϊκή επιτυχία, βασισμένη σε ινδική μελωδία, ηχογραφήθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1960 με τη Γιώτα Λύδια και τον Στράτο Διονυσίου. Η ας την πούμε ελληνοαμερικανική διασκευή με τη Φλέρυ είναι, νομίζω, ολωσδιόλου ξεχωριστή! Απολαύστε την!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails