Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΤΟΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟ




Άλλη μια διάκριση για τον παγκοσμίου φήμης Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.
Στις 7 Ιουλίου 2011 στη διάρκεια επισήμου δείπνου στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της πόλεως York της Αγγλίας, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury Dr Rowan Wiliams, αναφερόμενος με ιδιαίτερα επαινετικό τρόπο, του απένειμε την τιμητική διάκριση, τον "Σταυρό του Lambeth", μία εξαιρετική διάκριση προς ξένους εκκλησιαστικούς ηγέτες. Περισσότερα για το θέμα δείτε εδώ.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη νέα διάκριση παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου -ο οποίος επί δύο σχεδόν δεκαετίες διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας- με τίτλο: «Ιεραποστολή στα ίχνη του Χριστού», το οποίο από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του απέσπασε την προσοχή και τα ευμενή σχόλια του αναγνωστικού κοινού. Παραθέτουμε μικρό απόσπασμα από την εισαγωγή της έκδοσης:
«Οι μελέτες και ομιλίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή αποτελούν την κατάθεση μιας προσωπικής θεολογικής ανησυχίας, κάποτε μιας πνευματικής μυστικής αγωνίας, που αρχίζει με σειρά ερωτημάτων για να μετεξελιχθεί συχνά σε πόνο, έκκληση, κραυγή, εμπρός στην αδράνεια, τη σύγχυση και την αδιαφορία διαφόρων "αρμοδίων" και μη. Ετοιμάσθηκαν για ποικίλα ακροατήρια: νεανικά, θεολογικά ή ευρύτερα διεθνή περιβάλ-λοντα. Το γεγονός αυτό καθόρισε το ύφος, τους τόνους, τους εναλλασσόμενους "ήχους". Τα περισσότερα από τα κείμενα του παρόντος τόμου δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά σε ξένη γλώσσα και κατόπιν στην ελληνική. Ορισμένα (κεφ. 2,10,13,14) μεταφράζονται και δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά στα ελληνικά. Στην αρχή κάθε κειμένου σημειώνεται η αφορμή συγγραφής του, το έτος της πρώτης δημοσιεύσεώς του, καθώς και οι αναδημοσι-εύσεις του...Πολλές από τις ιδέες και προτάσεις που πρωτοδιατυπώθηκαν σ' αυτά τα κείμενα κάποτε ξένιζαν ή αμφισβητήθηκαν. Η προσπάθεια θεολογικής αντιμετωπίσεως νέων προβλημάτων απαιτεί συνήθως τόλμη και αποδοχή κάποιου κινδύνου.

Τώρα, εν πολλοίς έχουν γίνει αποδεκτές από την ορθόδοξη συνείδηση και τονίζονται πλέον από επίσημα χείλη. Συγχρόνως, έχουν συμβάλει σε σημαντικές αποφάσεις πολλών στις δεκαετίες που πέρασαν».

Στο Προλογικό Γράμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Βαρθολομαίου εξαίρεται «...ο πρωταρχικός ρόλος τον οποίον διεδραμάτισεν [ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας] εις την αναγέννησιν και επανενεργοποίησιν εν τοις χρόνοις ημών της ιεραποστολικής πρακτικής και διακονίας, ως αναγκαιοτάτου έργου και χρεωστικής εκφράσεως της αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας προς τους εκτός της Πίστεως και ανά πάσας τας ηπείρους του πλανήτου ημών θεοπλάστους αδελφούς».

Οι δέκα πέντε μελέτες που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτό «...παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά, δηλώνοντας έτσι την ανέλιξη και τους κυματισμούς του θεολογικού μας προβληματισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες».


Στο τέλος του τόμου υπάρχει αλφαβητικό ευρετήριο, πίνακας των δημοσιευμάτων του συγγραφέως και βιογραφικό του σημείωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails