Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΟ


Tο αγαπημένο μας και πανέμορφο Νιχώρι του Βοσπόρου τίμησε και πάλι τον Άγιό του πανηγυρικά, δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά.
Στη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοδώρου του Βυζαντίου, ο οποίος γεννήθηκε το 1774 στο Νεοχώριο της Κωνσταντινούπολης, τελέστηκε τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, με τη συμμετοχή των δύο Αρχιερέων της Λέσβου, του τόπου όπου μαρτύρησε ο Άγιος Θεόδωρος.
Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, στα μεθέορτα της ανακομιδής των λειψάνων του Νεομάρτυρα που γιορτάζεται την Κυριακή του Παραλύτου, στον Ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας τελέστηκε, για πρώτη φορά μετά από 60 και πλέον χρόνια, Αγρυπνία!


Κάποιες παλιές Νιχωρίτισσες, οι κυρίες Ελένη Κωνσταντινίδου, Μαρίκα Νικολαϊδου και Κρυσταλλία, θυμούνται ότι στα παιδικά τους χρόνια τελούνταν αγρυπνίες μέχρι το πρωί, ιδιαίτερα στα Εννιάμερα της Παναγίας (23 Αυγούστου).
Η Αγρυπνία προς τιμήν του Νεομάρτυρος Θεοδώρου του εκ Νεοχωρίου διήρκεσε πέντε ώρες, και έγινε σύμφωνα με το Αγιορειτικό Τυπικό, αφού την επιμελήθηκε ο μοναχός Νικόλαος Διονυσιάτης (της Μονής Διονυσίου του Αγ. Όρους), εραστής της Κωνσταντίνου Πόλεως.


Της Αγρυπνίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας του Βοσπόρου. Λειτούργησαν: ο Μέγας Εκκλησιάρχης Βενιαμίν, ο εφημέριος του Νεοχωρίου π. Αντώνιος και ο διάκονος Θεόδωρος, εκ της Πατριαρχικής Αυλής.
Ο διάκονος Θεόδωρος έψαλε, μάλιστα, εμμελέστατα μαζί με τον Κυριάκο Σωφρονίου και άλλους νέους από την Θεσσαλονίκη, τα πάντερπνα μέλη της Αγρυπνίας.


Η Αγρυπνία εφαίδρυνε τα πρόσωπα και τις ψυχές όλων των πιστών που συμμετείχαν και έμειναν μέχρι τέλους, χωρίς να υπολογίζουν την κόπωση.
Οι πιστοί προσκύνησαν και το ιερό κειμήλιο που προσέφερε ως ευλογία η Μητρόπολις Μυτιλήνης στην Κοινότητα της Παναγίας Νεοχωρίου: τμήμα εκ του μαρτυρικού υποκαμίσου του Νεομάρτυρος Θεοδώρου.







Ο φιλόκαλος μοναχός Νικόλαος Διονυσιάτης φιλοτέχνησε τα κόλλυβα του Αγίου, τα οποία διαβάστηκαν, ως είθισται, εις τιμήν και μνήμην στο τέλος της αγρυπνίας.
Ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα, όπου όλοι εξέφρασαν από καρδιάς την ευχή "Και του χρόνου"!







Οι πανηγυρίσαντες τον Άγιο Θεόδωρο, ιερείς και ψάλτες, με τον πρόεδρο της Κοινότητος Λάκη Βίγκα, ακούραστο πρωτεργάτη κάθε καλού για την Ρωμιοσύνη της Πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails