Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: "Η Ορθοδοξία είναι συνυφασμένη με τον Ελληνισμό, όχι με τον Ελλαδισμό"


Ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στον Αριστείδη Βικέτο, έμπειρο δημοσιογράφο, για την εφημερίδα της Κύπρου Φιλελεύθερος.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε προχθές Κυριακή 13 Μαρτίου. Παραθέτω εδώ κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.

Γ. Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη έρχεται πρώτη σε εκκλησιαστικά μνημεία μετά την Κωνσταντινούπολη. Θα πρέπει να καταλάβει και η Εκκλησία ότι οι ναοί δεν είναι μόνο χώροι λατρείας, αλλά είναι και έργα τέχνης που έχουν προέλθει από τη θρησκευτικότητα των ανθρώπων και παράλληλα από την καλλιτεχνία.

Πολύ σημαντικό είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο για την μετάβαση των προσκυνητών στο Άγιο Όρος. Τυχαίνει να είμαι ex officio Πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας. Είναι ένας οργανισμός μεταξύ του Αγίου Όρους και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει δώσει ένα οίκημα αναπαλαιωμένο το λειτουργεί ως κέντρο πληροφοριών για το Άγιο Όρος, το οποίο ασχολείται και με εκδόσεις.

Πρέπει να σας πω ότι πολύ πρόσφατα συναντήθηκα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανδρέα Νανάκη, που είναι και Μητροπολίτης στην Κρήτη. Ο Μητροπολίτης μου μίλησε για τη ζωή και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ΄, ο οποίος υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία. Συμφωνήσαμε ότι το 2012 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του θα κάνουμε στη Θεσσαλονίκη μια σειρά τιμητικών εκδηλώσεων. Η Ορθοδοξία είναι συνυφασμένη με τον Ελληνισμό, όχι με τον Ελλαδισμό. Ο Ιωακείμ ο Γ΄ λοιπόν, όπως και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δίνουν το στίγμα και τα όρια μέσα στα οποία μπορούμε να κινούμαστε και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή θέση.

Α. Βικέτος: Τώρα που είστε πλέον Δήμαρχος σε τι επίπεδο είναι η σχέση σας με τον Μητροπολίτη Άνθιμο, με τον οποία είχατε σοβαρές διαφορές απόψεων;

Γ. Μπουτάρης: Έκανα απολύτως ξεκάθαρη τη θέση μου. Οι σχέσεις του Δήμου με την Εκκλησία πρέπει να είναι φιλικές και συμπληρωματικές. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Ίσα-ίσα πρέπει συμβάλουμε και οι δυο για το κοινό καλό όλων των συμπολιτών μας. Η Εκκλησία δίδει προτεραιότητα στη φιλανθρωπία. Ο Δήμος θα βοηθήσει και θα συμπληρώσει όσο μπορεί περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Α. Βικέτος: Παρόλα αυτά ο κ. Άνθιμος στα κηρύγματα διατυπώνει και πολιτικές τοποθετήσεις. Μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση του κ. Άνθιμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τους οποίους συναντηθήκατε πρόσφατα;

Γ. Μπουτάρης: Η θέση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δηλαδή, ότι η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, αλλά λειτουργεί ως συμπαραστάτης των ανθρώπων για να τους ανακουφίζει από τα πολλά κα σοβαρά προβλήματα τους. Προσωπικά δεν αντέχω έναν πνευματικό ηγέτη που απευθύνεται στην ψυχή μου, όπως είναι ο Επίσκοπος και ο ιερέας στην Ορθοδοξία, να μου κάνει εθνικοπατριωτικά κηρύγματα.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails