Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΨΕ ΤΟ "ΚΡΟΥΣΜΑ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"



Απόψε στις 8 στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Ηρακλείτου 10 στο Κολωνάκι) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου του Δημήτρη Κοσμόπουλου Κρούσμα (Εκδ. Κέδρος 2011)
Για το βιβλίο, που είναι μια συνομιλία με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, θα μιλήσουν οι:
Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας
Στέλιος Παπαθανασίου, Δρ Φιλολογίας και Θεολογίας
Θεόδωρος Παντούλας, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού Μανιφέστο
Λευτέρης Ξανθόπουλος, ποιητής, σκηνοθέτης.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν ο Όμιλος ελληνικών Τεχνών με τους μουσικούς Κώστα Κιούση, Φώτη Φωτόπουλο (έγχορδα), Κώστα Φωτόπουλο (φλογέρα) και Μάρκο Φιλιάνο (βιολί)
Κι ακόμα ο Χορός των Ψαλτών Οι Καλοφωνάρηδες, με χοράρχη τον Γιώργο Ρεμούνδο και τους ψάλτες Σωκράτη Αρπακουλάκη, Γιώργο Ρισάνο και Παντελή Μαντζούρη.
Το Κρούσμα του Δημήτρη Κοσμόπουλου κυκλοφορήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2011, δηλαδή την ημέρα που συμπληρώνονταν ακριβώς 100 χρόνια από την κοίμηση του κυρ Αλέξανδρου της Σκιάθου.
Παρουσιάζεται σήμερα 2 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου του Πλανά, ο οποίος λειτουργούσε στον Άγιο Ελισσαίο της Πλάκας με ψάλτη τον Παπαδιαμάντη. Και επίσης, δυο ημέρες πριν την 4η Μαρτίου, κατά την οποία συμπληρώνονται 160 χρόνια από τη γέννηση του Σκιαθίτη, το 1851.
Με τον Δημήτρη Κοσμόπουλο είχαμε κάνει, πριν 20 σχεδόν χρόνια, ειδική εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος - όπου υπηρετεί ευδοκίμως πολλά χρόνια -για το υμνογραφικό έργο του Παπαδιαμάντη, με αφορμή την έκδοση, τότε, δύο κασετών με τα Παπαδιαμάντεια υμνογραφήματα, που ηχογράφησε η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.
Η ποιητική πορεία του Δ. Κοσμόπουλου θεωρώ πως πάντα έχει νοητό άξονα την μορφή του κυρ Αλέξανδρου, όχι ως προς τη μορφή, αλλά ως προς το ήθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails