Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΧΑΛΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Με την παρουσία πολλών αποφοίτων της ιστορικής Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η κοπή της βασιλόπιτας της Εστίας Θεολόγων Χάλκης.
Προηγουμένως στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, Ακαδημαϊκού και Διευθυντή του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, και με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Ιερισσού Νικοδήμου και Μυτιλήνης Ιακώβου, αποφοίτων της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.



Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Περγάμου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην μαρτυρική πορεία του Οικουμενικού Θρόνου μέσα στην ιστορία, ενώ ευχήθηκε σύντομα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης προκειμένου να συνεχίσει την αποστολή της και να εκπαιδεύει τα στελέχη του Πατριαρχείου.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι απλώς έκφραση μιας μαρτυρίας, αλλά είναι και η ταύτιση του μαρτυρίου. Είναι και η ενσάρκωση του Σταυρού του Χριστού. Και τον Σταυρό του φέρει μονίμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο εκάστοτε Πατριάρχης στους ώμους του. Και με τον Σταυρό αυτό νικά όλες τις δυσκολίες. Και έτσι σήμερα εμείς μπορούμε να απολαμβάνουμε των αγαθών που μας προσφέρει η Μήτηρ Εκκλησία σκεπάζοντάς μας με την αγάπη της, με την στοργή της» τόνισε ο Μητροπολίτης Περγάμου και συνέχισε:

«Στις ημέρες μας με την φωτισμένη ηγεσία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη παρά τις δυσκολίες συνεχίζει την μεγάλη αποστολή του ο ιερός αυτός θεσμός. Και κάθε τόσο η ελπίδα ξαναγεννιέται μέσα μας ότι θα δώσει ο Θεός και η Θεολογική αυτή Σχολή η οποία ανέδειξε μεγάλους Πατριάρχες και Ιεράρχες και πολλούς διδασκάλους, να ανοίξει και πάλι τις πύλες της και να αποτελέσει και πάλι κέντρο της Ορθοδόξου Θεολογίας. Να συνεχίσει η Σχολή να εκπαιδεύει στελέχη για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».



Ακολούθως οι Ιεράρχες, κληρικοί και λαϊκοί απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Πρόεδρος της Εστίας ομότιμος καθηγητής Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Σασαγιάννης και Άρχοντες του Θρόνου, ο θεολόγος-ιστορικός Αριστείδης Πανώτης καθώς και φίλοι των αποφοίτων συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Εστίας Θεολόγων Χάλκης για την κοπή της βασιλόπιτας.

Κατά την συνεστίαση των αποφοίτων της Χάλκης που ακολούθησε σε κεντρικό ξενοδοχείο αναγνώστηκε χαιρετιστήριο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails