Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ


Έπειτα από πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛ.ΒΥ.Χ) με χοράρχη τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο, βρέθηκε το τριήμερο 4 - 5 και 6 Φεβρουαρίου στο Βέλγιο με σκοπό την προβολή της Βυζαντινής Μουσικής Παράδοσης.
Η ΕΛ.ΒΥ.Χ. έδωσε δύο συναυλίες. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2011 στην πόλη της Γάνδης (Gand - Gent) στην αίθουσα ‘Parnassus’. Στην συναυλία αυτή παρευρέθησαν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμων, οι βοηθοί του επίσκοποι Θεοφ. Ευμενείας κ. Μάξιμος και Σινώπης κ. Αθηναγόρας και ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σταύρος Τριανταφύλλου και πολλοί άλλοι κληρικοί. Την συναυλία τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας η Σύμβουλος κα Ελένη Μιχαλοπούλου και εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο Οσιολ. κ. Hildebrand Vandermaelen.

Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 δόθηκε η δεύτερη συναυλία στην πόλη της Μπρύζ (Bruges - Brugge) και την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης της Δυτικής Φλάνδρας κ. Paul Breyne, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος της Μπρύζ (Bruges) κ. Jozef De Kesel, ο Διοικητής των Ελληνικών Δυνάμεων στο Νατοϊκό Στρατηγείο του Shape Πτέραρχος κ. Παναγιώτης Μαμώλης, ο Πρόξενος της Δανίας κ. Jan Van den Abeeleμ ο Πρόξενος του Μαρόκκο κ. Albert Raes, ο Θεοφ. Επίσκοπος Σινώπης κ. Αθηναγόρας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σταύρος Τριανταφύλλου και άλλοι κληρικοί της Μητροπολόλεως.
Χαρακτηριστικό και των δύο αυτών εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη προσέλευση του φιλόμουσου κοινού. Το ακροατήριο απαρτίζονταν περισσότερο από Βέλγους ιθαγενείς που προσήλθαν στις συναυλίες, αναγνωρίζοντας την μοναδικότητα στον τρόπο μουσικής έκφρασης που διακρίνει την ΕΛ.ΒΥ.Χ., αλλά και από μερικούς Έλληνες ομογενείς που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο. Σ’ αυτό βεβαίως συνέβαλε η συνεχής προβολή και παρουσίαση της εκδήλωσης από το κρατικό ραδιόφωνο του Βελγίου.


Η ΕΛ.ΒΥ.Χ. απέδωσε ύμνους της Θείας Λειτουργίας, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος, αργά μαθήματα μελοποιηθέντα από τον Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα, Πέτρο Μπερεκέτη, Ιωάννη Πρωτοψάλτη, Πέτρο Πελοποννήσιο κ.α., με τον μοναδικό τρόπο που πάντοτε την διακρίνει. Ενδεικτικό της άρτιας παρουσίασης αλλά και της επιμελέστατης απόδοσης των Βυζαντινών Ύμνων ήταν το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων, που ανάγκασε τον χοράρχη κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο να επανέλθει και να παρατείνει το πρόγραμμα και των δύο συναυλιών με ακόμα τρείς υπέροχους ύμνους (bis).

Οι συναυλίες έκλεισαν με την φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμ. Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος.


Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 η ΕΛ.ΒΥ.Χ. έψαλε στην Θ. Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη της Μπρύζ (Bruges - Brugge) προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Σινώπης κ. Αθηναγόρου και συλλειτουργούντων του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Σπυρίδωνος Τσεκούρα, εφημερίου της Ενορίας της Mons και του Οικονόμου κ. Βερνάρδου Peckstadt, Ιερατικώς Προϊσταμένου του Ι. Ναού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο για την ευγενική ανταπόκρισή του στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως και του απέδωσε αναμνηστικό τόμο από την περίφημη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Μπρύζ με έργα των μεγέλων Φλαμανδών ζωγράφων, καθώς επίσης κι ένα σύγγραμμα του ιδίου με την ιστορία της πορείας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία του κατά σάρκα του πατρός Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ιγνατίου Peckstadt.


Η Μητρόπολις Βελγίου εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς το πρόσωπο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου και προς τα μέλη της ΕΛ. ΒΥ. Χ. για τον κόπο του ταξιδιού παρά τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα. Εύχεται ο Θεός να τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους και σε επόμενη ευκαιρία να βρεθούν και πάλι κοντά στο φιλόμουσο Βελγικό κοινό τους, προβάλλοντας με τον ιδιαίτερο τρόπο την μοναδικότητα της Βυζαντινής Μουσικής.


Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πρόσφατη παρουσία της ΕΛ.ΒΥ.Χ. στο Βέλγιο δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails