Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΣΜΟΥ "ΕΥΣΕΒΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ"


Του θεολόγου Χάρη Ανδρεόπουλου

Tην επιλογή του μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου να διαβάζει τα λειτουργικά αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης στη δημοτική στηρίζει με ψήφισμά του το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας, παράλληλα, την φραστική επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα ο κ. Ιγνάτιος εντός του ναού του Αγ. Αντωνίου Βόλου από ομάδα πιστών που αντιτίθεται στην ανάγνωση λειτουργικών κειμένων στη δημοτική γλώσσα. Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ασκώντας δριμεία κριτική σε συμπεριφορές σαν αυτές που εκδηλώθηκαν σε βάρος του μητροπολίτου Δημητριάδος κάνει λόγο για «φαινόμενα φονταμενταλισμού», για «φανατισμένες ενέργειες που μετατρέπουν την ορθόδοξη πίστη σε ιδεολογία» και «φαρισαϊκού τύπου πρακτικές πρακτικές που γίνονται σκόλοπες για την συμμετοχή των πιστών στην Εκκλησία».

Ολόκληρο το Ψήφισμα έχει ως ακολούθως:

«Το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αφορμή τα γεγονότα που πρόσφατα έλαβαν χώρα στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος εξέδωσε ομόφωνα κατά τη Γενική Συνέλευσή του αριθμός 198 της 20.1.2011 το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ., προβληματιζόμενο για τα φαινόμενα φονταμενταλισμού που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό με ανησυχητικές διαστάσεις και συχνότητα, εκφράζει ομόφωνα την αντίδρασή του απέναντι σε κάθε μορφή πολεμικής και απαξίωσης που στρέφονται κατά καθηγητών και ιεραρχών, μηδέ του Αρχιεπισκόπου και του Οικουμενικού Πατριάρχου εξαιρουμένων, με στόχο τις προσπάθειες της Εκκλησίας για τον καταρτισμό των πιστών, και καταδικάζει κάθε φανατισμένη ενέργεια που μετατρέπει την ορθόδοξη πίστη σε ιδεολογία.

Η σχολαστική προσκόλληση στο γράμμα της διατύπωσης και η απαρέγκλιτη πιστότητα στην τήρηση κωδικοποιημένων πρακτικών που έχουν χάσει το νόημά τους, όχι μόνο δεν προάγουν την υπεράσπιση της Αλήθειας και την παράδοση της Εκκλησίας, αλλά θυμίζουν φαρισαϊκού τύπου πρακτικές που γίνονται σκόλοπες για την συμμετοχή των πιστών στην Εκκλησία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό που αφορά στη ανάγνωση των Προφητών στη δημοτική, ο κ. Ιγνάτιος χρησιμοποίησε το «Προφητολόγιον», δηλαδή, το κατ’ εντολήν της Εκκλησίας της Ελλάδος – από την εποχή του μακαριστού κυρού Χριστοδούλου – βιβλίο που εξέδωσε (2008) η «Ελληνική Βιβλική Εταιρία» και στο οποίο περιέχονται οι περικοπές από τη Παλαιά Διαθήκη που διαβάζονται κατά τις ιερές ακολουθίες του εκκλησιαστικού έτους, τόσο στο πρωτότυπο κείμενο, όσο και σε μετάφραση ( = απόδοση στη νεοελληνική).

Το εν λόγω «Προφητολόγιον»(όπως σημειώναμε σε σχετικό άρθρο μας στο Amen.gr: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2223) προλογίζεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, εκφράζοντας την αγωνία του για τις δυσχέρειες της κατανόησης της Αγίας Γραφής και εν γένει των λειτουργικών αναγνωσμάτων εξ αιτίας της ιδιόμορφης γλώσσας τους, αφού θεωρεί ότι η σημερινή εποχή ανταποκρίνεται πλήρως στη δυσοίωνη περιγραφή του προφήτη Αμώς, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μια ιδιόμορφη πείνα, «όχι για ψωμί, ούτε δίψα για νερό, αλλά πείνα για ν’ ακούσουν οι άνθρωποι τον λόγο του Κυρίου (Αμ. 8, 11), ευελπιστεί ότι η έκδοση του «Προφητολογίου» «θα συμβάλει κατά τον καλύτερο τρόπο στον καταρτισμό και τη διακονία των πιστών (Εφ. 4, 10) ώστε να γευθούν τον Αρτο που κατέβηκε από τον ουρανό και χαρίζει τη ζωή» (Ιω. 6, 51).

Σχόλιο Ιδιωτικής Οδού:

Εδώ και πολύ καιρό έχουμε επισημάνει τα φαινόμενα ταλιμπανισμού που ταλανίζουν την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία θα έπρεπε - το έχουμε γράψει επανειλημμένως - να τα καταδικάσει και να απομονώσει τους εκφραστές τους.

Είναι πολύ παρήγορο ότι το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. καταδικάζει απερίφραστα - επιτέλους! - αυτά τα φαινόμενα. Δεν είμαι υπέρ της μετάφρασης των λειτουργικών κειμένων, πριν, τουλάχιστον, υπάρξει μια πολλή σοβαρή θεολογική προσέγγιση του θέματος - και έχει αρχίσει ήδη να γίνεται αυτό. Όμως δεν είμαι, σε καμία περίπτωση, με το μέρος όσων προκάλεσαν σάλο στο ναό, όπου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος διάβασε αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης στην νεοελληνική. Φαντάζεστε να υιοθετήσουμε αυτή την πρακτική όσοι δεν συμφωνούμε με τα κηρύγματα των ιερέων και αρχιερέων, με την επιτήδευση που κυριαρχεί, και δη ως κιτς, στη λατρεία κ.ο.κ.; Θα γίνουμε ζούγκλα!

Ελπίζω η σοβαρή αυτή κίνηση του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. να βρει μιμητές. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η Εκκλησία από τους φανατικούς, "σούπερ - ορθοδόξους", που ως άλλοι Πάπες του Μεσαίωνα ονειρεύονται και - ω της μωρίας! - αξιώνουν Ιερές Εξετάσεις, Συνοδικές καταδίκες, καθαιρέσεις και άλλα απίστευτα, όσων δεν στοιχούνται στην άρρωστη "λογική" τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εν ταξει αφου το είπαν οι "αυθεντίες" τι να κάνομε.... ξυπνήστε ρε!!!!1

Ανώνυμος είπε...

Αντίσταση στους οικουμενιστές!!!

Related Posts with Thumbnails