Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


Όταν επισκέφθηκα το Ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο σκέφθηκα πως αυτό το μοναδικό υδραγωγείο μετράει 2.500 χρόνια ζωής! Και αντέχει ακόμα στο χρόνο!
Σε μια ιδανική τοποθεσία, με θέα μοναδική.
Οι ξένοι τουρίστες αντιλαμβάνονται περισσότερο την αξία του μνημείου, γι' αυτό και τους είδα όχι απλώς να φωτογραφίζουν, αλλά να μιλάνε με θαυμασμό γι' αυτό το ιδιαίτερο έργο.
Τώρα διαβάζω την είδηση πως "με συντονιστή τον Κώστα Ζάμπα, γνωστό από τα έργα της Ακρόπολης, ολοκληρώνονται οι μελέτες αποκατάστασης του 2.500 ετών υδραγωγείου.


Οι Σαμιώτες, το 1883, αντί να χτίσουν ένα μεγάλο λίθινο τοξωτό γεφύρι προτίμησαν να αναστηλώσουν το Ευπαλίνειο όρυγμα, ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας. Πρόκειται για το υδραγωγείο που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Ευπαλίνος λύνοντας το πρόβλημα υδροδότησης της Σάμου. Ο ευφυής αυτός αρχιτέκτονας-μηχανικός κατάφερε να φέρει εντός των τειχών της πόλης νερό από μια μεγάλη πηγή που βρισκόταν στην περιοχή των Αγιάδων, πίσω από το βουνό το οποίο την προστάτευε από Βορρά. Η πηγή ήταν σε απόσταση 3 χλμ. και χρειάστηκε να τρυπηθούν η βόρεια και η νότια πλαγιά του όρους Κάστρου και να διαμορφωθεί μια σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων για να περάσει το νερό. Η διάνοιξη ξεκίνησε συγχρόνως και από τις δύο πλευρές του βουνού. Οι δύο σήραγγες συναντήθηκαν κάτω από την κορυφή του βουνού, σε βάθος 175 μέτρων.

Το μνημείο αυτό σήμερα, που σώζει και μερικές πολύτιμες αρχαϊκές επιγραφές, έχει σε διάφορα σημεία κάποια στατικά προβλήματα. Λόγω των επικίνδυνων αυτών τμημάτων τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί η διαδρομή επίσκεψης στα 100 μ. (από τα 500 μ. που ήταν παλιότερα) όσων πηγαίνουν να το δουν, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, κατατάσσοντας το μνημείο 29ο σε επισκεψιμότητα σε όλη την Ελλάδα.

Παρ' όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει, θεωρείται ότι το Ευπαλίνειο βρίσκεται συνολικά σε αξιοθαύμαστη κατάσταση διατήρησης, αν υπολογίσει κάποιος πως πρόκειται για ένα τεχνικό έργο ηλικίας άνω των 2.500 χρόνων. Τα περισσσότερα προβλήματά του είναι τοπικά. Αλλά μερικά θεωρούνται κρίσιμα για τη διατήρησή του. Γι' αυτό έχουν δρομολογηθεί εκτεταμένα έργα αποκατάστασης και ανάδειξής του".

Ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ διαβάστε εδώ.
Μακάρι να ολοκληρωθεί όπως πρέπει η αποκατάσταση και να αναδειχθεί το Ευπαλίνειο όπως του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails