Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ=ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ;


Του
Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Δεν ήσαν λίγοι εκείνοι οι οποίοι είδαν την στάση του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου ως “απάντηση” στην στάση του Γόρτυνος Ιερεμία, που προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα κατά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στη Δημητσάνα. Στο διαδίκτυο, σε δεκάδες σχόλια, πολλοί έσπευσαν να συγχαρούν τον Πατρών Χρυσόστομο για την ήπια αντιμετώπιση ανάλογης κατάστασης στην ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδος.
Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Πατρών, όμως, δεν φαίνεται, τελικά, να συμμερίζεται την εκτίμηση αυτή πολλών χριστιανών. Με χθεσινό κείμενό του υπεραμύνεται της εκτός εαυτού στάσης του Μητροπολίτη Γόρτυνος, σημειώνοντας επί λέξει:
Σε κάποιες τελετές ορκωμοσίας των νέων αιρετών Αρχόντων, υπήρξαν τινές, οι οποίοι ετόλμησαν να είπουν, ότι η Εκκλησία είτε δεν έχει θέση στις τελετές αυτές (βλ. Δημητσάνα, όπου αντέδρασε και δικαίως, ο άξιος Μητροπολίτης της, επικροτούμενος από το σύνολο του ευσεβούς Λαού), είτε ότι η Εκκλησία, καιρός είναι, να ασχοληθή με τα του οίκου της, είμαστε υπέρ του πλήρους χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας κ.λ.π. (βλ. Πάτρα, όπου αμέσως απαντήσαμε περί του ρόλου και της προσφοράς της Εκκλησίας στο κοινωνικό σύνολο). Βεβαίως ο λόγος μας ήτο συνετός και ουσιαστικός και δεν απέβλεπε στο να δημιουργήση ταραχή στην τόσο ωραία Εκδήλωση της Ορκωμοσίας του αγαπητού μας πρώτου Αιρετού Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Αποστόλου Κατσιφάρα και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όμως η πρόκληση δεν έπρεπε να μείνη χωρίς απάντηση.
Από τα παραπάνω εξάγονται αβίαστα τα ακόλουθα συμπεράσματα:
  1. Ο Πατρών στηρίζει πλήρως τον Γόρτυνος. Θεωρεί την αντίδρασή του δίκαιη, γι' αυτό και την επικρότησε ο “ευσεβής λαός” και τον χαρακτηρίζει άξιο ποιμενάρχη. Νομίζω πως είναι η πρώτη δημόσια στήριξη ιεράρχου στον Γόρτυνος, γιατί μέχρι τώρα κανείς μητροπολίτης δεν βγήκε να τον υπερασπιστεί.
  2. Ο Πατρών αφήνει, βέβαια, και μια σαφή αιχμή για την στάση του Γόρτυνος, όταν λέει πως: “βεβαίως ο λόγος μας ήτο συνετός και ουσιαστικός και δεν απέβλεπε στο να δημιουργήσει ταραχή”. Αυτό το “βεβαίως” δημιουργεί αυτομάτως μια αντιδιαστολή... Και μιαν αντίφαση;
Κατά τα άλλα το κείμενο του Πατρών, ως προς την επιχειρηματολογία, κινείται στη “λογική” του Γόρτυνος: Η Εκκλησία που είναι η “τροφός” αυτού του λαού, οι “γνωστοί κύκλοι” που ασκούν “αισχρή προπαγάνδα εναντίον της Εκκλησίας” και “θέλουν ένα άθεο κράτος”, η Εκκλησία έχει δικαίωμα να “μιλάει”, προσφέρει τεράστιο “κοινωνικό έργο” κ.ο.κ. Πράγματα χιλιοειπωμένα, αναμάσημα, εν πολλοίς, των όσων έλεγε ο μακαριστός Χριστόδουλος.
Φίλος κληρικός μου έγραψε, με αφορμή την περίπτωση Γόρτυνος: Η περίπτωσή του δεν είναι μοναδική, απλώς πολλοί άλλοι μητροπολίτες δεν έχουν καντιωτικές καταβολές, όπως αυτός, και έτσι δεν παρασύρονται και ελέγχουν κάπως τα συναισθήματά τους δημόσια. Όμως από κάτω βρίσκεται η ίδια χρόνια αρρώστια: η ανικανότητα της Εκκλησίας μας να συναντηθεί με το νεωτερική κοινωνία και να διαλεχθεί μαζί της ως ίσος προς ίσον. Αυτή η ισότητα στον διάλογο τής είναι ανυπόφορη. Όχι, πρέπει να ομιλεί πάντα αφ’ υψηλού. Οφείλουν όλοι να αναγνωρίζουν συνεχώς το τι προσέφερε. Κάθε αμφισβήτηση του σημερινού θεσμικού ρόλου της Εκκλησίας την εκλαμβάνουν ως ύβρη.
Οι ιεράρχες μας φαίνεται πως αρέσκονται να εθελοτυφλούν. Αγνοούν, άραγε, ότι οι πιστοί που εκκλησιάζονται είναι μια ισχνή μειοψηφία σήμερα στην ελληνική κοινωνία; Παραβλέπουν το γεγονός ότι η σύγχρονη κοινωνία μαθαίνει να ζει χωρίς Θεό κι αυτό οφείλεται και στην αδυναμία της ποιμαίνουσας Εκκλησίας να σαρκώσει την αγάπη του Χριστού έργω και λόγω; Κλείνουν τ' αυτιά και τα μάτια τους οι ιεράρχες στην αγωνιώδη κραυγή του ανθρώπου για δικαιοσύνη και ισότητα, σ' έναν κόσμο που δοκιμάζεται από τον ρατσισμό και την ιδιοτέλεια; Δεν κατανοούν ότι για τους πολλούς η Εκκλησία ισούται με μια ακόμη εξουσία, που τους καταδυναστεύει ποικιλοτρόπως;
Η Εκκλησία πρέπει να οικοδομήσει εξ αρχής μια στέρεη σχέση με το ποίμνιό της. Μια σχέση που δεν θα βασίζεται σε αυτονόητα και δεδομένα, αλλά θα επαναπροσδιορίζεται κάθε στιγμή. Μια αέναη σχοινοβασία, που θα έχει ως μέτρο το κάθε ένα πρόσωπο, και δεν θα χρησιμοποιεί το “λαό”, όπως οι πολιτικοί, ως αόριστη έννοια, για να πιπιλίζει, κάθε φορά, την καραμέλα “η Εκκλησία είναι ο λαός”, χωρίς να το εννοεί. Ας σταματήσουν, τουλάχιστον, τα κούφια λόγια που λέγονται κατά συνθήκην χωρίς να τα πιστεύουν και οι ίδιοι οι πνευματικοί ταγοί μας.

Πίνακας, Πέτρες και σκουριά, του Σωτήρη Σόρογκα

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κυριε Ανδριόπουλε, σας διαβάζω τακτικα και συμφωνώ σε πολλά απ αυτά που γράφετε και θα ήθελα να προσθέσω την άποψη μου.
1. Αν ο Πατρών και Γόρτυνος αλλά και ολόκληρη η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ήθελαν με το μέρος τους τον λαό θα έπρεπε πρώτα να τον ακούσουν. Να μην "ακούν" μόνο όσα τους χαιδεύουν τα αυτιά.
2. Και οι δύο Αρχιερείς δεν κάνουν κριτική αλλά πολιτικολογούν. Ο ένας έβρισε απρόκλητα (δείτε το βίντεο) εκλεγμένο εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης του ΚΚΕ, ο δε δεύτερος,απρόλκητα κάνει κριτική σε επίσης εκλεγμένο εκπρόσωπο της αριστεράς. Ερώτηση και προς τους δύο Αρχιερείς: Τον νόμο που δίνει την δυνατότητα να ορκίζεται καποιος πολιτικά τον ψηφισε η Αριστερά?????
Αν ηθελαν να είναι δίκαιοι θα έπρεπε να τα "ψάλλουν" στους εμπνευστές του νόμου και στις κυβερνήσεις που τον ψήφισαν. Δεν το κάνουν όμως, επομένως πολιτικολογούν στρεφόμενοι εναντίων συγγεκριμένων κομμάτων και συνδιασμών, γυρίζοντας της Εκκλησία πολλά χρόνια πίσω. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν έχουν το δικαίωμα να κρινουν αν δεν κανουν την αυτοκριτική τους.

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρευτείτε επιτέλους και μη φορτώνετε στον αείμνηστο Αυγουστίνο Καντιώτη επιλήψιμες ή μη συμπεριφορές άλλων ανθρώπων.

Μήπως πρέπει τότε να κατηγορήσουμε και τον Ιησού Χριστό για την άρνηση του Πέτρου ή για την προδοσία του Ιούδα;

Θλίβομαι για το ολίσθημα και την προκατάληψη.

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 3.24 δεν ειναι δυνατον να αφεθουν οι εκλεγμένοι της αριστερας να στρέφονται εναντίον της Εκκλησίας χωρίς απάντηση. Αφυστε τα αυτό. ο περισσότερος κόσμος θέλει την παρουσία της Εκκλησίας σε ολες τις περιστάσεις. τωρα τι ειπαν και τι εκαναν οι δεσποτάδες δεν εχει και τόση σημασία. εδω τόσα χρόνια λένε και το χειρότερο κάνουν οι πολιτικοί και μας φτάσανε εδω που βρισκόμαστε και κανενός δεν ίδρωνε το αυτί. ξαμολυμένοι ήταν και κλέβανε ασύστολα. αστε πια τους παπάδες. ανθρωποι ειναι και αυτοί κατι θα πουν.....

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Ἀπὸ προκαταλήψεις ἄλλο τίποτα. Ἀπὸ ποῦ ἀλήθεια βγαίνει ὅτι ὁ Γόρτυνος ἐναντιώθηκε στόν πολιτικό ὅρκο ; Ὑποχρέωσε κανείς τὸν συνεπῆ ἐκκλησιομάχο (τοῦ τὸ ἀναγνωρίζω) νὰ βάλει τὴ χείρα του ἐπάνω στὸ Εὐαγγέλιο ; Τὸν ὑποχρέωσε κανείς νὰ δώσει ἐκκλησιαστικό ὅρκο ;

Τοὐναντίον, ὁ ἀντιπρόσωπος τῶν κομμουνιστῶν ἀ π α ί τ η σ ε (κι ἔτσι προσέβαλλε) τήν ἀποχώρηση τῶν ἐκπροσώπων τῆς διοικοῦσης Ἐκκλησίας ἀπὸ τήν αἴθουσα. Ἐκπροσωπόντας ὅπως δήλωσε μέ περισσό θράσος (ἄλλο χαρακτηριστικό τους) τὰ συμφέροντα τοῦ λαοῦ, προφανῶς ἐννοοῦσε ὅλου τοῦ λαοῦ (δεῖτε τὸ βίντεο).
Ἔτσι εἶναι. Ὅταν μιλοῦν αὐτοί, ἐκπροσωποῦν τὸ 99% τοῦ λαοῦ.Ὅταν κάτι λίγοι τούς ξεφεύγουν στέλνουν τήν ΟΠΛΑ !!

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Πετρίδη, συγνώμη αλλα δεν ειναι έτσι. Ο εκπρόσωπος των κομμουνιστών ανέφερε τι λεει ο νόμος. Μας αρέσει δεν μας αρέσει αυτό που είπε λέει ο νόμος. Πού είμασταν εμείς ως εκκλησία όταν ψηφίστικε ο νόμος? πως αντιδράσαμε? γνωρίζετε εσείς κάτι?? κάποια αντίδραση?? και τελος πάντων ακόμα κ αν υπήρξε η οποιαδήποτε υποτονική αντίδραση, μπορούμε σαν εκκλησία, ενας αρχιερέας μας που συνάμα είναι και κρατικός λειτουργός (νπδδ) να εφαρμόζει το νόμο όταν τον συμφέρει μόνο και όχι όταν δεν τον συμφέρει? ο μητροπολίτης Ιερεμίας αντέδρασε οταν ακουσε το τι λει ο νόμος και αν το ψάξετε θα δείτε οτι ειναι όπως τα είπε ο κομμουνιστής, για τον κ. Ιερεμία αυτό ήταν η αφορμή, επιτέθηκε στον κομμουνιστή, τον ρώτησε αν θέλει να κάνει την ελλάδα μας άθεη ( εννοείται πως το θέλει ποτε δεν το εκριψαν αυτο) και τον κατακεραύνωσε. Διαφωνώ. Ο καθ ενας μας έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει. Αλλήθεια τον κομμουνιστή τον ψήφισαν καποιες εκατοντάδες αν8ρώπων συμπολιτών του τον κ. Ιερεμία ποιός τον ψήφισε???? η Ιερά Σύνοδος??? παιδιά δεν ειμαστε με τα καλά μας οι καιροί άλλαξαν δεν φταίνε για όλα οι κομμουνιστές έλεος. Πολλες φορές φταίει το στραβό μας το κεφάλι και μόνο. Αυτός είναι απολογητικός λόγος βρε παιδιά? Ο ενας ειναι αθεος κομμουνιστής, ο άλλος ιεράρχης της Εκκλησίας. Δεν αρμόζει σε ιεράρχη αυτή η στάση.-

Ανώνυμος είπε...

Οι άμφω ξυλορθοδοξίες, Ορθόδοξη και Κομμουνιστική, μπλέξαν τα μπούτια τους... Καλά τα λες φίλε, φτιάξαν οι ιεράρχες ένα τόπο, που δεν μπορούν να σταθούν, γιατί....απλά δεν υπάρχει.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΚΑΝΩ Κ ΕΓΩ!!!! ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΡΤΥΝΙΟΥΣ ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΤΟΝ ΙΕΡΕΜΙΑ ΓΙΑ ΔΕΣΠΟΤΗ ΤΟΥΣ? Η ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ? ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΤΡΩΕΙ ΣΤΗ ΜΑΠΑ... ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ? ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΤΟΥΣ ΔΕΣΠΟΤΗ? ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ! ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΜΩΣ. ΓΙΑΤΙ???? ΓΙΑΤΙ????
ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ, ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΧΟΥ... ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ,Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΧΕΙ ΒΑΡΕΣΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ...
ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΙΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΛΕΕΙ ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΚΛΠ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. ΚΑΠΟΥ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ! ΠΟΥ ΕΧΕΙ? ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΛΥΧΝΟ, ΘΑ ΔΕΙ ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΤΕΛΕΤΗ. ΘΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ (ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΑ ΤΟΥΣ) ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ! ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ! ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΑΠΟ 3.000 ΕΥΡΩ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ ΛΕΜΕ )ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΥΡΟΕΓΚΟΛΠΙΑ ΑΛΛΕΣ 2-3 ΧΙΛΙΑΔΕΣ, ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΤΕΡΙΤΣΕΣ ΑΠΟ 1500 ΕΥΡΩ, ΑΣ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΡΕΣ ΕΥΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ,(ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...) ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΟ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 8-9.000 ΕΥΡΩ!!!
-ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ?
ΚΑΙ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΝΑ ΠΟΙΜΑΝΕΙ Κ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΥΡΙΓΜΑ ΜΕ ΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟΣΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ? Γ ΑΥΤΑ ΜΟΥΓΚΑ Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ!!!! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΞΗ ΝΑ ΠΕΙ!!! ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ!!! ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ!!! (ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ...)ΑΜ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΥΜΕΝΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ!!!
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ!!! ΕΧΘΡΟΙ ΟΣΟΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ, Μ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΒΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΤΟΥΣ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ! Γ ΑΥΤΟΥΣ ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΙΝΑΚΙΣΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!! ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ. Γ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΙΑ.
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ? ΧΑΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΕΣ!!! Γ ΑΥΤΟ Ο ΛΑΟΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ.
ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΔΗΘΕΝ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ, ΚΑΙ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΠΟΣΟ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΛΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΟΞΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ "ΡΟΜΦΕΕΣ" ΚΑΙ ΣΤΑ "ΑΜΗΝ¨",ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΥΣΑΦΙΚΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΑΝΕ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΕΔΕΙΝΑΝ ΒΑΣΗ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!!!
ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.
ΧΑΘΗΚΑΝ ΜΩΡΕ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΗΣΕ Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ? ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΩΡΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΛΟΓΟ? ΕΚΤΟΣ Κ ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΟ... ΟΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

agapite panagioiti na se enimeroso oti o patron xrisosotmos epapse na diabazi to blog sou.
ayto sto leo apo mesa...

Ανώνυμος είπε...

για κατσε ανωνυμε 1.18 σοβαρά τα λες ολα αυτά; καθε εμφάνιση του Χρυσόστομου κοστίζει 9000 ευρώ; ούτε η Madona να ήταν!! διαφωνώ με τα χρυσοποίκιλτα αμφια των δεσποτάδων αλλα να μη λεμε και υπερβολές. εκεινο που θα επρεπε να κάνουν οι δεσποτάδες ειναι να πουλήσουν τις στολές τους και να δώσουν τα λεφτά σε φτωχους της περιοχής τους. τιποτε άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μην ανησυχείς... Θα το διαβάζουν όλοι στο γραφείο του και θα τον ενημερώνουν... άλλωστε είναι γνωστό ότι όλα θέλει να τα μαθαίνει...

Μην έχεις λοιπόν αυταπάτες...

Ανώνυμος είπε...

Ο Γόρτυνος, την 9-12-2010 εκδίκαζς αίτηση εξαίρεσης στο Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο και την απέρριπτε αποκρίπτωντας μαζί με όλους τους άλλους τους λόγους της εξαίρεσης... Αδίκημα για το οποίο στο πατραδικαστικό έπεσαν βαριές καμπάνες... ο ένα κάνει τα χατήρια του άλλου... Ο Γόρτυνος προέτρεπε τον κληρικό του "Αγίου" Πατρών, τον αιτούντατην εξαίρεση δεσποτάδων δικαστών, να βάλει μετάνοια στον δεσπότη για να σωθεί... Έρχεται και 11-1-11...

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Πάλι τὰ ἴδια.Νὰ πάρουμε τὰ πράγματα ἀπ'τὴν ἀρχή, ἀνώνυμε/η τῆς 5/1 9.57 μμ. Δέ κρύβομαι,δέν ἔχω διαβάσει τὸ σχετικό νόμο.

Ὁ ἐπίσκοπος πῆγε στὴν αἴθουσα τοῦ δημοτικοῦ συμβουλίου ἐπειδή τὸν κάλεσαν.Δὲν πῆγε μὲ δική του πρωτοβουλία, ἐπειδή εἶδε φῶς καὶ μπῆκε ! Συνεπῶς ἄν ὁ νόμος ἀπαγορεύει τὴν παρουσία τοῦ ἱεροῦ κλήρου, οἱ πρώτοι πού παραβίασαν τὸ νόμο εἶναι αὐτοί ποὺ θὰ ἔπρεπε νὰ τὸν διαφυλλάτουν, αὐτοί ποὺ κάλεσαν τὸν ἡγέτη τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας.
Ἐὰν ἀντιθέτως ὁ νόμος ἐπιτρέπει τήν παρουσία τοῦ κλήρου, πρὸς τὶ ἡ ἀ ή θ η ς ἐνέργεια τοῦ δημοτικοῦ συμβούλου ; Ἀρκοῦσε νὰ δηλώση μὴ μέλος τῆς Ἐκκλησίας, ἄθεος, ὅ,τι ἤθελε καὶ νὰ δώση τὸν πολιτικό ὅρκο.Τόσο ἁπλά. Ἐξάλλου μετὰ τὸ ἐπεισόδιο, πῆρε τὸ λόγο ὁ δήμαρχος καὶ τόνισε ὅτι ναὶ μὲν ὁ νόμος δὲν προβλέπει τὴν παρουσία κλήρου στὴν τελετή, ἀλλὰ ΔΕΝ τὴν ἀπαγορεύει κιόλας καὶ καταχειροκροτήθηκε.

Ἐσύ τὶ λές, ὁ Καμίνης στὴν Ἀθήνα, ποὺ δὲν εἶναι δὰ καὶ ὁμολογητής τῆς πίστεως, πού ἔδωσε πολιτικό ὅρκο, παρανόμησε ἐπειδή κάλεσε τὸν ἀρχιεπίσκοπο στὴ τελετή ; Ἡ ἀντιπολίτευση ἐξάλλου ἔδωσε θρησκευτικό ὅρκο.

Συμπερασματικά, ὁ συλλογισμός σας (κι ἐσύ ἀνώνυμε/η μὲ τὰ μπούτια) στηρίζεται ἐπί σαθρῆς βάσεως. Ὁ Γόρτυνος εἶχε ἐπί τῆς οὐσίας δίκαιο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ αιρετέ άρχοντα.
Ημείς οι άνθρωποι της Εκκλησίας, όταν σε βλέπουμε κάθε φορά που εκλέγεσαι να υψώνεις την Δεξιάν (χείρα) και να ομνύεις εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος, ότι θα τηρείς το Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους, αισθανόμεθα μεγάλην ικανοποίησιν δι εσέ, διότι διαπιστώνομεν ότι είσαι ευσεβής Χριστιανός, άνθρωπος της Εκκλησίας, δηλαδή δικός μας άνθρωπος, σε αντίθεση με κάποιους ελάχιστους ελεηνούς, πολέμιους της Πίστεώς μας, που αρνούνται να ορκισθούν όπως εσύ. Γι αυτό κατά τας προεκλογικάς περιόδους, συνιστόμεν εις το ποίμνιόν μας να σε ψηφίζη, διότι ως άνθρωπος της Εκκλησίας εξυπακούεται ότι είσαι άξιος.
(Υ.Γ. 1)Δεν μας απασχολεί ποτέ, ούτε το θίγουμε, ούτε μας ενδιαφέρει, αν κατά τη θητεία σου θα τηρήσεις τον όρκο που έδωσες. Αρκεί που ορκίσθηκες.
(Υ.Γ. 2)Επίσης δεν μας ενδιαφέρει
ποσώς, αν κάποιοι απ' αυτούς τους άθλιους που δεν ορκίσθηκαν, τηρούν κατά γράμμα τον όρκο που έδωσες εσύ, ενώ αυτοί αρνήθηκαν να δώσουν.

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Ὅσον ἀφορᾶ τὰ περὶ σπατάλης στὸν στολισμό γιὰ τὴ γιορτὴ τοῦ πολιοῦχου,τὰ περί χρυσαφικῶν καὶ ἄλλων λαϊκῶν ἀναγνωσμάτων, χωρίς νὰ θεωρηθῆ ὅτι ἐπιδοκιμάζω τὴν ὑπερβολή, ὡστόσο κάτι μοῦ θυμίζουν, κάτι μοῦ θυμίζουν..Τί μοῦ θυμίζουν, τί μοῦ θυμίζουν.....Ἄαα, ναὶ , ναὶ...

"ἡ οὖν Μαρία, λαβοῦσα λίτραν μύρου νάρδου πιστικῆς πολυτίμου, ἤλειψε τοὺς πόδας τοῦ Ἰησοῦ.....
....λέγει οὖν εἰς ἐκ τῶν μαθητῶν αὐτοῦ, ΙΟΥΔΑΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΙΣΚΑΡΙΩΤΗΣ, Ο ΜΕΛΛΩΝ ΑΥΤΟΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΑΙ, διατί τοῦτο τὸ μύρον οὖκ ἐπράθη τριακοσίων δηναρίων καὶ ἐδόθη πτωχοῑς ; " (Ἰω. ΙΒ, 3-4)

Ανώνυμος είπε...

ισια κι ομοια κ. Πετρίδη, 2.09, ο Χριστός με τους δεσποτάδες; αλλωστε το πολύτιμον μύρον το ειχε πάρει η Μαρία και το προσέφερε στον Κύριο. Ποιος προσφέρει σημερα τοσο ακριβά ρουχα στους δεσποτάδες μας; και αν το κάνει εναντι τίνος ανταλαγματος;

Ανώνυμος είπε...

Αχ κυριε Πετριδη, ατυχές το εδάφιον για να μην πώ κ η αλεπού τον αντρα της με τους πρανατευτάδες...Καμία σχέση. Όσο για Ιούδες... θα βρείτε αρκετούς στους 80+ της ιεραρχίας, αλλα τι σας τα λέω,"...και ακούοντες μή συνιώσι".

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΠΑΡΕΙ ΜΥΡΟ, ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ!!! ΧΑΧΑ ΠΕΣΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι αν διάβασε ο Δεσπότης της Πάτρας το κείμενο του ανώνυμου 6 Ιανουαρίου 2011 1:18 π.μ. ή αν του το μετέφεραν οι δικοί του.
Καλό θα ήταν να μαθαίναμε τι είπε... Αν βρήκε το κουράγιο να πεί τίποτα ή αν τον άφησε η αγιοσύνη του να πει....

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Σκεφθεῑτε δηλαδή νὰ μὴν εἶχα δηλώσει ἐγκαίρως τὸ "χωρίς νὰ θεωρηθῆ ὅτι ἐπιδοκιμάζω τὴν ὑπερβολή" !! Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν προσοχή σας στὴν ἀνάγνωση τῶν σχολίων μου !Λυποῦμαι ἄν αὐτά μόνον καταλάβατε.

Ὅσο γιὰ "δεσποτάδες", θὰ μποροῦσα νὰ παραθέσω πάμπολλους λόγους πού εἰπώθηκαν σέ ἀνύποπτο χρόνο ἀπό τὸν μακαριστό ἱεράρχη ἀγωνιστή Αυγουστίνο Καντιώτη.

Τέλος, ἐλπίζω οἱ εὐσεβεῖς χριστιανοί τῶν Πατρῶν νὰ ἐπιδείξουν τὴν ἰδία καὶ μεγαλυτέρα εὐαισθησία ὅσον ἀφορᾶ τὴν κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, ὅταν σὲ λίγο καιρό θὰ παρελαύνει ὁ θεός τοῦ ΚΙΤΣ, ὁ Καρνάβαλος, συνοδείᾳ σεμνῶν χορευτριῶν καὶ ὑπό τούς ἤχους παραδοσιακῆς ἑλληνικῆς μουσικῆς βεβαίως-βεβαίως ! Ἄλλωστε κι ὁ γέρος τοῦ Μωριᾶ, μέ σάμπα ξέδινε..

Ανώνυμος είπε...

κυριε Πετρίδη, το οτι δεν θέλετε να καταλάβετε δικαίωμά σας, το να διαστρευλώνετε όμως τα γεγονότα δεν ειναι. Υπάρχει βίντεο. Δείτε το ξανά και ισως να καταλάβετε. Εκτός αν το προβλημα είναι αλλού! Όπως και να έχει το ζήτημα αν ο εν λόγω μητροπολίτης ήθελε για λόγους πίστεως να τα βάλει με τους "άθεους κομμουνιστές..." που δεν δέχονται τον λόγο του Θεού, θα έπρεπε να μιλήσει πολύ σκληρότερα για τους "Χριστιανούς.." του Λαός για την άκρως ρατσιστική πολιτική που ακολουθούν, για τοθς αρχαιολάτρες βουλευτές του Πλέυρης-Γεωργιάδης-Βελόπουλος, για τον ομοφυλοφυλο Βαίτση Αποστολάτο κλπ κλπ.
Αν το ΚΚΕ ειναι αντίχριστο... το Λαός είναι σαφως πιο επικδυνο, γιατι "πουλάει" Χριστό, έναν περίεργο, ρατσιστή και αντιιουδαικό "Χριστό" ποθ κανένας Γόρτυνος και κανένας Πατρών η Πειραιώς δεν βγήκε να καταγγείλει

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως, έστω δε ο λόγος υμών ναι ναι ή ου ου το δε περισσόν εκ του πονηρού εστίν.

Νομίζω;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 7/1 3:45
Το θέμα είναι ποιοί αποδέχονται την εξουσία μας και ποιοί όχι και όχι τι είναι πραγματικά και τι κάνουν.
Ξέρω πολλούς κομμουνιστές που στην στάση ζωής τους είναι πολύ πιο Χριστιανοί απ' αυτούς που δηλώνουν Χριστιανοί.

Νεκτάριος Πετρίδης είπε...

Ἔχω τὴν ἐντύπωση πώς ἐσεῖς δὲ θέλετε νὰ καταλάβετε.Γιὰ τήν οὐσία τῆς ὑποθέσεως, ἀπήντησα ἤδη στίς 6/1 1,45 μμ. μὲ λογική ἐπιχειρηματολογία , μέθοδο καὶ ἀνάλυση.Ὅποιος ἔχει τὴ μύγα,μυγιάζεται..
Ὁ ΛΑ.Ο.Σ. ποῦ ἐμπλέκεται στὸ συγκεκριμένο περιστατικό,εἶναι ἀπορίας ἄξιο ! Στή φαντασία σας , ἴσως.Ὁ μητροπολίτης δὲ τὰ ἔβαλε μὲ τούς "ἄθεους κομμουνιστές" ἐπειδή δὲ δέχονται τὸ λόγο τοῦ Θεοῦ.Ἀπήντησε στὴν ἀ ή θ η καὶ ἰ τ α μ ή ἀπαίτησή του, νὰ ἀποσυρθεῖ ὁ κλήρος ἀπὸ τὴν αἴθουσα, μέ ἔμμεσο εἶναι ἡ ἀλήθεια πλήν σαφῆ τρόπο.

Ἄν ἔχετε κάτι συγκεκριμένο γιὰ τοὺς βουλευτές τοῦ ΛΑ.Ο.Σ. πού ἀναφέρατε, παρακαλῶ πολύ νὰ μᾶς πληροφορήσετε σχετικῶς.Σὲ μιὰ τέτοια περίπτωση (νεοπαγανιστῶν) μόλις τώρα βρήκατε ἕνα σύμμαχο !Νὰ προχωρήσουμε μαζί σὲ ὀργανωμένη δράση ἐναντίον των.Ὅλοι μαζί, νὰ τούς ξεσκεπάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Λόγω προβλήματος σήμερα ξαναμπήκα
στο δίκτυο,αγαπητέ Παναγιώτη και ΕΥ
ΘΥΜΗΣΑ ΑΡΚΟΎΝΤΩΣ!!Τόσες ωραίες αναρ
τήσεις αναφερόμενες σε πολιτισμό έ-
μειναν ΑΠΡΟΣΙΤΕΣ και ασχολίαστες!
Το μόνο,που ενδιαφέρει τους αναγνώ-
στες"φίλους και ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ"είναι τα εκκλησιαστικά,όπου οι ΠΑΝΤΕΣ ΞΙ-
ΦΟΥΛΚΟΥΝ προς τέρψιν και ευθυμίαν!!

Related Posts with Thumbnails