Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ SOUTHAMPTON ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ


Κείμενο - φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα, από τη Ν. Υόρκη

Τα Χριστούγεννα στο Southampton, έξω από τη Νέα Υόρκη, έχουν τη δική τους χάρη, και αποτελούν ένα δείγμα του εορταστικού κλίματος που επικρατεί στο Νέο Κόσμο, στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Southampton, η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων τελέστηκε με κατάνυξη το βράδυ της παραμονής, 24 Δεκεμβρίου, από τον προϊστάμενο του ναού πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο και τον ιερέα π. Κωνσταντίνο Λαζαράκη.


Πλήθος πιστών κατέκλυσε το ναό, αν και αρκετοί κάτοικοι πήγαν, λόγω των εορτών, και σε άλλες πόλεις για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με συγγενείς και φίλους.

Στον ανθοστόλιστο ναό, στο τέλος της Λειτουργίας αναγνώστηκε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, ενώ αμφότεροι οι κληρικοί μίλησαν για το δώρο κάθε πιστού προς το θείο βρέφος, ώστε να βιωθεί το μήνυμα του σαρκωθέντος Χριστού.


Το ιστορικό του Ναού

Η δημιουργία του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Southampton ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα μετά από σκληρή δουλειά και πολλή προσευχή.

Το 1977 μερικές ελληνορθόδοξες οικογένειες άρχισαν να συζητούν την ανοικοδόμηση ενός ναού στην περιοχή του Southampton. Έτσι ξεκίνησαν την ίδρυση εκκλησίας γνωρίζοντας ότι η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτιόταν από τον Αρχηγό της Εκκλησίας, το Άλφα και το Ωμέγα της ζωής των χριστιανών.

Οι πρωτεργάτες ήταν ορισμένοι ελληνοαμερικανοί ευεργέτες και δωρητές. Η Αρχιεπισκοπή τότε διόρισε ιερέα, στην περιοχή που οι συνάξεις των Ορθοδόξων πιστών γίνονταν στα σπίτια και η Θ. Λειτουργία τελούνταν στο Κολλέγιο του Southampton. Έτσι αγοράστηκε οικόπεδο από το Κολλέγιο, στο οποίο κτίστηκε η Εκκλησία, της οποίας τα θυρανοίξια τελέστηκαν τον Αύγουστο του 1986, την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από τον τότε Επίσκοπο Δορυλαίου Αθηναγόρα, νυν Μητροπολίτη Μεξικού και Παναμά.


Τον Δεκαπενταύγουστο του 2000 για πρώτη φορά μεταβαίνει στο ναό Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Μετά από δύο χρόνια, το 2002, μεταβαίνει και ο Αρχιεπίσκοπος πρ. Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, ο οποίος δεν είχε μέχρι τότε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ποιμαντική επίσκεψη.

Για πρώτη φορά επισκέφθηκε το ναό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το 2006, κατά την επιστροφή του από την επίσημη επίσκεψή του στη Μητρόπολη Μεξικού και Παναμά. Το γεγονός αυτό ήταν μια από τις πλέον ιστορικές στιγμές του ναού.

Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν τα έργα για την ανέγερση νέου ναού στον περίβολο του ήδη υπάρχοντος, αίθουσας για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπου θα γίνεται η εκμάθηση της ελληνικής παιδείας και της ορθόδοξης πίστης.

Επικεφαλής αυτού του μεγάλου σχεδίου είναι ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρος Καρλούτσος, ένας από τους πλέον δραστήριους και ικανούς κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails