Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο
Cluj-Napoca της Ρουμανίας οι εκδηλώσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου "Βαβεş-Bolyai" (Cluj-Napoca), Ρουμανικό Ινστιτούτο Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σουδών (INTER)και εκδόσεις "ΕΙΚΟΝ").

Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010, στην αίθουσα Τελετών της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai, στην πόλη Cluj-Napoca της Τρανσυλβανίας, ο συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, έδωσε διάλεξη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της ρουμανικής μετάφρασης του βιβλίου του: Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα. Προλεγόμενα, (Ortodoxie şi Modernitate. O introducere, Συλλογή: Universitas, Σειρά: Theologia Socialis, Εκδοτικός Οίκος Eikon, Cluj-Napoca, 2010).

Στην έναρξη της εκδήλωση έλαβε το λόγο ο κοσμήτορας της Σχολής, π. Ioan Chirilă, ο οποίος καλωσόρισε τον Δρ Παντελή Καλαϊτζίδη, μίλησε με θερμά λόγια για το έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι επιστημονικές ανταλλαγές μεταξύ της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής της πόλης Cluj-Napoca. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Διευθυντής των εκδόσεων EIKON, κ. Vasilie George Dancu, που μίλησε για τη σημασία του βιβλίου και για την υποδοχή του στη σειρά Theologia Socialis του εκδοτικού του οίκου. Ακολούθησε ο Δρ Radu Preda, Αν. Καθηγητής της Σχολής και Διευθυντής του Ρουμανικού Ινστιτούτου Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών Σουδών (INTER), που είχε και την πρωτοβουλία της μετάφρασης του βιβλίου στα ρουμάνικα. Στην παρέμβασή του υπογράμμισε την επικαιρότητα και τις προκλήσεις που θέτει αυτό το βιβλίο για το ρουμανικό ορθόδοξο θεολογικό και εκκλησιαστικό χώρο, ενώ εξήρε το έργο και τη δράση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών που θεωρεί πως έχει κεφαλαιώδη σημασία για όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Τέλος, ο μεταφραστής του βιβλίου Florin-Cătălin Ghiţ, έκανε για τους παρόντες μια σύντομη βιογραφική παρουσίαση του συγγραφέα και τόνισε τον επίκαιρο και ταυτοχρόνως εσχατολογικό χαρακτήρα της θεολογίας του Δρ Παντελή Καλαϊτζίδη.

Στη διάλεξή που ακολούθησε, ο Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, έθεσε το ερώτημα εάν η Ορθοδοξία σταμάτησε πριν τη νεωτερικότητα, και εάν η χριστιανική θεολογία λειτουργεί μόνο σε παραδοσιακά περιβάλλοντα, δανειζόμενη τα σχήματα και τις παραστάσεις της αγροτικής κοινωνίας, με την οποία συνδέονται οι λειτουργικοί και θεολογικοί συμβολισμοί, τα ρητορικά υποδείγματα του κηρύγματος, οι δομές της εκκλησιαστικής διοικήσεως και κυρίως οι παγιωμένες αντιλήψεις για τη σχέση ιερού και κοσμικού, θρησκείας και πολιτικής, Εκκλησίας και κοινωνίας; Διερωτήθηκε ακόμη εάν έχει αποδεχτεί η Ορθοδοξία το κεκτημένο της νεωτερικότητας και τις συνέπειές του στο θρησκευτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πεδίο ή μήπως νοσταλγούμε οι ορθόδοξοι τα προμοντέρνα σχήματα οργάνωσης και τις δομές του ενδόξου παρελθόντος μας, ακολουθώντας έτσι την εισαγόμενη λογική του φονταμενταλισμού, και εκλαμβάνοντας και αυτήν ακόμη τη μετανεωτερικότητα ως την revanche της Εκκλησίας και της θρησκείας. Υπενθύμισε, τέλος, ότι η νεωτερικότητα και η μετανεωτερικότητα, όμως, και το πλαίσιο που αυτές ορίζουν, αποτελούν το ευρύτερο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον εντός του οποίου καλείται να επιτελέσει την αποστολή της η Εκκλησία, εντός του οποίου καλείται ξανά και ξανά να σαρκώνει τη χριστιανική αλήθεια για το Θεό, τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών διεξήχθη πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους καθηγητές και τους φοιτητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Cluj-Napoca, ενώ ακολούθησε η υπογραφή αντιτύπων της ρουμανικής μεταφράσεως του βιβλίου του Π. Καλαϊτζίδη, Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα. Προλεγόμενα, από το συγγραφέα.


Τη δεύτερη μέρα, Τρίτη στις 2 Νοεμβρίου, 2010, στις 10:00 π.μ. η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai (Cluj-Napoca) σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοηθικής του ίδιου πανεπιστημίου και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, οργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Έρευνα στα Βλαστοκύτταρα: Ηθικός και Θεολογικός Προβληματισμός». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τομέα Βιοηθικής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai (Cluj-Napoca). Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Δρ. Νικόλαος Δημητριάδης, συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, ο οποίος παρουσίασε τις εργασίες της Παγκόσμιας Διάσκεψης με θέμα: «Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής; Ηθικός και θεολογικός προβληματισμός» που έλαβε χώρα στον Βόλο στις 9-11 Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους (2009). Τη διάσκεψη είχαν συνδιοργανώσει το Πρόγραμμα «Πίστη, Επιστήμη, Τεχνολογία και Ηθική», του Παγκόσμιου Συμβούλιου Εκκλησιών (Γενεύη) και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου.


Ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε στην ομιλία του τους αντικειμενικούς στόχους της διάσκεψης του Βόλου, που αφορούσαν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ενασχόλησης με τη βιοηθική και συγκεκριμένα την έρευνα πάνω στα βλαστοκύτταρα. Βασικότερος σκοπός ανάλογων διασκέψεων είναι η ανταλλαγή απόψεων και η εμβάθυνση στους ηθικούς προβληματισμούς που ποικίλλουν πολλές φορές στις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις. Τονίστηκαν ακόμα οι θεμελιώδεις θεολογικές-ηθικές αρχές σχετικά με τις γενετικές τεχνολογίες, οι οποίες σκοπό έχουν να παρακινήσουν τις εκκλησίες να συμμετέχουν ενεργά σε παρόμοια ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Στη Στρόγγυλη Τράπεζα που ακολούθησε ο π. Stefan Iloaie, Αν. Καθηγητής στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai (Cluj-Napoca) και υπεύθυνος προγραμμάτων του Κέντρου Βιοηθικής πήρε το λόγο και παρουσίασε στο ακροατήριο τις βασικές θέσεις της ομιλίας στα ρουμανικά. Στη συνέχεια ο π. Ioan Chirila, Καθηγητής Π. Διαθήκης, Κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου και Διευθυντής του Κέντρου Βιοηθικής υπογράμμισε τη σπουδαιότητα τέτοιων συναντήσεων και ιδιαίτερα της θεολογικής πτυχής του θέματος όπως αυτή παρουσιάστηκε στη σχετική παράγραφο της ομιλίας με τίτλο "A Theology of life". Έπειτα, ο Δρ. Radu Preda, Αν. Καθηγητής στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai (Cluj-Napoca) και διευθυντής του
ΙΝΤΕR έθεσε μια σειρά από θεολογικά ερωτήματα για το θέμα της έρευνας των βλαστοκυττάρων και αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα στους συμμετέχοντες από τους οποίους ξεπήδησαν νέα ερωτήματα και ηθικοί προβληματισμοί σχετικοί με το θέμα.


Καρπός της ημερίδας ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος για μελλοντική συνεργασία με το Κέντρο Βιοηθικής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Babes-Bolyai της Cluj-Napoca το οποίο είναι άρτια οργανωμένο, έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προώθηση του τομέα της βιοηθικής και το σημαντικότερο εξακολουθεί να εξελίσσεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails