Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ...ΙΣΟΒΙΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ


Σκέψεις για την προεκλογική σχέση υποψηφίων και Εκκλησίας

-Δυστυχώς η πελατειακή σχέση μεταξύ της διοικούσης Εκκλησίας και των πολιτικών κορυφώνεται σε προεκλογικές περιόδους. Οι συναντήσεις των κατά τόπους αρχιερέων με υποψηφίους γίνονται για να αστράψουν τα φλας που θα φέρουν ψήφους από το “χριστεπώνυμο πλήρωμα”. Στην ίδια λογική και οι αγιασμοί στα εκλογικά κέντρα. Η Εκκλησία θα έπρεπε κατά την προεκλογική περίδο να απέχει συνειδητά από την διαδικασία χρησιμοποίησής της από τους πολιτικούς. Αυτό σημαίνει βέβαια πως δεν θα έχει κατόπιν την ανάγκη τους για τα δικά της θέματα.

- Στην Ελλάδα όπου ακόμα οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις ανθούν κατά τόπους ακόμη, ο “διαγκωνισμός” κάποιων υποψηφίων για να αρδεύσουν ψήφους από μια σίγουρη δεξαμενή, είναι μεγάλος, κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα, εσχάτως δε και από το ΛΑΟΣ. Αυτό δεν αποκλείει την “εθιμοτυπική” επίσκεψη του υποψηφίου στον επιχώριο Επίσκοπο, για να εδραιωθεί η εικόνα του ως “ευσεβούς”.

- Το γεγονός ότι πολλοί αρχιερείς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο εκφράζονται πολιτικά, με αφορμή εθνικά ή εκκλησιαστικά θέματα, δίνει το περιθώριο στους υποψηφίους να τους πλησιάσουν με ...τάματα! Κι εκείνοι να τους υπενθυμίζουν με τον τρόπο τους το ψαλμικό: Εύξασθε και απόδοτε (μετεκλογικώς). Αυτή η σχέση δούναι και λαβείν είναι τελείως ξένη προς την φύση της Εκκλησίας, κυρίως διότι η Εκκλησία μπορεί να γίνεται το όχημα κάποιων για την όποια εξουσία. Η ανταπόδοση της στήριξης αυτής συνιστά σιμωνία με τη στενή ή μια ευρύτερη έννοια.

Π.Α.

Πίνακας του Κώστα Κοντοπάνου

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λες κ.Παναγιώτη!Όρα το σκά
νδαλο του Ανθίμου,που ενεπλάκη στον
προεκλογικό αγώνα με υποψήφιο δήμαρ
χο της Θεσ/κης.Μάλιστα με περισή κο
μπορημοσύνη τον απείλησε:Όσο ΕΓΩ ζω δεν πρόκειται να δεις δημαρχία!!Να λοιπόν,που κάποιοι αρχιερείς νο-
μίζουν ότι έχουν το λαό στο τσεπάκι
τους!Λυπάμαι δε για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ του Ανθίμου,που αντί γερνώντας να συνετίζεται όσο πάει και χειροτρεύ
ει!Θέλει να το παίξει Χριστόδουλος τρομάρα του και δε θυμάται ότι ή-
ταν μοιχεπειβάτης στην Αλξανδρούπο-
λη και η χειροτονία του στον Άγιο Βασίλειο έγινε κάτω από αστυνομική προστασία!Σταματώ εδώ!

Ανώνυμος είπε...

Αληθεύει ότι ιερέας, αδελφός υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου, τέλεσε τον αγιασμό στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου σε κεντρική πλατεία της πόλης και ότι ο αδελφός και υποψήφιος ήταν ψάλτης ; Ανήκε στην ενόρια του εν λόγω ιερέα το εκλογικό κέντρο ; Οι ιερείς της ενορίας ήταν ενήμεροι ;

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 7.24 γιατι δεν λες τα πραγματα με το ονομα τους;

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΟΠΟΥ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΨΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Η ΤΟΥ
ΠΑΠΑ
ΚΑΙ ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΝΑΤΙΟΝ ΤΟΥ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΛΩΣΤΕ ΜΙΑ ΕΝΟΡΙΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΑΛΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ
ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΥΧΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΕΣΤΟΙ.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΗΧΙΤΙΚΑ
ΚΑΤΕΥΦΥΝΟΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.
ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΙΠΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΙΤΕΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΕ ΓΙΑ ΙΣΟΒΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΒΙΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ.
ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ Ν΄ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΙΔΙΑ ΝΟΣΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ
-ΑΝ ΔΕ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.

Related Posts with Thumbnails