Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ (115) ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΥΝΑΞΗ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (αρ. 115) του περιοδικού «Σύναξη», με ποικίλη θεματική. Εξετάζονται ζητήματα που σχετίζονται με τη γνησιότητα της καθημερινής ζωής (Τζιμ Φόρεστ), τα ουσιώδη και τις παραφθορές της ποιμαντικής (π. Βαρνάβας Γιάγκου), τη συνάντηση Ορθοδοξίας και Διαφωτισμού (Αστέριος Αργυρίου), την εξέλιξη των βυζαντινών σπουδών (Γκ. Καπρίεφ), τη φυσιογνωμία του θρησκευτικού μαθήματος (Μάριος Λιάγκης – Κουκουνάρας), τον διάλογο θεάτρου και θεολογίας (Ηλίας Γεραρής), τις υποθήκες του π. Αλεξάνδρου Σμέμαν (Πέτρος Σταθόπουλος) κ.ά. Επίσης συζητείται το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη, Το πολιτικό και ο άνθρωπος. Βασικά στοιχεία της κοινωνικής οντολογίας (π. Ευάγγελος Γκανάς και Λεωνίδας Σταματελόπουλος).

Στο τεύχος υπάρχουν και δύο κείμενα του θεολόγου Χρήστου Ζήκου (τ. Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Δυτικής Ελλάδος). Το ένα έχει τίτλο: "Ο Ιησούς Χριστός και η ημέρα του Σαββάτου" και είναι σχόλιο επί της ευαγγελικής περικοπής της Κυριακής Ι' Λουκά (13:10-17, θεραπεία της συγκυπτούσης γυναικός). Το άλλο είναι μια επιστολή προς τη Σύναξη, διά της οποίας ο Χρήστος Ζήκος αναφέρεται στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού που είχε αφιέρωμα στην οικονομική κρίση, με απόπειρα αγιοπατερικής τεκμηρίωσης της προέλευσής της.


Πολύ ενδιαφέρουσα η αναφορά - στην ενότητα Το βιβλίο - του Θανάση Παπαθανασίου στα βιβλία της Χριστίνας Σαγιώ, η οποία είναι ελβετίδα Ορθόδοξη, μένει στο Παρίσι, και έχει κάνει έργο ζωής το να γνωρίσει στους Ορθοδόξους πιστούς τις αρχαίες ανατολικές Εκκλησίες, δηλ. τις προχαλκηδόνιες Εκκλησίες των Κοπτών, Αιθιόπων, Σύρων, Αρμενίων και Ινδών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Θ. Παπαθανασίου "η Σαγιώ δεν καμώνεται ότι δεν υπάρχει διαίρεση. Τη ζει, όμως, ως οδύνη. Γι' αυτό και δεν υποστηρίζει τις θέσεις της με την άπνοη στεγνότητα του γραφειοκράτη των διαλόγων και της εκκλησιαστικής διπλωματίας. Τις υποστηρίζει με την έγνοια για το σπιτικό της το βασανισμένο".

Επίσης, στην ίδια ενότητα για το βιβλίο, ο Δημήτρης Μαγριπλής (Δρ. Κοινωνιολογίας) παρουσιάζει το βιβλίο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" (εκδ. Ι. Μητρόπολις Ζακύνθου, 2006). Το βιβλίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails