Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΤΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΜΑΛΙΣΙΑΝΟΥ


Έξι μήνες συμπληρώθηκαν χθες από την ημέρα της προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Χερουβείμ Μαλισιάνου.
Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνος Δέησις τελέσθηκε μέσα σε κλιμα μεγάλης συγκίνησης και κατάνυξης στο Καθολικό του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Αθανασίου στον Αμπελόκαμπο Ηλείας, όπου αναπαύεται.
Στα μέλη της οικογένειάς του, τους φίλους και γνωστούς που συμμετείχαν απηύθυνε λόγους παραμυθίας ο Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Μουστάκας, πνευματικό ανάστημα του Γέροντος, ο οποίος με γλαφυρότητα και αμεσότητα ανεφέρθη στην προσωπικότητα του αειμνήστου, την προσφορά του στην Εκκλησία και την Κοινωνία καθώς και στο έργο που άφησε παρακαταθήκη στα πνευματικά του παιδιά, τα οποία στο άκουσμα του θανάτου του αφθόρμητα συσπειρώθηκαν και συνέστησαν την Μη Κεδροσκοπική και Κοινωφελή ΔΙΕΘΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ».
Στη συνέχεια ωμίλησε εκ μέρους της Διαχειριστικής Επιτροπής, των Εταίρων, των Φίλων και των Συνεργατών της Εταιρείας ο Πρόεδρος κ. Άγγελος Δενδρινός αναφερόμενος ως εξής:
Έξι μήνες συμπληρώθηκαν σήμερα από την ημέρα της κοιμήσεως σου μακαριστέ και αλησμόνητε Πατέρα Χερουβείμ και ιδού οι λόγοι της επί τούτου συνάξεως: η κοινή προσευχή για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής σου και η προσκύνηση του μνήματος της αιωνίας σου αναπαύσεως.
Ο διαρρεύσας χρόνος δεν είναι ούτε λίγος, αλλά ούτε πολύς για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είσαι πλέον μαζί μας. Και τούτο γιατί η αποτύπωση της φυσικής παρουσίας σου έχει χαραχθεί τόσο ανεξίτηλα στις μνήμες όλων μας, που σε βλέπουμε, σε ακούμε και σε νοιώθουμε κοντά μας σε κάθε ευκαιρία.
Και πως άλλωστε να μην συμβαίνει αυτό, όταν για τρισήμιση δεκαετίας καθοδήγησες, υπέδειξες, ενουθέτησες, εδίδαξες και παραδειγμάτισες όλους μας σε τέτοιο σημείο, που το όνομά σου και μόνο αποτελεί σημείο αναφοράς και εκτελέσεως των παρακαταθηκών σου.



Σε κάθε δύσκολη στιγμή αναλογιζόμαστε τι θα έκανες εσύ στη θέση μας ή ποια θα ήταν η γνώμη σου επί του προβλήματος. Σε κάθε στιγμή αμφιβολίας ανατρέχουμε στο παρελθόν για να ταυτίσουμε παρόμοια γεγονότα και πως θα τα αντιμετώπιζες εσύ. Σε κάθε στεναχώρια μας ανατρέχουμε στην εικόνα του προσώπου σου αντλώντας δύναμη από το πώς εσύ θα έβρισκες λύσεις.
Πως, λοιπόν, να ξεχάσουμε μέσα σε έξι μήνες μια ολόκληρη ζωή; Πώς να μην νοιώθουμε την ανάγκη της αναδρομής στο παρελθόν, τον μόνο χωροχρόνο απολύτου ασφαλείας – μιας και εκεί όλα πλέον έχουν συμβεί; Πώς να μην αποζητούμε την φυσική παρουσία σου;
Όλοι εμείς που συγκροτήσαμε στη μνήμη σου την Αστική μη κερδοσκοπική και κοινωφελή Διεθνή Εταιρεία Εθελοντισμού ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ δεν σταματήσαμε ούτε μια στιγμή το έργο που μας δίδαξες.
Με περισσή υπομονή, αλλά και επιμονή, δημιουργήσαμε τις υποδομές πάνω στα θεμέλια που εσύ έθεσες στις ψυχές μας και τώρα είναι έτοιμα να σηκώσουν το βάρος της πολυόροφης οικοδομής του έργου που προγραμματίζουμε.
Σύντομα, θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε το έργο της ταξινόμησης και της τεκμηρίωσης του προσωπικού σου αρχείου, που με τόσο αγάπη μας εμπιστεύθηκαν τα αδέλφια σου, η μελέτη και αξιοποίηση του οποίου θα αποτελέσει το κέντρο του παλαιογραφικού εργαστηρίου που ονειρεύτηκες να δημιουργήσεις, ώστε η τέχνη της βυζαντινής καλλιγραφίας – ως έκφραση προσευχής και δοξολογίας του Θεού – να καλλιεργηθεί καλλιτεχνικώς στο ίδιο επίπεδο με την αγιογραφία και επιστημονικώς στο επίπεδο της βυζαντινής γραμματείας. Στο σημείο αυτό ήδη προετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία για την λειτουργία του εργαστηρίου, καθώς και με το Ελληνικό Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου για θέσπιση υποτροφίας μεταπτυχιακών σπουδών, που θα φέρει το όνομά σου.
Με την βοήθεια του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Αιμιλιανού, τον οποίον υπηρέτησες με αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της ζωής σου, η επιστημονική ομάδα εργασίας του Τόμου ΑΓΙΟΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ: ΜΑΡΤΥΣ-ΜΑΡΤΥΡΙΟΝ-ΜΑΡΤΥΡΙΑ, συγκεντρώνει τα τελευταία ελλείποντα στοιχεία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας και επιμέλειας της έκδοσης του.
Παράλληλα, άλλη ομάδα μελών και φίλων της Εταιρείας μας επεξεργάζεται το πρόγραμμα και τις οργανωτικές λεπτομέρειες της διοργάνωσης ειδικού διεθνούς συνεδρίου με συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό το προσεχές έτος 2011, στο πλαίσιο του εορτασμού της δεκαετίας του 1ου Παγκόσμιου Έτους Εθελοντισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να αναδείξει την σύγχρονη προβληματική για τον ρόλο του εθελοντισμού και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων για την αποτελεσματική προσφορά του στην σημερινή κοινωνία, όπως εσύ έμπρακτα απέδειξες με την προσφορά σου στην Ενορία μας και την Στέγη Κατακοίτων Γερόντων.
Αυτά είναι τα άνθη που ήρθαμε σήμερα να καταθέσουμε στο μνήμα σου αγαπητέ μας Πατέρα Χερουβείμ, με την βεβαιότητα ότι θα μείνουν αμάραντα στα χρόνια που θα έλθουν, μιας και θα ποτίζονται καθημερινά από τις σκέψεις όλων μας προς εσένα, που με τρόπο μοναδικό σημάδεψες τις ζωές μας.
Αιωνία σου η Μνήμη αλησμόνητε Πατέρα Χερουβείμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails