Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ


Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι σήμερα το πρωί, αγαπητοί συνοδίτες.
Το λείψανο της αγίας και πανευφήμου Ευφημίας, της οποίας την μνήμη γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, και το οποίο λείψανο φυλάσσεται ως πολύτιμο κειμήλιο στον Πατριαρχικό Ναό. Στο μέσον, λοιπόν, προς προσκύνησιν υπό των πιστών που κατέκλυσαν σήμερα το Φανάρι.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσόρισε τους πολυπληθείς προσκυνητές από την Κύπρο, την Πάτρα, την Καλαμάτα, την Κόρινθο και άλλα μέρη της Ελλάδος και τόνισε τον αγώνα της Μητρός Εκκλησίας για την επιβίωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη.



Στην Θ. Λειτουργία παρέστη και ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, ο οποίος κατά την τάξιν ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή.



Αλλά σήμερα εδώ στην Πόλη γιορτάζουμε και τα ονομαστήρια της φίλης Όλγας Νικολαϊδου, της συμπορευομένης στην Ιδιωτική Οδό μας. Της ευχηθήκαμε τα κάλλιστα και κυρίως πάντα να την απολαμβάνουμε απαστράπτουσα εν υγιεία και δυνάμει.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να πούμε πως η τανύν ψαλλομένη ακολουθία της Αγίας Ευφημίας κατά την 11η Ιουλίου, επί τη αναμνήσει της υπό του Τιμίου Λειψάνου της θαυματουργική "επικυρώσει του Όρου της Δ' Οικουμενικής Συνόδου" συνετέθη υπό του αειμνήστου Μεγάλου Πρωτοψάλτου των Πατριαρχείων Ιακώβου! Ετυπώθη δεν εν τοις Πατριαρχείοις, το πρώτον, το 1804.

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή τον εορτασμό στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι σήμερα το πρωί εις εόρτιον μνήμην της αγίας και πανευφήμου Ευφημίας, της οποίας το ιερό λείψανο φυλάσσεται ως πολύτιμο κειμήλιο στον Πατριαρχικό Ναό πίσω από το δεξιό αναλόγιο και σήμερα τέθηκε σε προσκύνηση στο κέντρο του Ναού,

σκέφτηκα να θυμίσω το απολυτίκιο της σήμερα εορταζομένης Αγίας Ευφημίας που εψάλη σε όλους τους ναούς της Ορθοδοξίας:

Απολυτίκιον. Ήχος γ'.

"Λίαν εύφρανας τους ορθοδόξους
και κατήσχυνας τους κακοδόξους,
Ευφημία Χριστού καλλιπάρθενε.
Της γαρ τετάρτης Συνόδου εκύρωσας,
ά οι Πατέρες καλώς εδογμάτισαν.
Μαρτυς ένδοξε,
Χριστόν τον Θεόν ικέτευε,
δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος".

Ας ευχηθούμε να παραμένουμε στη μερίδα των ορθοδόξων μαζί με την Αγία Ευφημία και τους Πατέρες που "καλώς εδογμάτισαν" και να μη βρεθούμε ποτέ κατησχυμένοι στη μερίδα των κακοδόξων που αναφέρεται στο απολυτίκιο.

Ανώνυμος είπε...

Έστω και λίγο καθυστερημένα: Χρόνια
Πολλά και στην Όλγα,υγεία ευτυχία
και κάθε καλό!Σωτήρης Κ.

Ανώνυμος είπε...

Eρώτημα:
Oi Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και η Αγία Ευφημία θα χαρακτήριζαν τους Πάπες Ρώμης κακόδοξους ή όχι;
Θα συμπροσεύχονταν μαζί τους;
Γιατί "εορτή αγίου:μίμηση αγίου".

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, σε ιδιαίτερη φυλλάδα της αγίας η οποία φυλάσσεται στον π.π. ναό, υπάρχει μελοποιημένο το δοξαστικό των αποστίχων του εσπερινού από τον Ευστ. Βιγγόπουλο.

Related Posts with Thumbnails