Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ;


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

amen.gr

Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ η συνέντευξη της Σταματούλας Μαντέλη, πρώην διευθύντριας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν αφήνει περιθώρια παρανόησης. Ο Κώστας Καραμανλής –σύμφωνα με την ίδια- ήξερε πολύ καλά για το Βατοπαίδι, αφού το alter ego του, ο κατά πάντα έμπιστός του Γιάννης Αγγέλου, ήταν ο άνθρωπος των Βατοπαιδινών. Η Σταματούλα Μαντέλη δηλώνει:

Ερ.: Πιστεύετε ότι οι μοναχοί είχαν παρέμβαση και στην επιλογή προσώπων;
Απ.: Γιατί όχι, δηλαδή; Ήταν τέτοια η συμπεριφορά τους και η δύναμη που αυτή (η συμπεριφορά) απέπνεε, ώστε όταν μιλούσα μαζί τους πίστευα ότι μιλούσα στον ίδιο τον Καραμανλή...

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι το πρόβλημα στην υπόθεση Βατοπαιδίου δεν είναι μόνο η οικονομική πλευρά, αλλά και η διάχυτη αίσθηση αλαζονείας και η προσπάθεια υποτάξεως του σύμπαντος υπό τους πόδας ενός ηγουμένου και των συν αυτώ.

Στην εφημερίδα Free Sunday η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού γράφει για την “έκπτωση του Αγγέλου”. Θεωρεί ότι έπεσε “στα δίχτυα του Εφραίμ”. Και παρατηρεί: “Η έκπτωση του Αγγέλου έχει όλα τα χαρακτηριστικά της πτώσης του Καραμανλή: προβλήματα πολιτικής αισθητικής (τετραπέρατοι μοναχοί τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί το πρωθυπουργικό περιβάλλον), ανεπάρκειες κουλτούρας και διανοητικού πολιτισμού (πρωτόγονο θρησκευτικό συναίσθημα μπερδεμένο με την ιδιοκτησιακή αντίληψη της δημόσιας περιουσίας), έλλειμμα θάρρους και ειλικρίνειας (δήλωσε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής ότι ήταν ένας από τους πολλούς συνεργάτες του Καραμανλή...), απροθυμία αυτοκριτικής (καμία πτυχή του σκανδάλου δεν αναγνωρίζεται ως πραγματική)”.

Στην ίδια λογική, Αγγέλου, στοιχείται και η Μονή Βατοπαιδίου. Όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την παραμικρή ευθύνη της στο όλο θέμα, αλλά έχει αποδυθεί – και μέσω διαδικτύου – σ' έναν αγώνα αποδείξεως του αντιθέτου. Με ρεπορτάζ, φωτογραφίες, βίντεο και τα τοιαύτα, από ακολουθίες και πανηγύρεις και μνημόσυνα της Μονής, όπου συμμετέχουν Επίσκοποι από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες (άρα μας υπενθυμίζουν ότι “όλοι μας αναγνωρίζουν”), με τη συμμετοχή πλήθους λαϊκών (άρα “ο κόσμος δεν μας απομόνωσε”), με την προβολή όπου είναι δυνατόν (τα μέσα “μας παίζουν”) και με τη στήριξη – αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον – εκκλησιαστικών παραγόντων (κυρίως κληρικών), οι οποίοι με σχετική αρθογραφία -και παρασκηνιακές ενέργειες- επιχειρούν να πείσουν αδελφούς και λαϊκούς για την “σκευωρία”, ότι η Βατοπαιδίου είναι πανάσπιλη κ.ο.κ.
Αρκεί μόνο να θυμηθούμε ότι όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και αρκετοί αγιορείτες είπαν πολλά και διάφορα για τις ...περίεργες και ποικίλες επιδιώξεις της Μονής εν Αγίω Όρει, όπου, βέβαια, στα “πηγαδάκια” δεν έχει σταματήσει η κριτική, αλλά δημοσίως τα πνεύματα ηρέμησαν αφού πρέπει να ...διασωθεί και το Όρος.

Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο «Βατοπαιδίου» δεν είναι ...ανύπαρκτο. Η Σταματούλα Μαντέλη στη χθεσινή της συνέντευξη το λέει ξεκάθαρα: «...χαρίστηκαν στη μονή εκατοντάδες στρέμματα που ανήκαν στον Ελληνικό Δημόσιο». Και, όπως τόνισε, είπε την αλήθεια για την υπόθεση, χωρίς να υπολογίσει τελικά τις απειλές και τις υβριστικές επιθέσεις που δέχθηκε από εκείνους που πρωτοστάτησαν στη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Ας ελπίσουμε ότι η Μονή Βατοπαιδίου – ή τέλος πάντων εκείνοι εκ της Αδελφότητας που πρωταγωνίστησαν στις αποκαλύψεις, δεν σχετίζονται καθοιονδήποτε τρόπο με αυτό που μάλλον παραπέμπει σε παρακράτος...

Πίνακας: Λόγος, του Δημήτρη Ξόνογλου

5 σχόλια:

Ρ.Σ. είπε...

Δυστυχώς οι "ευσεβείς" χριστιανοί είναι τόσο πιστοί στους ταγούς τους σε σημείο να τους πιστέψουν και όταν τους λένε: το γαϊδούρι πετάει.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Χωρίς να έχει τελεσιδικήσει το θέμα γιατί θεωρείτε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι υπάρχει σκάνδαλο;

Δεν είναι ορθό να αναμένουμε μια υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης να πάρει ένα τέλος πριν εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα;

Αλλο να εικάζουμε και άλλο να έχουμε αποδείξεις.

Δεν είναι ορθό να παίρνουμε τη δικαιοσύνη στα χέρια μας.

Ας τελεσιδικήσει το θέμα και αν όντως υπάρχει σκάνδαλο ας αποδοθούν ευθύνες. Αλλά πριν υπάρξουν αυτές οι αποδείξεις προς τι η σπουδή εξαγωγής συμπερασμάτων;

Ανώνυμος είπε...

AΔΙΚΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ.
ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!

Ανώνυμος είπε...

Απορία! Βατοπ-ΑΙ-δίου ή Βατοπ-Ε-δίου;
Αναμένω διασαφηνίσεις.......

Ανώνυμος είπε...

Από μακροχρόνια παρατήρηση προκύπτει ο εξής ορθογραφικός κανόνας:
Βατοπ-ΑΙ-δίου το γράφουν οι δεξιοί και Βατοπ-Ε-δίου οι αριστεροί!

Related Posts with Thumbnails