Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ


Με δύο ενδιαφέροντα ένθετα κυκλοφόρησε σήμερα, 24 Ιουνίου 2010, «Ο Φιλελεύθερος», η μεγαλύτερη εφημερίδα της Κύπρου. Μαζί με το φύλλο της εφημερίδες τυπώθηκαν και οι βραβευμένες μαθητικές εφημερίδες του τρίτου ετήσιου διαγωνισμού, που οργανώνει «ο Φιλελεύθερος» σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου.
Οι μαθητικές εφημερίδες είναι ο «Δασουπολίτης»- πρώτο βραβείο για Λύκεια- του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ της περιοχής Δασούπολη Λευκωσίας- και ο «Ξυλοπετρίτης» - πρώτο βραβείο για τα Γυμνάσια- του περιφερειακού Γυμνασίου Ξυλοφάγου στην επαρχία Λάρνακας. Η πρώτη μαθητική εφημερίδα έχει μικρό σχήμα και 28 σελίδες. Η δεύτερη είναι επίσης μικρού σχήματος με 12 σελίδες. Και οι δύο είναι έγχρωμες, σχεδιασμένες από τους μαθητές, οι οποίοι είναι και οι συντάκτες των εξαιρετικών άρθρων και ρεπορτάζ.
Στην τελετή βράβευσης, η παρουσίαση των εφημερίδων αλλά και τα μηνύματα των μαθητών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Σήμερα δείτε τα μεγάλα ρεπορτάζ από την τελετή βράβευσης.
Στο φετινό διαγωνισμό πήραν μέρος 33 μαθητικές εφημερίδες. Οι μαθητές –δημοσιογράφοι από διαφορετικά σχολεία, με διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις, παραστάσεις και όνειρα, αποτυπώνουν στο χαρτί με έναν τρόπο μοναδικό τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις ενστάσεις τους.

Στην τελετή βράβευσης των μαθητικών εφημερίδων δόθηκαν βραβεία και έπαινοι στις ακόλουθες μαθητικές εφημερίδες:

ΛΥΚΕΙΑ - ΒΡΑΒΕΙΑ

-«Δασουπολίτης», πρώτο βραβείο €800 (εφημερίδα των μαθητών του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’ Δασούπολης).

- «Μάρκου το Ανάγνωσμα», δεύτερο βραβείο €500 (εφημερίδα του Λυκείου Αρχαγγέλου Απόστολος Μάρκος, Λευκωσία).

ΤΡΙΤΟγράφημα», τρίτο βραβείο €300 (εφημερίδα των μαθητών του Λυκείου Αγίου Ιωάννου Λεμεσού).

ΛΥΚΕΙΑ- ΕΠΑΙΝΟΙ

«Μαθητικός Τύπος» του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας.

-«Νεανικές αναζητήσεις» του Λυκείου Αγίου Χαραλάμπους Έμπας Πάφου.

ΓΥΜΝΑΣΙΑ -ΒΡΑΒΕΙΑ

- «Ξυλοπετρίτης», πρώτο βραβείο €800 (εφημερίδα μαθητών του Περιφερειακού Γυμνασίου Ξυλοφάγου, επαρχία Λάρνακας).

- «Εν πλω», δεύτερο βραβείο €500 ( Γυμνασίου Μακεδονίτισσας –Λευκωσία) Μεταξύ άλλων οι μαθητές πήραν αποκλειστική συνέντευξη από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

- «Μαθητική έπαλξη», τρίτο βραβείο €300 (Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου -Πάφου).

ΓΥΜΝΑΣΙΑ- ΕΠΑΙΝΟΙ

-«Μαθητικοί Παλμοί» του Γυμνασίου Τραχωνίου, Λεμεσός.

-«Μαθητογραφήματα» του Γυμνασίου Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας, ελεύθερη περιοχή επαρχίας Αμμοχώστου.

Η επιλογή των βραβευθέντων εφημερίδων έγινε από πενταμελή κριτική επιτροπή την οποία αποτελούσαν: Ο διευθυντής σύνταξης του «Φιλελεύθερου» Άριστος Μιχαηλίδης, η δημοσιογράφος Χριστίνα Κυριακίδου, οι επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης Λουκία Χατζημιχαήλ και Πέτρος Πέτρου και ο αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας Κώστας Γουλιάμος.


Στην τελετή βράβευσης ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ανέβηκε στο βήμα κρατώντας στα χέρια του τις εφημερίδες που βραβεύτηκαν. «Όχι μόνο τις έχω, αλλά τις διάβασα», ανέφερε ο κ. Δημητρίου, ο οποίος συνεχάρη όλους τους μαθητές που έλαβαν μέρος σε αυτή τη προσπάθεια.

Επισήμανε πως η έκδοση των μαθητικών εφημερίδων αποτελεί μια εξαιρετική διαδικασία για πάρα πολλούς λόγους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δίνει την ευκαιρία στους νέους να σκεφτούν, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη. Τόνισε επίσης, ότι παρά τις επιθέσεις που δέχεται κατά καιρούς το υπουργείο του, η Κύπρος διαθέτει ένα υγιές εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο καλλιεργεί την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες. Ειδική αναφορά έκανε σε άρθρα παιδιών με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα μια επιστολή της Δήμητρας, μαθήτριας του Γυμνασίου Ειρήνης και Ελευθερίας Δερύνειας. Ο υπουργός επισήμανε πως στόχος, είναι να καταστεί το δημόσιο σχολείο μια γέφυρα που θα συνδέει το παρελθόν και τις παραδόσεις μας με το μέλλον.

«Πιστεύω πως όλοι ανεξαιρέτως αποκομίσατε ένα ανεκτίμητο όφελος από τη διαδικασία του συγκεκριμένου διαγωνισμού», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Βάσος Σιαρλής, απευθυνόμενος προς τους μαθητές. «Αυτό δεν είναι άλλο», όπως εξήγησε, «από τη συνειδητοποίηση της αξίας που έχει η ενημέρωση για την υπεύθυνη δράση κάθε πολίτη μέσα στην κοινωνία καθώς και την απαίτηση για έγκυρη και διαυγή πληροφόρηση χωρίς ασάφειες και σκοτεινά σημεία που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη». Επισήμανε δε, πως ακόμα κι αν κανένας από τους μαθητές δεν ενταχθεί μελλοντικά στο δημοσιογραφικό ή εκδοτικό τοπίο της Κύπρου, εντούτοις όλοι θα γίνουν σίγουρα οι πολίτες που έμαθαν να διεκδικούν την αλήθεια, πολίτες με γνώμη και κριτικό λόγο.

Με την προτροπή «να ακούτε τη φωνή των νέων», ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους, γονείς, καθηγητές, υπουργούς, πολιτικούς να διαβάζουν τις εφημερίδες των μαθητών, όχι από περιέργεια, αλλά για να ενημερώνονται για τις σκέψεις των νέων ανθρώπων. Τόνισε την ανάγκη όλοι να συμβάλουν, έτσι ώστε η έκδοση μαθητικών εφημερίδων να καταστεί θεσμός μέχρι το τελευταίο σχολείο και εισηγήθηκε οι εφημερίδες αυτές, να διανέμονται και εκτός του σχολικού χώρου. Η Ένωση Συντακτών, κατέληξε, είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση.

Η μαθήτρια - δημοσιογράφος του «Δασουπολίτη» Μαρία Ρουσιά, ευχαρίστησε το σχολείο και τους καθηγητές «που μας άφησαν να εκφραστούμε ελεύθερα, σχεδόν χωρίς λογοκρισία». Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που πήραμε, ήταν τη στιγμή, που οι συμμαθητές μας διάβαζαν την εφημερίδα στην αυλή του σχολείου, αναφέρει συντάκτης του «Ξυλοπετρίτη» και προσθέτει πως όλη η δημοσιογραφική ομάδα των μαθητών «θα θυμάται το μαγικό ταξίδι των δυο μηνών».


φωτό:

- Μαθητές ξεφυλλίζουν τις 33 εφημερίδες , που δημιούργησαν συμμαθητές τους από διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου.

- Οι μαθητές-δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Ξυλοπετρίτης»- πρώτο βραβείο για Γυμνάσια- με τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».

- Οι μαθητές-δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Δασουπολίτης»- πρώτο βραβεία για Λύκεια- με τον Κύπριο υπουργό Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου και καθηγητές τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΙΣ ΑΙΣΧΡΑ ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΕΣ! ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;;;

ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΟΡΘΙΑ; Ή ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΧΡΕΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΤΗΣ;;;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 3:45
Περαστικά!

Related Posts with Thumbnails