Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ


Στην Μόσχα τα πράγματα ξεκαθάρισαν:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν εζήλωσε ρόλον Πάπα της Ανατολής και ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται για την Πανορθόδοξη ενότητα. Και αυτή τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχου συμμερίστηκαν και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.
Ιδού οι διαφωτιστικές δηλώσεις, προς ...λύπην "ορθοδόξων" τινών που επένδυαν ως χθες στην "κόντρα" Φαναρίου -Μόσχας.
Οικουμενικός Πατριάρχης:
«Γνωρίζετε όλοι ότι από καιρού εις καιρόν κατηγορούνται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης ότι έχουν παπικές τάσεις. Νομίζω ότι με την χάρη του Θεού η πατριαρχία μου των 19 ετών απέδειξε ότι δεν έχουμε τέτοιες τάσεις. Θέλουμε όμως να δίνουμε περιεχόμενο στο όρο και στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως συντονιστικού κέντρου της πανορθοδόξου ενότητας και συνεργασίας... έτσι αισθανόμεθα τον ρόλο μας, ποτέ, ποτέ ως εξουσιαστικόν αλλά ως διακονικόν της ενότητας της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή την ενότητα την ζούμε και σήμερα... Εμείς δεν έχουμε πάπα, αλλά έχουμε ενότητα».
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στο ίδιο μήκος κύματος:
«Είμαστε φύλακες των δωρεών του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το ξέρουμε επακριβώς ότι εδώ πέρα υπάρχει η αλήθεια της θεότητας. Και υπάρχουμε έστω και αν είμαστε μειονότητα. Γι’ αυτό και υπάρχει τεράστια ευθύνη για την Ορθόδοξο πίστη. Τεράστια ευθύνη στους Ορθόδοξους Πατριάρχες. Είμαστε επίσης και άνθρωποι. Έχουμε και εμείς τις ανθρώπινες μας στιγμές και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Ποιος κοίταξε έτσι, ποιος μίλησε έτσι, ποιος έκανε αυτό. Μπροστά από μια κολοσσιαία ευθύνη που έχουμε και πάρα πολλά πράγματα πρέπει να τα ξεχάσουμε και να τα αφήσουμε πίσω. Και να προχωρήσουμε μπροστά σαν μια οικογένεια. Ακόμα και με αδύναμη φωνή θα πρέπει εμείς να μαρτυρούμε την αλήθεια στον κόσμο».
Και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων εξήρε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχου ως εγγυητή της ενότητας:
"Σε σάς Παναγιώτατε, ο οποίος είσθε ο Προκαθήμενος όλων των Ορθοδόξων Προκαθημένων υπάρχει μια ιδιαίτερη ευθύνη ώστε να ενώνει τους Ορθοδόξους και να τους οδηγεί και να τους καταδεικνύει την ενότητα. Θέλουμε να σας έχουμε ως εγγυητή της ενότητας, ακριβώς και γι' αυτό μαζί σας συνεργούμε προς την πρόοδο των Ορθοδόξων θεμάτων".
Το εκτενές ρεπορτάζ του Νίκου Μαγγίνα διαβάστε στο Φως Φαναρίου.
Φωτό: mospat.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails