Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Solistes de la Musique Byzantine στην Τουλούζη


Mια συναυλία που θα ήθελα πολύ να είμαι. Που ζηλεύω, επιτρέψτε μου, αγαπητοί συνοδίτες.
Την περασμένη Τετάρτη 17 Μαρτίου στην Τουλούζη της Γαλλίας Solistes de la Musique Byzantine.
Ύμνοι της Μ. Εβδομάδος από τρεις διεθνείς σολίστ:
Λυκούργος Αγγελόπουλος, διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, Adrian Sîrbu, διευθυντής της χορωδίας Βυζάντιον της Ρουμανίας και Frédéric Tavernier-Vellas, ψάλτης και τραγουδιστής.
Ισοκράτες: Αλέξης Γιαννακόπουλος και Δαμιανός Σερέφογλου από την ΕΛΒΥΧ, Roger Coresciuc, πρωτοψάλτης της Ορθόδοξης Ρουμανικής Εκκλησίας και Malcolm Bothwell, ψάλτης και μουσικός ειδικός στα αρχαία χειρόγραφα και την καλλιγραφία.
Μια συναυλία της οποίας αποσπάσματα μπορείτε να ακούσετε εδώ.
Στον Frédéric Tavernier-Vellas θα επανέλθω εκτενώς. Απλώς σημειώνω εδώ ότι εκτός από Βυζαντινή Μουσική τραγουδάει Χατζιδάκι (κυκλοφορεί και στην Ελλάδα ο δίσκος Φωτεινή Ζωή, για φωνή και πιάνο) και γενικώς ελληνική μουσική, είναι και ηθοποιός και προωθεί, αυτός ένας Γάλλος, με όλες του τις δυνάμεις τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Τόσο ο Frédéric Tavernier-Vellas όσο και ο Ρουμάνος Adrian Sîrbu είναι ελληνομαθέστατοι και μαθητές του Λυκούργου Αγγελόπουλου, κάτι που δείχνει την εμβέλεια του δασκάλου αυτού, ο οποίος με δυναμισμό γίνεται δεκαετίες τώρα διαπρύσιος κήρυξ της Βυζαντινής μουσικής ανά την οικουμένη, επηρεάζοντας προς την μελέτη και ανάδειξή της ξένους μουσικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails