Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ (Α')



Χθες το πρωί στην Βαρσοβία ο ήλιος ήταν λαμπρός και το κρύο τσουχτερό. Όπως μου έλεγε ο μέγας φιλέλλην φίλος Πολωνός Θωμάς Κοσλόφσκι, ο Γενάρης ήταν πολύ σκληρός, όπως σε όλη την κεντρική Ευρώπη: - 25!!! Άρα αυτό που νιώθαμε χθες ως κρύο ήταν ...χάδι.
Στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας, λοιπόν, η οποία είναι γοητευτικότατη. Πρέπει εδώ να πούμε πως η Βαρσοβία, που καταστράφηκε ολοσχερώς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναχτίστηκε από την αρχή τη δεκαετία του '50! Η Παλιά Πόλη ανακατασκευάστηκε κι αυτή με πολλή προσοχή μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της στον πόλεμο, ακολουθώντας πιστά την αρχιτεκτονική της μεσαιωνικής πόλης. Αυτό είναι ένας άθλος, αν το σκεφτεί κανείς σοβαρά.


Στην Παλιά Πόλη συναντάμε τη στήλη του Ζίγκμουντ, που τοποθετήθηκε από τον βασιλιά Βλαντισλάβ Β΄, το βασιλικό κάστρο και την πλατεία, η οποία όπως βλέπετε, αγαπητοί συνοδίτες, στις φωτογραφίες της Ιδιωτικής Οδού είναι τεράστια και ελκυστικότατη. Εννοείται πως στην Παλιά Πόλη δεν συναντάς ούτε ποδήλατο! Άρα υπάρχει η δυαντότητα για μια θαυμάσια μεγάλη βόλτα χωρίς την έγνοια τροχοφόρων.





Να θυμίσω ότι η Βαρσοβία είναι η πατρίδα του μεγάλου συνθέτη
Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849) του οποίου γιορτάζονται φέτος πανηγυρικά στην Πολωνία τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, και της νομπελίστριας φυσικού και χημικού Μαρίας Σκουοντόφσκα Κιουρί. Πολλοί από σας, αγαπητοί συνοδίτες, ίσως τη θυμάστε και από τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία «Ο Πιανίστας» του μεγάλου Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι.








Για την Βαρσοβία που αντικατοπτρίζει την Πολωνική αρχοντιά, δείτε ένα αφιέρωμα της Καθημερινής εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails