Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΑΠΙΟΥ ΛΑΝΔΟΥ: Αμαρτωλών Σωτηρία


Βιβλίον ωραιότατον καλούμενον «Αμαρτωλών σωτηρία» συντεθέν εις κοινήν των Γραικών διάλεκτον παρά Αγαπίου μοναχού του Κρητός, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γνόφος σε μεταγραφή στη νέα ελληνική για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο αιώνες. Την μεταγραφή, φιλοτέχνησε, θα έλεγα, ομάδα φιλοπόνων επιμελητών.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή διδασκαλία της ορθοδόξου πίστεώς μας σε απλή και εύληπτη γλώσσα, όπως καταγράφηκε στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στον πρόλογο του βιβλίου ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Χρυσικός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επισημαίνει ότι «το βιβλίο του Αγάπιου Λάνδου αποτελεί αφορμή για βύθισμα στην ιστορική μας αυτοσυνειδησία, στην αγωνιώδη προσπάθεια να περισωθεί η καταγωγική μας αναφορά σ’ ό,τι διέσωζε την ιδιοπροσωπεία μας, τότες που ένα ολόκληρο γένος ούτε κέντρο εξουσίας είχε, ούτε δύναμη υπερασπιστική διέθετε, ούτε εθνικά όρια γνώριζε, καθώς ήταν γέννημα οικουμενικής αυτοκρατορίας και γι’ αυτό υποχρεωμένο να επιβιώσει μέσα στην ιστορική δίνη, με τη δύναμη που αντλούσε από τους ταμιευτήρες της ίδιας του της ψυχής».

Και προσθέτει ότι αν και «συγκεκριμένες θέσεις (ενν. του συγγραφέα) δεν δικαιώνονται πλήρως από την πατερική διδασκαλία και παράδοση, όπως ο υπερτονισμός του Θεού τιμωρού και των επικείμενων κολάσεων... ο λόγος του παραμένει πάντα αληθινός και με πνευματική ευθυβολία συλλαβίζει εξ αρχής τους όρους της πίστεως και της ζωής. Γνωρίζει ο διδάχος του Γένους ότι διαχειρίζεται το έσχατο απόθεμα της αντοχής των υποδούλων, τη μόνη επιβίωσή τους, την ουσία της ψυχής τους. Σπέρνει το λόγο της σωτηρίας σε ψυχές οργωμένες από τον πόνο και τα βάσανα και ξέρει ότι θα εξανθήσει γρήγορα η πραγματική ανάσταση».

Το βιβλίο, εκ 550 σελίδων, χωρίζεται σε τρία μεγάλα μέρη, και κάθε μέρος αποτελείται από δεκάδες κεφάλαια. Η έκδοσή του σήμερα στη νέα ελληνική, με την φροντίδα του φιλόπονου κ. Ανδρέα Πορετσάνου, αποτελεί, νομίζω, συμβολή και έναυσμα για να ξαναδούμε τις πηγές, τις πρώτες ύλες του νεώτερου ελληνισμού και να επανακαθορίσουμε την εκτίμησή μας για την Τουρκοκρατία, που πνευματικά μάλλον δεν ήταν και τόσο μαύρη όσο μέχρι τώρα τη νομίζαμε.

Η εκτύπωση του βιβλίου έγινε στις Γραφικές Τέχνες «Λυχνία» και την κεντρική διάθεσή του έχει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος .

2 σχόλια:

Ν.Σ. είπε...

Ορισμένα πράγματα έχουν μια φινέτσα, μια ποιότητα, μια ζωντάνια βρε αδερφέ που τα κάνει all time classic!
Δεν παλιώνουν ποτέ γιατί είναι Αληθινά!
...ή μάλλον όσο περισσότερο παλιώνουν, τόσο πιο σύγχρονα γίνονται!

Ανώνυμος είπε...

Πάνο, εδώ παίρνεις συγχαρητήρια!

Παρουσίασες επιτέλους κι΄ ένα "καθαρό" χριστιανικό θέμα-βιβλίο, πού καιρό είχαμε να δούμε.

Πάντα τέτοια νάχουμε...

a

Related Posts with Thumbnails