Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ΣΟΠΕΝ ΕΠΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Η είδηση που μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία είναι όντως συγκλονιστική:

Περισσότεροι από 250 μουσικοί και τραγουδιστές ερμηνεύουν από προχθές 22 Φεβρουαρίου στη Βαρσοβία συνθέσεις του Φρεντερίκ Σοπέν για 171 ώρες, όσες χωρίζουν τις δύο πιθανές ημερομηνίες γέννησής του πριν 200 χρόνια!!!

Από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί θα βρίσκονται νύχτα μέρα πίσω από τα όργανά τους και τα μικρόφωνα στην αίθουσα του ιστορικού κέντρου της Βαρσοβίας, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Πάβελ Μπέσερ, μέλος μίας κοινωνικοπολιτιστικής ένωσης, του Centrum Smolna, που διοργάνωσε τη συναυλία.

«Καθότι δεν γνωρίζουμε ποια από τις δύο ημερομηνίες είναι η σωστή είχαμε την τρελή ιδέα να τις ενώσουμε με μία μοναδική πολύ μεγάλης διάρκειας συναυλία», εξήγησε.

Η αβεβαιότητα για την ακριβή ημέρα γέννησης του Σοπέν το 1810 παραμένει. Η 22α Φεβρουαρίου αναφέρεται στο έγγραφο βάφτισής του, όμως ο ίδιος ο συνθέτης και η οικογένειά του ανέφεραν πάντα την 1η Μαρτίου ως τη σωστή ημέρα γέννησης.

«Μία ιδιοφυία έχει το δικαίωμα να γεννιέται επί μία εβδομάδα», αστειεύθηκε ο Βάλντεμαρ Νταμπρόφκσι, πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης του «Έτους Σοπέν» στην Πολωνία.

Επίσης, στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας υπάρχει μια διαδρομή με βασικούς σταθμούς στη ζωή του Σοπέν, η οποία καταλήγει στην "καρδιά" του, εκεί δηλαδή που αναπαύεται μέχρι σήμερα.

Αντιλαμβάνεσθε νομίζω, αγαπητοί συνοδίτες, το επίπεδο του Πολωνικού λαού, που "αντέχει" τέτοιους είδους εκδηλώσεις νυχθημερόν πολιτισμού. Κρίμα που στην Ελλάδα ο πολιτισμός του ύψους Σοπέν όχι απλώς αγνοείται, αλλά με ποικίλους τρόπους, έστω και έμμεσους, λοιδορείται. Στη Βαρσοβία οι νέοι αυτές τις μέρες φοράνε μπλουζάκια με τον Σοπέν! Εδώ, δυστυχώς, μόνο με "ήρωες" της μπάλας. Ας είναι... Ο κάθε λαός και οι επιλογές του.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ορθότατα επισημαίνεις, παμφίλτατε ιστολόγε, ότι "Ο κάθε λαός και οι επιλογές του"! Ομοίως δήλωσε χθές και ο Χ.Γιανναράς, με αφορμή το ασεβές πρωτοσέλιδο του FOCUS......, πως είμαστε ΕΜΕΙΣ εκείνοι οι οποίοι έδωσαν το δικαίωμα του λοιδορείσθαι ασεβώς υπό ορισμένων........

Ανώνυμος είπε...

το πρωτοσέλιδο του focus ειναι η απεικόνιση της σημερινής Ελλάδας. Δυστυχώς!

Related Posts with Thumbnails