Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΚΛΗΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ


Του Π. Α. Ανδριόπουλου

Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων amen.gr

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε επισήμως την Πάτρα στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2008, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Παρά τις ποικίλες αντιδράσεις που σημειώθηκαν πριν την άφιξη του Πατριάρχου στην Αχαϊκή πρωτεύουσα (αντιπατριαρχική εκδήλωση στο ξενοδοχείο που θα κατέλυε ο Πατριάρχης, προκηρύξεις στους δρόμους κ.λπ.) το σύνολο του λαού επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας.

Εδώ και δύο μήνες η Ι. Μητρόπολις Πατρών έδωσε στη δημοσιότητα ένα τόμο - λεύκωμα με τον τίτλο: “Ο Πατριάρχης του Γένους στην Πάτρα”, όπου περιλαμβάνονται οι επίσημες ομιλίες που εκφωνήθηκαν και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Την ίδια στιγμή ο κληρικός της Μητροπόλεως Πατρών π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος εξέδιδε βιβλίο του για το θέμα των συμπροσευχών με τους ετεροδόξους, βάλλοντας, ουσιαστικά, κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πριν λίγες ημέρες, το φως της δημοσιότητας είδε μια εξαιρετικά επιθετική επιστολή η οποία υπογράφεται από έναν άλλο κληρικό της Μητροπόλεως Πατρών, γνωστό από παλιά για τις ακραίες θέσεις του, τον Αρχιμ. Νικόδημο Πετρόπουλο. Εφόσον είναι αληθινή τότε αναμένεται να οξύνει περισσότερο την ατμόσφαιρα και να αναδείξει την Πάτρα σε προπύργιο του αγώνα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Αρχιμανδρίτης απευθύνει την επιστολή του στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και χρησιμοποιεί σκληρότατες εκφράσεις, καταδικάζοντας την ενέργεια του Πατριάρχου να δωρίσει το Κοράνιο στον διευθυντή της Coca Cola, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμερική.

Η επιστολή του Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Πετρόπουλου:

"Τω Οικουμενικώ Πατριάρχη
κ.Βαρθολομαίω
«Ότι ουκ αστεία η οδός σου εναντίον μου» (Αριθμ. κβ΄32-33).

Πατέρα μας σωθείη.

Αν και μικρός, αμαθής και ελάχιστος, Σας αποστέλλω από την Πόλιν του Πρωτοκλήτου μερικά αντίτυπα Καινής Διαθήκης, διά να τα προσφέρετε, όπου ανάγκη εστιν αντί του κορανίου!
Εις Υμάς Δέσποτα άνωθεν εδόθη ο Σταυρός, η Αγία Γραφή και το Τρικέρι – οποία τιμή! – διά να αγιάζετε και φωτίζετε τον κόσμον με το φώς της Τρισηλίου Θεότητος.
Δυστυχώς, όμως, η κατάπτυστος πράξις Σας, Σας απεγύμνωσε της χάριτος της Παναγίας Tριάδος και Σας απέρριψεν εκ του θρόνου της συνειδήσεως των πιστών.
Διά τούτο εν δάκρυσιν, οιμωγές και θρήνεσιν γονυπετείς και από καρδίας δεόμεθα εκτενώς δι’ Υμάς την σωτήριον μετάνοιαν και την ανάνηψίν Σας.
Δεχθήτε παρακαλώ τον υιϊκόν δίκαιον έλεγχον ως εκείνον της όνου του Βαλαάμ και μη με αιτιάσθε.
Αηδιασμένος και έγκλειστος ευρισκόμενος πλέον και εν προσευχή σχολάζων στρέφω τα δακρύβρεκτα βλέμματά μου τω Αιωνίω Δεσπότη και δικαιοκρίτη Θεώ ημών, τω δυναμένω ημάς και Υμάς σώσαι και εκ βάθους καρδίας ολοφυρόμενος αναβοώ:
Στήριξον Ορθοδοξία την Εκκλησίαν Σου Χριστέ και σώσον ημάς της αιωνίου κολάσεως.
Διά δε τον σκανδαλισμόν των ψυχών των πιστών – και μόνον – μη νομίσητε ότι θα εκφύγετε της ράβδου και της οργής Κυρίου (πράγμα που απευχόμεθα), όμως «ήδη η αξίνη προς την ρίζαν των δένδρων κείται» (Λουκά γ΄9).

Ελάχιστος εν ιερομονάχοις

Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Πετρόπουλος, Προϊστάμενος Ιερού ναού Αποστόλου Παύλου Πατρών ".

Και τώρα τι;

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, σεμνός και μετρημένος κληρικός, είναι γνωστό ότι διατηρεί επαφές με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Παρέστη μάλιστα και στις πρόσφατες επισκέψεις του κ. Βαρθολομαίου στην Πελοπόννησο (Τρίπολη και Καλαμάτα) θέλοντας να τιμήσει τον Πατριάρχη του Γένους.

Τα ερωτήματα που πλανώνται στους εκκλησιαστικούς κύκλους των Πατρών είναι ποιά θα είναι η στάση του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου έναντι του κληρικού της επαρχίας του. Ήταν σε γνώση του η πρωτοβουλία του π. Νικοδήμου; Υιοθετεί τα γραφόμενα στην εξόχως σκληρή επιστολή του κληρικού της Μητροπόλεώς του;

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ιστολόγε, με την ευκαιρία χρησιμοποιήσεως του εξωφύλλου του Λευκώματοςεις το παρόν κείμενο, θα ήτο ενδιαφέρον και μια κριτική εκ μέρους σας στην όλη εργασία "Ο Πατριάρχης του Γένους στην Πάτρα".

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΜΩΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΥ, ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ !!!

Ανώνυμος είπε...

Ν' αγιάσει το στόμα του Νικόδημου. Παρόλη την τρέλα του, λέει αλήθειες... Περιμένω την Κυριακή της Ορθοδοξίας για ν' ακούσω τα "ανάθεμα".

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίρω διότι φέρνεις την επιφάνεια την απρεπή συμπεριφορά του εκτός ορίων κληρικού. Φωνές πολλές από πολλούς κατέφθαναν συνεχώς στην Μητρόπολη Πατρών και δεν έδιδαν καμιά σημασία οι Μητροπολίτες Νικόδημος και Χρυσόστομος. Ίσως τώρα γίνει κάτι. κάθε φορά κήρυγμα παλαιότερα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και τώρα το σήριαλ άπαξ τουλάχιστον μηνιαία εναντίον του Πατριάρχου. Δεν μπορώ να τον υποφέρω αυτόν την κληρικό με τα όσα βλακώδη λέει κάθε φορά. Με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει για να κλεισθεί το απύλωτο στόμα του σε ευγνωμονώ κ. Ανδριόπουλε που τόλμησες να ξεσκεπάσεις τον ιδιότροπο αυτό κληρικό ο οποίος κανένα μυστήριο δεν τελεί στην ενορία. Κάποιες Κυριακές και εορτές αρνείται να κοινωνήσει τον Κόσμο. Αυτή την Κυριακή δεν κοινωνεί κανένα επειδή όπως λέγει τρώνε οι πιστοί γαλακτερά Τετάρτη και Παρασκευή. Θα ήθελα χρόνο και δεν αξίζει να τον αφιερώσω για αυτό για να μεταφέρω εδώ τα ανεκδιήγητα που κάνει στην ενορία. Μακάρι ο Πατρών και μας λυτρώσει από την παρουσία του στην ενορία μας.

Ανώνυμος είπε...

Αδικο εχει ο π. Νικόδημος; χαρίζει ο πατριαρχης των Ορθοδόξων κοράνι; δεν υπαρχει δικαιολογία γιαυτό ειμή μόνον της σκοπιμότητος. ειιναι ομως αυτό δικαιολογία για ιερωμένο;

Ανώνυμος είπε...

Ο Πετρόπουλος είναι ο Χομεϊνί της εκκλησίας. Γιατί διαμαρτύρεται για το κοράνι αφού πιστός στο μίσος και στον φθόνο είναι και ο Πετρόπουλος. Ας πάει στο μοναστήρι του να ησυχάσει ο Απόστολος Παύλος. Νισάφι ποια τόσα χρόνια μας χαντάκωσε.

Ανώνυμος είπε...

Έλεος πια με το Νικόδημο Πετρόπουλο!
ΟΣεπτός Ποιμενάχης μας πρέπει άμεσα να ανλάβει δράση και να θέσει σε ιδιωτεία τον Αριμνδρίτη που τόσα και τόσα χρόνια βρίσκονταν στο απυρόβλητο από τον Νικόδημο.
Ο Δεσπότης μας κ.Χρυσόστομος έχει αποδείξεί από την αρχή της θητείας του ότι είναι ένας άνδρας που δεν μασάει τα λόγια του. Όπου βλ΄πει κάτι στραβό επεμβαίνει και το διορθώνει.
Πώς ανέχεται όμως τον π.Νικόδημο; Πως τον αφήνει ανεξέλγκτο να λέει και να πράττει τόσα φαιδρά και σκανδαλιστικά ;
Έναν ιερέα που τον είδε να καπνίζει δημοσίως τον εξόρισε στην επαρχία.
Τον π.Νικόδημο που δημοσίως επιτίθεται με ακραίες εκφράσεις και καθημερινώς εξυβρίζει τους πάντες και τα πάντα , τί πρεπει να του κάνει;

ΣΕβασμιώτατε Άγιε Πατρών,
Επιτέλους λυτρώστε μας από τους ακραίους. Βάλτε τάξη στους αυθαιρετούντες και έξαλλους κληρικούς.
Έχετε ευθύνη ως Μητροπολίτης μας.
Είμαστε μαζί σας και θα σας στηρίξουμε.
Μη επαναλάβετε τα λάθη του μακαριστού Νικοδήμου, που όταν τόλμησε να τον πειράξει ξεσήκωσε ο Αρχμ..Νικόδημος όλο τον κόμσο με προκηρύξεις και δημοσιεύσεις στις εφημερίδες και τελικώς εκείνος που την πλήρωσε ήταν ο π.Γερασιμάγγελος Στανίτσας και ο π.Συμεών Χατζής.
ΕΛΕΟΣ πια με τον Νικόδημο Πετρόπουλο.
Ας ιδιωτεύσει πιθα σπίτι του.
Τα έτη υπηρεσίας τα έχεις εξαντλήσει. Ας συνταξιοδοτηθεί.
Υπάρχουν τόσοι άξιοι ιερείς για να τοποθετηθούν στν Απ.Παύλο. Μη το στερείτε αυτό από τους ενορίτες.

ένας ταπεινός πιστός και σεβόμενος την Σεβασμιώτητά σας.

Ανώνυμος είπε...

Μερικούς η αγαμία τους έχει βαρέσει κατακούτελα!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία δημοκρατία έχουμε στην Ελλαδική Εκκλησία!Όποιος ασκεί κριτική σε υπεροχικά πρόσωπα,εκλεκτά του προοδευτικού κατεστημένου όπως ο κος Βαρθολομαίος,απειλείται με διώξεις!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι, μιλήστε όλοι να σπάσει το απόστημα. Επιτέλους.
Ας μπει μια τάξη στους κεντρικούς ναούς της Πάτρας. Που κάθε ιερέας νομίζει οιτι διοικεί το τσιφλίκι του. Έτσι νομίζει και ο Αρχιμανδρίτης π.Νικόδημος Πετρόπουλος. Νομίζει ότι διοικεί την περιουσία του πατέρα του και κάνει ό,τι θέλει. Φωνάζει, εξυβρίζει, προσβάλλει από άμβωνος, παρανομεί, καταπατά τους ιερούς κανόνες, γελιοποιεί τις ακολουθίες της εκκλησίας πετόντας πορτοκάλια από άμβωνος στο εκκλησίασμα( μη γελάτε, σοβαρά συμβαίνει κάτι τέτοιο) και διάφορα άλλα φαιδρά.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ο κριτής του π. Νικοδήμου Πετροπούλου;
Ο π. Νικόδημος έδωσε όλη την ζωήν του εις την εκκλησία την οποίαν υπεράξια υπηρετεί επί δεκαετίες.
Ο π. Νικόδημος είναι το μοναδικόν γνήσιον τέκνον του Αγίου Γερβασίου των Πατρών.
Ο π. Νικόδημος είναι ο μιμητής των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.
Τα κηρύγματά του αποπνέουν το άρωμα της Ορθοδοξίας.
Ο τηλεοπτικός σταθμός «Λύχνος θα έπρεπε να ήτο καθ’ εκάστην Κυριακή εις τον Ναόν του Αποστόλου Παύλου ώστε να καταγράφει τα σπουδαία Κηρύγματα του Πνευματοφόρου Πατρός προς πραγματική οικοδομή των πιστών προς καταρτησμόν της Εκκλησίας.
Η Επιστολή αυτή είναι ο έλεγχος τον οποίον θα έκαμε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος προς τον παραβάτην των Ιερών Κανόνων κ. Βαρθολομαίον.
Δόξα τιμή και έπαινος πρέπει εις τον άγιον σεμνό συνετό και Πνευματοφόρο π. Νικόδημον Πετρόπουλον.

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ π.ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΚΛΉΡΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΑΝ ΕΠΙΕΙΚΗΣ!
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν εγώ αυτόν τόν πατέρα Νικόδημο δεν τον ξέρω καθόλου αλλά από τα γραφόμενά του λέω πως έχει και χιούμορ και μαγκιά και ορθόδοξο φρόνημα. Βεβαία το γράμμα του έχει και ειρωνεία και νομίζω πως δεν ταιριαζει στην περίσταση εν όψει του ό,τι η υπόθεση αυτή έχει πολύ πόνο και αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή και αίσχος στους τυφλούς και φανατικούς ταλιμπάν υποστηρικτές του Νικόδημου Πετρόπουλου.
Πραγματικά πρέπει κάποιος να είναι σαλεμένος για να υποστηρίζει τον Νικόδημο. Μόνο όμιος ομοίω αει πελάζει.
περαστικά σας τυφλά τσιράκια του Νικοδήμου.

Ανώνυμος είπε...

Για τους ταλιμπάν του οικουμενικού πατριάρχη έχει να πει τίποτε ο ανώνυμος των 6.38;

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να κρίνω βέβαια την πράξη του π.Νικοδήμου,αλλά,επειδή τον είχα
συνάδελφο στην εκπαίδευση δε μπορώ να
πω ότι είχε δημιουργήσει,ως καθηγητής
ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα.Μάλιστα ήταν αγαπητός
και στους συναδέλφους και συνεργάσιμος
,αλλά και στα παιδιά,που την πρώτη μέ-
ρα,που μπήκε στην τάξη (Λύκειο Λεχαι-
νών Γ΄) του είχαν βάλει λιβάνι και ό-
χι μόνο δε θύμωσε,αλλά αστειεύτηκε με τα παιδιά!Δεν ξέρω,γιατί κάποιοι του επιτίθενται στον Άγιο Παύλο,αλλά να μην ξεχνούν ότι έχει τόσα χρόνια δώσει
τη ζωή του και έχει φτιάξει πολλά!Σε ό,τι αφορά το κρινόμενο θέμα έγραψε μι
α επιστολή,που δεν είναι δα και τόσο προσβλητική.Μην ξεχνάμε ότι είναι ε-
κείνος,που κομάτιασε την πρώτη θήκη της αγίας Κάρας.Έχει προσφέρει πολλά κι αν κάνει και καμια στραβοτιμονιά καλό είναι να τον συγχωρούμε.Ο μητρο-
πολίτης Πατρών νομίζω ότι είναι καλό να τον καλέσει,να συζητήσει μαζί του και να τον πείσει ότι η πράξη του δεν είναι και τόσο κόσμια!Η τιμωρία δε φέρ
νει καλά αποτελέσματα.Όσο για αυτά,
που καταγγέλετε ότι κάνει αναφέρατέ τα για τα περαιτέρω!

Ανώνυμος είπε...

γιατι του επιτίθενται ανωνυμε 12.54; γιατι έστω και ετσι οπως τα λέει μιλάει! και η παρέα του ιστολογίου απεχθάνεται τους αντιφρονούντες σε αυτή. πρέπει να προσκυνας τον πατριάρχη τους, τους τούρκους, τους περιθωριακούς και ο,τι άλλο γουστάρουν. διαφορετικά εισαι ταλιμπάν (πάλι μουσουλμάνικους ορισμούς χρησιμοποιούν) το πρόβλημα ειναι οτι δεν εχουν σταθερές αξίες στις οποίες να πιστεύουν και το χειρότερο ειναι -επισήμως- θεολόγοι!.....

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρολογούμε, παιδιά; Ως επίσημες δωρεές να κάνει ο Πατριάρχης...Κοράνια! Τό 'χει κάνει τουλάχιστον δυό φορές. Δεν μπορώ να καταλάβω τί προσπαθεί να αποδείξει; Άραγε εάν τύχει ο Παναγιώτατος να πάει στην Αμερικανική Γερουσία για <> θα δωρίσει του Harry Reid το Βιβλίο των Μόρμων; Καλά του τά 'πε ο παπά Νικόδημος. Έπρεπε να λεχθούν. Αρκετά πια.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΥ ΡΕ ΤΣΙΡΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΕ ΘΕΩΡΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΕΝΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΕΑΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ; Ε, ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΣΕΝΑ.

Related Posts with Thumbnails