Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΟΨΕΙΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ


Όψεις μισαλλοδοξίας διαφόρων αποχρώσεων …

Του θεολόγου Γιώργου Μάλφα

Σταχυολογημένα ενδεικτικά από τον Τύπο τα παρακάτω κρούσματα μισαλλοδοξίας και φανατισμού… Ποια συναισθήματα σας προκαλεί η ανάγνωσή τους; Διαφοροποιούνται αυτά τα συναισθήματα ανάλογα με την περίπτωση; Υπάρχει κάποιο κοινό στοιχείο (κοινός τόπος) στο σύνολο των συμπεριφορών αυτών; Κρίνετε σκόπιμη τη συνολική (καθολική) καταδίκη τέτοιων φαινομένων ή την επιλεκτική (αποσπασματική) αντιμετώπισή τους;

ΕΚΑΨΑΝ ΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Τον Ιανουάριο του 2010 δύο φορές (μία στις 5 Ιανουαρίου και μία στις 16) η Συναγωγή των Χανίων έγινε στόχος εμπρηστών. Καθώς τα αποτελέσματα της πρώτης φοράς δεν ήταν θεαματικά, επανήλθαν κατορθώνοντας να κάψουν συνολικά 2.500 παλιά και σπάνια βιβλία, μέρος του αρχείου και πολύτιμα αντικείμενα. Την πρώτη φορά είχαν ήδη καεί η ξύλινη οροφή, το πάτωμα, η εσωτερική σκάλα. Τώρα όσα αντικείμενα διεσώθησαν μεταφέρθηκαν αλλού και η κατεστραμμένη Συναγωγή έκλεισε.

ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Ν. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ
Άγνωστοι δράστες βεβήλωσαν το μνημείο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, που δολοφονήθηκε το 1992, το οποίο βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας Βούδ στην Πάτρα. Όπως καταγγέλλεται λίγες μέρες μετά την επέτειο των 19 χρόνων δολοφονίας του καθηγητή, άγνωστοι πέταξαν ακαθαρσίες και έγραψαν συνθήματα.

ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ
Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, ομάδα νεαρών έσπασε την πόρτα από το κτήριο της πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το κατέλαβε. Στη συνέχεια, η ομάδα των νεαρών υπέστειλε την ελληνική σημαία από το κτήριο της πρυτανείας και στη θέση της τοποθέτησε τη σημαία με το σήμα της αναρχίας. Κατά την είσοδο των νεαρών στο κτήριο ξυλοκοπήθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Χρήστος Κίττας, ο οποίος διακομίσθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

ΕΚΑΨΑΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ
Εμπρηστική επίθεση εναντίον δύο παρεκκλησίων έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στόχος των άγνωστων δραστών ήταν τα παρεκκλήσια του Ιερού Ναού Αγίας Θεοδώρας και της Αχειροποιήτου, τα οποία και περιέλουσαν με φωτιά από δέσμες κεριών.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Επίθεση με αυγά δέχτηκε η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου τη Δευτέρα το βράδυ στη διάρκεια της παρουσίασης του καινούργιου βιβλίου της "Ο χρόνος πάλι" που γινόταν στον πολυχώρο "Φλωράλ" στα Εξάρχεια. Μια ομάδα επτά νεαρών οι οποίοι δήλωσαν "αντεξουσιαστές" εισέβαλαν στον πολυχώρο, περίπου δέκα λεπτά αφού είχε ξεκινήσει η παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα από την οποία ζήτησαν να αποχωρήσει απαιτώντας μάλιστα, στο εξής να παρουσιάζει τα βιβλία της στο Κολωνάκι και στη συνέχεια της πέταξαν αυγά.

ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Εισβολή στο Στέκι των μεταναστών στα Χανιά, έκαναν άγνωστοι τα ξημερώματα, έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν πολλές ζημιές. Οι δράστες ζωγράφισαν στους τοίχους σβάστικες και εξαφανίστηκαν πριν φτάσει η Αστυνομία.

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ
Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο βιβλιοπωλείο του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη στην οδό Σόλωνος 114 και στο βιβλιοπωλείο ΠΕΛΑΣΓΟΣ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 14, από εμπρηστικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν περίπου 15 νεαροί. Οι δράστες, οι οποίοι αναζητούνται από την Αστυνομία, πέταξαν στα βιβλιοπωλεία βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές, οι οποίες τέθηκαν αργότερα υπό έλεγχο από δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΒΕΒΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Για μια ακόμα φορά βεβήλωσαν το μνημείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ζίτσας στο Νομό Ιωαννίνων την περασμένη Τετάρτη το βράδυ. Αγνωστοι έβαψαν με σπρέι το μνημείο σύμβολο της αντιφασιστικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης των κατοίκων της περιοχής, του λαού συνολικά.

Θρησκευτικά Β’ Λυκείου, διδακτική ενότητα 21: Φανατισμός και ανεξιθρησκία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

το κάψιμο της συναγωγής νομίζω πως δέν είναι πράξη θρησκευτικού φανατισμού αλλά πολιτική. Το Ισραήλ καλλιεργεί αυτονομιστικές τάσεις στήν Κρήτη διότι την εποφθαλμιά. Δεν συμφωνώ αλλά ερμηνεύω

Related Posts with Thumbnails