Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΟ ATHENAEUM ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


Χθες βράδυ στην αίθουσα συναυλιών La Divina του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου και Ωδείου ATHENAEUM στο Θησείο για την συναυλία του Συνόλου Νυκτών Εγχόρδων Αθηνών. Μια συναυλία που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μικρασιατικής καταγωγής κιθαρίστα, μαέστρου και συνθέτη Μιχάλη Βαϊνδηρλή, ο οποίος συνέστησε την πρώτη παιδική μαντολινάτα στην Αθήνα, με έδρα τον Ι. Ναό Αγίου Ελευθερίου Άρεως.
Πολλοί από τους δώδεκα μουσικούς του Συνόλου Νυκτών Εγχόρδων Αθηνών υπήρξαν μαθητές του.
Το Σύνολο, που δημιουργήθηκε το 1994, έπαιξε έργα κλασσικής μουσικής γραμμένα για μαντολίνο (Vivaldi, Kuwahara) και μεταγραφές συνθέσεων των: Boldieu, Silvestri, Lorca, Albeniz, Verdi, Rossini. Έπαιξαν, επίσης, αποσπάσματα από το περίφημο Χαμόγελο της Τζοκόντα του Μάνου Χατζιδάκι, σε μεταγραφή του έχοντος την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος Μιχάλη Σουρβίνου. Ενορχηστρώσεις και μεταγραφές έκαναν, ακόμα, οι Μ. Βαϊνδηρλής και Γ. Θεοδωρόπουλος.


Ήταν μια ιδιαίτερη βραδυά που πέτυχε το στόχο της, δηλ. να αναδείξει και να προτείνει ένα διαφορετικό ρεπερτόριο, όπου και οι γνωστές μελωδίες μεταμορφώνονταν από τον ήχο των νυκτών εγχόρδων (μαντολίνα, μαντόλες, κιθάρες, μαντολοντσέλο). Και εκεί καταλαβαίνει κανείς την διαχρονικότητα της μουσικής του Βέρντι και του Ροσίνι, αλλά και του Λόρκα (από τα παραδοσιακά ισπανικά που συνέλεξε) και του Χατζιδάκι, του οποίου το Χαμόγελο μένει εις τον αιώνα!
Εξαιρετικό και το κομμάτι του J. Kuwahara που έπαιξε το Σύνολο για μπιζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails