Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Με την ελληνικότητα ως αρετή στις πρωτεύουσες του κόσμου


Σαν βρέθηκα προ ημερών στο νέο πολιτιστικό χώρο της Αθήνας, το Πολύτροπον Πολιτιστικό Κέντρο, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη επί της οδού Πειραιώς, σκέφθηκα τι άνθρωπος κι αυτός! Μόλις εκδόθηκε και η βιογραφία του "Σε πρώτο πλάνο" (εκδόσεις Ψυχογιός), που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος, και θα παρουσιαζόταν σήμερα θαρρώ στον χώρο του Ιδρύματος.

Η Γιώτα Συκκά στην σημερινή Καθημερινή σκιαγραφεί τον Μιχάλη Κακογιάννη:

Εβγαλε το ελληνικό σινεμά εκτός συνόρων, πρόβαλε τη χώρα μας μέσα από ασπρόμαυρα καρέ, δημιουργώντας πρωταγωνιστές μύθους, μετέφερε στον κινηματογράφο τον Ευριπίδη, τον Καζαντζάκη, τον Τσέχωφ... Στις μεγαλύτερες μητροπόλεις ανέβασε όπερα, τραγωδία, Σαίξπηρ, σύγχρονους δραματουργούς και συνάντησε μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής, του θεάτρου και της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Με εφόδιο «την ελληνικότητα που έφερα μέσα μου, αρετή όντως», ο Μιχάλης Κακογιάννης που γεννήθηκε «ες γην εναλίαν Κύπρον» και έζησε τη ζωή του «ως πλάνητας στις πρωτεύουσες του κόσμου», σε αυτά τα 88 χρόνια της ζωής του γνώρισε από τον Κένεντι και τον Τζορτζ Οργουελ μέχρι τον Ωνάση, την Μαρία Κάλλας, σταρ και μύθους που τον μάγεψαν κι άλλους που τους απομυθοποίησε όταν άλλοι υποκλίνονταν στη λάμψη τους. Από τον Ζούμπιν Μέτα που δεν του άφησε και τις καλύτερες αναμνήσεις, ώς τον Νίκολσον που είχε τη «μανία να σοκάρει, την Τζάκι που «πάντα εντυπωσιαζόταν από τα πολλά λεφτά», τον θαυμασμό του για την Κάθριν Χέπμπορν, την ιδανική Εκάβη, τα ερωτικά ξεστρατίσματα του Κουίν, τον φρενήρη έρωτα Λαμπέτη-Χορν.



Ο Κακογιάννης είναι σίγουρα μέγας! Ωραίος ως Έλλην, ως Κύπριος, ως πολίτης του κόσμου. Του πρέπει πάσα δόξα και τιμή. Χαίρομαι που αφήνει πίσω του και ένα πολιτιστικό κέντρο, εκτός από τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς του.

Του εύχομαι να έχει υγεία και δύναμη για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα!

Οι φωτογραφίες από το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης είναι της Ιδιωτικής Οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails