Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β' και Ζακύνθου Χρυσόστομος Β'


Στην σημερινή Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στον Άγιο Διονύσιο Ζακύνθου, ο οικείος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος προσεφώνησε καταλλήλως τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο, με τον οποίον τον συνδέει 25ετής φιλία. Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο τεράστιο ιεραποστολικό έργο του Πατριάρχη στην μαύρη ήπειρο, κάτι που θαυμάζει καθώς συντελείται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου προσέφερε, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας την εμβάδα του Αγίου Διονυσίου, για να τον ενισχύει στο δύσκολο ιεραποστολικό του έργο.
Ο κ. Χρυσόστομος έκλεισε τον λόγο του με ευχαριστίες προς όλους τους αρχιερείς και τους ιερείς, οι οποίοι ήλθαν στη Ζάκυνθο για να συνεορτάσουν τα ονομαστήριά του και τις ιερατικές επετείους του. Εξέφρασε, μάλιστα, εμφαντικά την συμπαράστασή του στην Αδελφότητα της Αγιορείτικης Μονής Εσφιγμένου, της οποίας ο ηγούμενος Χρυσόστομος λειτούργησε στην σημερινή Θ. Λειτουργία, και η οποία υφίσταται ακόμα την αδικία εξαιτίας της μη εφαρμογής των νόμων.


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος μίλησε διεξοδικά και καρδιακά για την προσωπικότητα του Ζακύνθου Χρυσοστόμου. Αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση που έχει μαζί του, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Ζακύνθου τον προσήγαγε στον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικόλαο και εν συνεχεία τον εγκατέστησε ως έξαρχο του Πατριαρχείου στην Οδησσό.
Είπε επί λέξει ο κ. Θεόδωρος: "Ομολογώ ότι τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν και να περικοσμήσουν μια πολυδιάστατη ισχυρή εκκλησιαστική προσωπικότητα , η οποία αφ' ενός εντόνως χαράσσει σημεία της συγχρόνου ιστορίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, αφ' ετέρου δε όχι λιγότερο και αυτής του καθ΄ ημάς παλαιφάτου Πατριαρχείου".
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου άνδρα "ευθύ, ειλικρινή, αυθόρμητο και άρχοντα", ποιμενάρχη που βρίσκεται στο πλευρό όλων των κοινωνικών τάξεων, συμπαραστεκόμενος όχι μόνον ηθικώς, αλλά και υλικώς.
Και κατέληξε ο κ. Θεόδωρος: «Μπορούμε να σας προσφέρουμε ευχετικώς τους στίχους του συμπατριώτη σας Διονυσίου Σολωμού. “Το ψηλό δένδρο ολόκληρο κ’ ηχολογεί κι αστράφτει, μ΄ όλους της τέχνης τους ήχους, με τ’ ουρανού τα φώτα.” Όλοι μας έτσι σας αισθανόμαστε, να ηχολογείτε και να αστράφτετε. Και αστράφτετε επειδή ηχολογείτε τα ποθούμενα υπέρ της Ζακύνθου, υπέρ της αμώμου Ορθοδοξίας, υπέρ της αδύτου Ρωμιοσύνης», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσφέροντας ένα εγκόλπιο της Αγίας Αικατερίνης, στην οποία είναι αφιερωμένη η ιστορική Μονή του Σινά από όπου ξεκίνησε την πορεία της πεντηκονταετούς διακονίας του ο Ζακύνθου Χρυσόστομος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails