Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ - ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ - ΚΑΒΑΦΗΣ - ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Aπόψε στην ιστορική αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας – Ωδείου Πατρών, θα παρουσιάσουμε με το Πολύτροπον ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο: Μάνος Χατζιδάκις – Μένης Κουμανταρέας: “Είμαστε από καλή γενιά”. Η φετινή Συνάντηση Πεζογράφων, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών, το περιοδικό διαβάζω και το ηλεκτρονικό περιοδικό Διαπολιτισμός, τιμά τον συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Θα τον παρουσιάσει ο Κώστας Λογαράς. Με τον Τάσο Σπηλιωτόπουλο στο πιάνο, θα παίξουμε και θα τραγουδήσουμε Μάνο Χατζιδάκι, επιλογές του Μένη Κουμανταρέα, που τις βρήκαμε σε διάφορα κείμενά του.
Ο Κουμανταρέας θεωρεί τον Χατζιδάκι δάσκαλό του σε όλα! Γράφει: “Εκείνος μου έμαθε ν' ακούω μουσική, χωρίς να γίνω ο στείρος φιλόμουσος. Να γράφω χωρίς να φιλολογίζω. Να έχω σοβαρότητα, χωρίς να είμαι σοβαροφανής. Να έχω χιούμορ – κάτι που έλειπε τελείως απ' το πατρικό μου – ακόμα και με τους εχθρούς μου. Ήταν ο πρώτος διδάξας. Σοφός και παιδί μαζι”.
Ο φίλος Roni Bou Saba θα απαγγείλει στα αραβικά – σε δική του μετάφραση – το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη “Μέρες του 1903”, που θα τραγουδήσουμε αμέσως μετά στην περίφημη μελοποίηση του Μ. Χατζιδάκι από τον “Μεγάλο Ερωτικό”. Δεν το επιλέξαμε τυχαία. Το ποίημα αυτό το διαβάζει ο ίδιος ο Μ. Κουμανταρέας, όπως και άλλα του Καβάφη, στον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού “η λέξη”. Κι ακόμα ο Κουμανταρέας στο πρόσφατο βιβλίο του Το Show των Ελλήνων διηγείται την εν Αθήναις συνάντηση του Καβάφη με τον πρώτο συνθέτη που μελοποίησε ποιήματά του, τον μέγιστο μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο.
Τα υπόλοιπα επί σκηνής απόψε στην Φιλαρμονική.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά έχεις γίνει εφιάλτης κ. Ανδριόπουλε στο blog ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ, του αποτυχημένου, ριπαρού, υβριστή πανούργου Οδυσσέα. Όλους τους θέλει στην πυρά ο ψευτοαγωνιστής της πεντάρας, όχι της δεκάρας γιατί του πάει πολύ.
Όλους τους βρίζει ο βέβηλος και ιδιαιτέρως την Εκκλησία. Για τη βεβήλωσή του όμως, για τη βρωμερή ενέργεια του να βάλει στο βοθροblog του, την εικόνα του Χριστού παραποιημένη κατά τρόπο άκρως υβριστικό, κουβέντα!
Θα βγει ο πολυγραφότατος υβριστής δημοσίως να δηλώσει μετάνοια, όπως δημοσίως πρόσβαλε την Ιερά Εικόνα του Κυρίου; Που τσίπα ο μυαρός μητραλίας, παμπόνηρος, πανούργος Οδυσσέας!
ΤΥΧΙΚΟΣ

Related Posts with Thumbnails