Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


O Σύλλογος Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής διοργάνωσε σήμερα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα μια επιστημονική ημερίδα με θέμα: "Βυζαντινή Τέχνη και Ορθόδοξη Παράδοση".
Από τους ξεχωριστούς ομιλητές δεν προσήλθαν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, του οποίου διαβάστηκε η εισήγηση με θέμα: "Περί την Ορθόδοξον εικονογραφίαν και τας αποκλίσεις της εκ τής παραδόσεως", και ο ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης, λόγω εκτάκτου κωλύματος.



Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Νίκου.



Την ημερίδα συντόνισε υποδειγματικά ο καθηγητής Ευάγγελος Χρυσός. Ο γνωστός καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Δημήτρης Δ. Τριανταφυλλόπουλος (φωτό) μας άνοιξε για άλλη μια φορά ορίζοντες με την εισήγησή του: "Εκκλησιαστική ζωγραφική ως παρελθόν, παρόν και μέλλον".


Στην φωτό από αριστερά: η αρχαιολόγος Ευγενία Χαλκιά, η οποία μίλησε για την Θρησκευτική Τέχνη στην Ίμβρο, ο Δ. Τριανταφυλλόπουλος, ο Ευ. Χρυσός, ο Θεοχάρης Προβατάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα Ουσιώδη γνωρίσματα της βυζαντινής αγιογραφίας και ο δρ. Σταύρος Αρβανιτόπουλος, που μίλησε για τον Ναό των Αγίων Αποστόλων Κωνσταντινουπόλεως.



Η ημερίδα άνοιξε και έκλεισε με την χορωδία του Συλλόγου των εν Αθήναις Μουσικοφίλων Κώνσταντινουπόλεως η οποία υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Δημοσθένη Παϊκόπουλου ερμήνευσε τους ύμνους: "Αγαπήσω σε Κύριε...", ηχ. β' μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου, "Σε υμνούμεν..." και "Άξιον εστι...", ηχ. πλ. α' (φρύγιος) μέλος Μιχ. Χατζηαθανασίου, "Δούλοι Κύριον...", στίχοι από τον Πολυέλεο του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος σε ήχο πλ. δ' και τον Ύμνο της Μεγάλης του Γένους Σχολής σε ήχο πλ. δ' ποίηση και μέλος του Μητροπολίτη Πέργης Ευαγγέλου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την φήμη του Αρχιεπισκόπου και τον Πολυχρονισμό του Πατριάρχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails